Kartoita mökin kunto keväällä

Kartoita mökin
kunto keväällä

Teksti Digimag/Mirka Happonen Kuva Shutterstock
Ensimmäisillä käyntikerroilla on hyvä tarkistaa remonttitarpeet ja parannuskohteet. Pienimuotoinen kuntokartoitus kannattaa tehdä joka kevät ennen mökkikauden virallista avausta.
Pihakalusteiden huolto-opas

Muovi
Muovista valmistetut kalusteet pärjäävät vuosikymmenet vain huolellisella pesulla. Muovi kerää helposti siitepölyä, nokea ja muuta likaa itseensä, joten peseminen on suotavaa ainakin ennen kuin kalusteet laitetaan talvilepoon. Pakkasella muovikalusteita ei suositella käytettäväksi, sillä materiaali saattaa heikentyä pakkaskeleissä. Oikeanlainen säilytys lisää myös muovi- ja polyrottinkikalusteiden käyttöikää. Hyvänä nyrkkisääntönä on suojata kalusteet aina kun niitä ei käytetä.

Puukalusteet
Puukalusteita on hyvä huoltaa ennen ja jälkeen käyttöönottoa. Öljyämisen ja lakkaamisen tarpeet vaihtelevat puulajin mukaan, mutta esimerkiksi tiikistä valmistetut kalusteet on hyvä käsitellä 3–5 kertaa kesässä. Kauden alussa ja lopussa on hyvä myös pestä kalusteet hyvin, vaikka mäntysuopaa käyttäen. Puun tiivis pinta kerää helposti hometta itseensä.
Luonnonkaunis mäntypuu on kestävä ja varma valinta, mutta vaatii huolellista huoltoa ja uudelleen käsittelyä, koska mänty on ainekseltaan pehmeää puuta ja ei siten kestä aurinkoa ja sadetta samalla tavalla kuin esimerkiksi akasia.

Alumiini ja teräs
Alumiini ja teräs ovat yleisen käsityksen mukaan hoitovapaita ja kestäviä vaihtoehtoja, jotka sietävät niin sadetta kuin kovempiakin pakkaskelejä. Ruostumaton ja kevyt teräs ja alumiini vaativat kuitenkin huolellista pesua vähintään kerran käyttökaudessa. Puhtailla kalusteilla on miellyttävämpää viettää aikaa.

1 Tarkista ulkopinnat ensin
Katsaus mökin kuntoon on hyvä aloittaa ulkoa ja maantasolta. Silmäile ensitöiksi mökin perustukset, salaojat sekä maanpintojen kallistuminen. Ammattilaisen apuun kannattaa aina turvautua, mikäli herää kysymyksiä.

Tarkista rakennuksen sokkelin pinnoite, kunto ja korjaa mahdolliset vauriot. Pieniin halkeamiin kannattaa reagoida heti, sillä silloin välttää suuremmat haitat. Esimerkiksi suuret halkeamat ja kallistumat sokkelissa ovat merkki mökin perustuksen painumisesta, mikä vaatii jo suurempaa remonttiurakkaa korjaantuakseen.
Salaojakaivojen tilanne nähdään tarkastuskaivosta, joita pitäisi olla sijoitettu rakennuksen kulmiin. Hyvin toimivan salaojakaivon pitäisi olla kuiva tai melkein kuiva. Ojien toimintaa voidaan myös tutkia juoksuttamalla vettä ylimpään tarkastuskaivoon, jolloin veden kulkua voidaan seurata muista tarkastuskohdista. Tukkeutuneet salaojat tutkitaan ja avataan ammattilaisten toimesta.

Maanpinnan tulee viettää poispäin rakennuksesta, jolloin pintavedet eivät pääse valumaan perustuksiin. Rinteeseen rakennettu mökki voi useasti kaivata sala- tai niskaojaa ylärinteeseen, jolloin rakenteet ovat jatkossakin turvassa valuvalta vedeltä.

2 Kartoita remonttitarpeet
Tarvitsevatko seinien maalipinnat uusimista tai terassi laajennusta tänä vuonna? Käy läpi kaikki mahdolliset remonttitarpeet ja tarkista mitä täytyy korjata. Katsasta läpi muun muassa ikkunat, katto, piippu ja portaikot. Kun kaikki peruselementit ovat kunnossa voi hyvillä mielin keskittyä kevyempiin projekteihin. Varaa ammattilainen ajoissa, jotta projektit eivät veny seuraavaan kesään.

3 Kurkkaa katolle
Katon tarkastaminen on tärkeää muun muassa kosteusvauroiden ehkäisemisen kannalta, sillä huonokuntoinen katto on saattanut vuotaa vettä rakenteisiin. Katolta kannattaa tutkia sen kunto sekä vilkaista samalla välikatto- ja yläpohjarakenteisiin. Nopea reagointi kosteus- ja vuotovahinkoihin estää myöhemmät homeongelmat. Kesämökit ovat erityisen alttiita homeelle, koska niihin pesiytyy kosteutta lämpötilamuutosten ja heikon tuuletuksen vuoksi enemmän kuin ympärivuotisesti asuttuihin rakennuksiin. 

4 Aika siirtyä sisätiloihin
Ensimmäisenä kannattaa aloittaa mökin perusteellisella tuuletuksella. Mikäli mökkiin astuessa on ilma tunkkainen ja tuoksu epämiellyttävä, voi se olla merkki kertyneestä kosteudesta ja homeesta. Tällöin mökin talvikauden aikaista tuuletusta ja ilmanvaihtoa kannattaa tehostaa. Muistathan tarkistaa myös palo- ja savuvaroittimien sekä alkusammutusvälineiden toimintakunnon.

Mökin lämmittäminen on syytä aloittaa varovasti, koska uuni- ja takkahormit voivat olla tukossa. Huonosti vetävät hormit aiheuttavat savuvahinkoja. Kylmissä hormeissa on halkeamien ja siten tulipalon vaara, jos niitä lämmitetään aluksi liian voimakkaasti. 

Tarkista sähkö- ja kaasulaitteet. Myös sähkölaitteiden käyttöönotossa on oltava tarkkana. Niihin on voinut joutua kosteutta, minkä vuoksi laitteiden on hyvä antaa kuivua ja lämmetä rauhassa. Pikkujyrsijät ovat saattaneet nakertaa johtoja, mikä aiheuttaa sähköiskun vaaran tai ainakin estää laitteiden toiminnan. Sama harmi voi koitua nestekaasun käyttäjille. Sähkö- ja kaasulaitteiden vioista kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaisiin.

5 Piha kesäkuntoon
Kevään saapuessa ajankohtaiseksi tulevat esimerkiksi nurmikon lannoittaminen, kalkitseminen ja haravointi. Kalkitsemisen voi tehdä jo lumien päälle, mutta haravoinnissa kannattaa odottaa maan kuivumista. Haravointi auttaa nurmikkoa hengittämään ja kasvamaan tasaisemmin. Lisäksi on aika valita omaan pihaan sopivat hyötykasvit tai kesäkukat.

Ennen istutuspuuhiin ryhtymistä kannattaa kartoittaa, millaiset kasvit omaan pihaan sopivat. Yleensä kasvit eivät välitä liiallisesta paahteesta tai pimeydestä, joten kasvien hoito-ohjeisiin kannattaa tutustua. Keväällä yöt ovat vielä kylmiä, joten istutukset voi alkuun joutua suojaamaan liialliselta kylmyydeltä. Harso tai juuttikangas käyvät tähän hyvin.  

6 Laituri ja ranta
Tarkista laiturin kunto ja käännä vene talven jälkeen. Varmista etteivät talvijäät ole rikkoneet laituria. Mikäli laituri on ollut rannalla talven yli, voi sen laskea takaisin vesille. Hyvällä hoidolla ja huollolla vene ja laituri ovat toimivia ja turvallisia.

Siivoa ja haravoi rannasta veden mukana kulkeutuneet oksat ja muut pienet roskat pois. Vene voi talven jäljiltä vaatia muun muassa huolellista pesua ja pohjan vahaamista.

Lähteet: k-rauta.fi, omakotiliitto.fi, rakentaja.fi

Mökki
Piha
Kevät
Kuntokartoitus
Pihakalusteet
#koti&asuminen2020

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva