Kaksin suihkuun ja muita energian-

säästövinkkejä

Teksti ja kuva: Janne Ulvinen
Kotitalouksien lämmityskauden alkaessa on aika pohtia omaa energiankäyttöä. Kuluuko sähköä turhuuksiin, voisiko lämmintä vettä käyttää tehokkaammin?

Turhaa energiankulutusta on helppoa karsia. Sen ei tarvitse rajoittaa elämää, tarvitaan vain hieman valppautta.

- Energiankulutuksemme vaihtelee elämäntilanteen mukaisesti ja jokaisen olosuhteet ovat yksilölliset. Riittää että turha energiankäyttö karsitaan pois, niin saavutetaan merkittäviä tuloksia, rohkaisee Kuopion Energian sähkökaupan asiantuntija Jorma Takkinen.

Kodin energiasta jopa puolet voi kulua lämmitykseen, ja kerrostaloasujan vastikkeesta 40 % voi koostua energian ja veden käytöstä. Lämmityskohteita on useita: asuintilat, kosteat tilat, puolilämpimät tilat, käyttövesi. Joskus myös ilmanvaihtojärjestelmän tuloilmaa on lämmitettävä.

Kovia pakkasia ei joka talvi koeta lainkaan, mutta meidän leveysasteillamme siihen on kuitenkin aina osattava varautua. Elohopean pudotessa kohti mittarin pohjaa yleinen energiankulutus kasvaa. Mikäli asunnossa on lämpöä varaava tulisija, se on näissä olosuhteissa arvossaan.

Tuuletukset kannattaa hoitaa nopeasti ja kovilla pakkasilla jättää kokonaan tekemättä. Lämmintä ilmaa ei kannata päästää karkuun: "ovi kii, ostolämmin!"

Auton lämmitys on kovalla pakkasella tarpeen, mutta lämmitintä kannattaa ohjata ajastimella. Muista, että oikealla pukeutumisella polkupyöräkin soveltuu mainiosti työmatka-ajoon vielä pakkasasteiden painuessa kolmannelle kymmenelle.

Kaupunkiasujalle lämmin vesi on itsestäänselvyys, mikä johtaa usein holtittomaan lotraukseen. Vesi kuitenkin maksaa eniten lämpimänä, joten järkevä vedenkäyttö kannattaa opetella. Pesukoneet kannattaa käynnistää vasta täytenä, ja energiansäästöohjelmia kannattaa suosia. Astioiden huuhtelu juoksevalla vedellä voi jopa kuusinkertaistaa vedenkulutuksen astianpesukoneeseen verrattuna. Kylvyn sijaan kannattaa ottaa suihku. Erityisen taloudellisesti se onnistuu selänpesijän kanssa kahdestaan.

Takkinen kannustaa seuraamaan oman kotitalouden sähkönkulutusta asumismuodosta riippumatta.

– Verkosta löytyy raportointiohjelma Nokkela, jonka avulla päästään tunnin tarkkuudella jyvälle siitä, miten energiaa käytetään. Tärkeintä on selvittää lähtötilanne, jotta tiedetään toimenpiteiden vaikutukset kulutukseen. Palvelu kertoo myös, mikä muiden vastaavien talouksien sähkönkulutus on.

Järkeistä valaistus

Kun kysytään yhtä energiansäästökohdetta, joka koskee kaikkia kotitalouksia asumismuodosta riippumatta, Jorma Takkinen nostaa esille valaisun.

LED-valaisimien hankintahinta on korkea, mutta niiden kulutus on 80 % hehkulamppuja pienempi ja käyttöikä 50-kertainen.

– LED kannattaa valita aina, kun on lampun vaihdon aika. Valaistus koskee meitä kaikkia ja elämme puolet vuodesta pimeässä. Tässä on hyvä mahdollisuus parantaa yleistä viihtyvyyttä lisäämällä valon määrää eli lumeneita.

Jos vanha jääkaappipakastin vaikuttaa rohmuavan sähköä kuin stahanovilainen ihannetyöläinen eli rutkasti yli normin, kannattaa ottaa apuun energiankulutusmittari. Helppokäyttöinen keksintö paljastaa, onko sähkölaitteen energiankulutus viitearvojen sisällä. Pohjois-Savon alueella mittareita voi lainata sähköyhtiön asiakaspalvelusta ja jopa monista kirjastoista.

- Kylmälaitteista pitää huolehtia. Takaosan lauhdutin pitäisi puhdistaa pari kertaa vuodessa, ettei kompressori tee turhaa työtä, ja tiivisteiden kuntoa pitää seurata, Takkinen muistuttaa.

Sähkölaitteiden valintaa ja käyttöä järkeistämällä energiaa voi säästyä runsaastikin. Energialuokkamerkintä kertoo sähkölaitteen energiatehokkuuden. Kannettavan tietokoneen sähkönkulutus on murto-osan tehokkaasta pöytäkoneesta. Plasmanäytöllä varustettu televisio haukkaa sähköä tuplasti sen mitä vastaavan kokoinen moderni LCD-ruutu.

Useimmat hallitsevat kodin viihdejärjestelmän ja tietokoneen asettamisen valmius- tai lepotilaan, mutta harvemmin käytetyistä laitteista virransyöttö kannattaa katkaista kokonaan. Takkinen muistuttaa usean kodin energiarohmusta.

- Sähkökiukaan teho on useita kilowatteja. Jos kiuasta käytetään väärin, on aivan sama, palaako vessan valo vai ei, sillä sen suuruusluokka on mitätön. Saunaa ei saa pitää tarpeettomasti päällä.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva