Juhlan
järjestämisen

ABC

Teksti: NMT Media / Heta Jyrälä Kuva: Jonna Kaasalainen/juhlakauppa.com, Peräniemen kasino, MooCB, Kukkakauppa Rosanna, Juhlapallo ja Juhlavisio
Pian saa taas kaivaa tanssikengät kaapista, kun kutsuja tulevan kesän juhliin alkaa ropista postiluukusta. Häiden, lakkiaisten, rippi- tai sukujuhlien järjestämiseen on apua saatavilla, jopa lyhyelläkin varoitusajalla.

Tiedot, taidot, aika ja raha määrittelevät pitkälti järjestelyjä. Juhlien järjestäminen on suuri kokonaisuus, joista esimerkiksi tarjoilut ovat vain yksi osa. 

Juhlien järjestämisen kannalta tärkeää on suunnittelu ja paikan valinta, jossa huomioon on otettu henkilömäärä ja juhlan teema. Juhlaan tulee miettiä myös sopiva ja riittävä tarjoilu. Alusta alkaen on huomioitava aikataulu, mitä ja milloin tarjotaan. Tärkeää on, että aikataulut ovat kaikkien tiedossa ja muutoksista ilmoitetaan, jotta ruoka on oikeanlaista oikeaan aikaan.

Omat mieltymykset määräävät juhlan luonteen ja muodon, olipa kyse sitten häistä tai valmistujaisista. Tärkeintä kuitenkin on, että juhla tuottaa kaikille osapuolille iloa. Juhlien tunnelma, vieraat ja ilonpito ovat unohtumattomia huippuhetkiä arjen keskellä.

APUA JUHLIEN järjestämiseen voi saada nopeallakin aikataululla – ainakin jos suunnittelussa on jouston varaa. Muuten järjestelyissä kannattaa olla ajoissa, sillä usein varsinkin hääjuhlapaikat varataan jo edellisenä kesänä. 

Jos haluaa keskittyä itse pelkästään nauttimaan juhlapäivästä, voi koko tilaisuuden hankkia valmiina pakettina täyden palvelun juhlapaikasta. Avaimet käteen -periaatteella järjestelyapua voi tilata myös kotiin. Elämä voi välillä olla niin hektistä, että on parempi antaa kesäjuhlien vastuu toisten käsiin.

Ammattitarjoilijoiden sijaan voi käyttää myös omia sukulaisia tai tuttavia. Sadan vieraan vastaanotolla tarvitaan vähintään neljä tehokasta ja vastuuntuntoista apuria, sekä yksi henkilö, jolla on koko homma hanskassa.

 

VINKIT ONNISTUNEESEEN JUHLAAN

 1. Suunnittele juhlat etukäteen. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Asiat kannattaa kirjata ylös, sillä muistista hyvätkin ideat unohtuvat. Listaa muun muassa tarjottavat ruuat, juomat ja ohjelma. Varaudu yllättäviin muutoksiin.
   
 2. Määrittele, mitä teet itse ja mitä tilaat valmiiksi. Usein itse tekemällä säästää, mutta toisinaan taas aika on rahaa. 
   
 3. Laadi juhlien budjetti. Hintahaitari on hyvä määritellä heti suunnittelun alussa, samalla, kun kirjaat ideoita ylös.
   
 4. Tee lista kutsuttavista vieraista. Askartele tai tilaa kutsut ja lähetä ne myös hyvissä ajoin. Tällöin vierailla on aikaa järjestää esimerkiksi työasiat niin, että pääsevät juhlimaan kanssasi. Vapaamuotoisiin juhliin voi käyttää myös puhelinsoittoa tai sähköpostia. Juhlissa tapaavat toisensa meille tärkeät henkilöt, ystävät, sukulaiset, ja työtoverit.
   
 5. Jos suunnittelet juhlia toiselle henkilölle, ota huomioon itse juhlija sekä hänen toiveensa ja tyylinsä.
   
 6. Kiinnitä huomiota juhlien yksityiskohtiin ja yleisilmeeseen. Hyvin usein suunnittelun pohjalla käytetään väriteemaa. Muista sopia juhlien valokuvauksesta ja laita vieraskirja näkyville, jotta juhlien ihanista hetkistä jää ikuisia muistoja.
   
 7. Tee tarkka ostoslista siitä, mitä juhlapäivälle tarvitset. Juhlapäivän aatto on liian myöhäinen ajankohta ostosreissulle.
   
 8. Varaa tarjottavaa riittävästi. Sekä ruoille että juomille löytyy valmiita taulukoita netistä, jotka antavat osviittaa tarjoiltavien määrästä juhlijaa kohden. Jos on kuuma päivä niin juomista, esimerkiksi vettä ja mehua olisi hyvä olla runsaasti tarjolla.
   
 9. Pyydä apua, sillä itse juhlapäivästä ei kukaan selviä yksin. Tarkista ja sovi selkeä työnjako, kuka tarjoilee alkujuomat, kuka hoitaa likaiset astiat ja kuka häärää keittiössä.
   
 10. Jätä juhlapäivälle mahdollisimman vähän tekemistä. Esivalmistele viimeistään aattona kaikki minkä voit. Esimerkiksi koristelut, kattauksen ja siivouksen voi tehdä jo etukäteen.
   
 11. Huolehdi siististä yleisilmeestä ja ota vieraiden sekä työntekijöiden mukavuus huomioon. Huolehdi riittävästä naulakkotilasta ja istumapaikoista. Jos juhlat pidetään kotona, tyhjennä keittiöstä turhat tavarat niin, että siellä on laskutilaa tarpeeksi tarjoilussa tarvittaville astioille sekä likaisille astioille. Ahdas keittiö on jokaisen tarjoilijan painajainen.
   
 12. Varmista, että juhlien isäntäväelle jää aikaa seurustella vieraiden kanssa. Päivänsankarin tehtävä on nauttia päivästä tärkeimpien seurassa, eikä hyöriä keittiössä hiki hatussa.
   
 13. Huomioi lapset. Järjestä esimerkiksi leikkinurkkaus temmeltämiseen tai juuri lapsille tarkoitettua ohjelmaa.
   
 14. Varaa hetki aikaa itsellesi rentoutumiseen ja rauhoittumiseen ennen vieraiden saapumista. Monesti kutsut alkavat kuin varkain, jos juhlapäivän aamulle on jäänyt liian paljon tehtävää. Pieni rauhoittuminen ennen kohokohtaa auttaa keskittymään juhlapäivästä nauttimiseen.
   
 15. Kiitä kaikkia vieraita. Pelkkä kiitoksen lausuminen ja kädenpuristus vieraiden lähtiessä eivät riitä. Lähetä kiitoskortti aina kanssajuhlijoille sekä muille juhlijaa muistaneille.
juhlat
kesäjuhlat
suunnittelu ja valmistelu

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva