Juhlakattauksessa
saa näkyä
persoonallisuus

Teksti: Saara Heiskanen Kuvat: Sanna Huttunen
Hyvin suunniteltu ja toteutettu kattaus viimeistelee juhlan. Virallisten juhlien kattauksessa pitää noudattaa hyvinkin tarkasti sääntöjä. Kotona järjestettävissä juhlissa kattauksen voi puolestaan toteuttaa rennommin.

Juhlien kattausta suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon päivänsankarin toiveet. Ideoita voi poimia myös vaikkapa juhlittavan
harrastuksista, mieltymyksistä ja mielenkiinnon kohteista. Esimerkiksi sankarin lempivärin voi sisällyttää osaksi kattauksen värimaailmaa.

- Juhlapöydässä saa nyt näkyä myös persoonallisuus. Sitä saa kattaukseen muun muassa yhdistelemällä sekä uusia että kaapista löytyviä vanhoja ja eri sarjaa olevia astioita. Esimerkiksi sekalaisen kahvikuppikokoelman voi sitoa yhtenäiseksi kokonaisuudeksi samanlaisten servettien avulla, Tiina Kolehmainen Carlsonin kodinosastolta mainitsee.

Vastakohtien yhdisteleminen onkin Kolehmaisen mukaan kattauksessa tällä hetkellä trendikästä.

- Mielenkiintoa kattaukseen saa yhdistämällä esimerkiksi kovaa ja pehmeää, luonnonmateriaaleja sekä teollisesti tuotettua.

- Pöydän voikin koristella helposti luonnonmateriaaleilla, vaikkapa hiirenkorvilla olevilla koivunoksilla, pajusta tehdyillä tableteilla, koristekivillä ja tietenkin leikkokukilla. Mikäli halutaan allergisoimaton vaihtoehto, ovat silkkikukat hyvä valinta. Niistä löytyy nykyisin hyvinkin aidon näköisiä ja upeita vaihtoehtoja.

JUHLAKATTAUKSEEN KUULUVAT oleellisena osana myös kynttilät. Ne tuovat pöytään sekä arvokkuutta että näyttävyyttä.

- Mielenkiintoa ja näyttävyyttä saa myös kerroksellisuudella. Tällä tavoin astiat ja tarjottavat eivät ole pöydällä samalla tasolla. Kerroksellisuutta voi loihtia esimerkiksi jalallisella tarjoiluastialla. Jos kyseistä astiaa ei itsellä ole, voi sellaisen tehdä jo olemassa olevista astioista: laittamalla vaikkapa kakkulautasen alle juomalaseja jaloiksi. Tässä tapauksessa tulee muistaa varmistaa tukevuus vielä ennen esillepanoa. Myös muita korottajia kannattaa käyttää kattauksessa hyväksi. Sellainen syntyy esimerkiksi jalallisesta tarjottimesta.

Keväällä ja kesällä kattauksessa - kuten muussakin sisustuksessa - näkyvät hempeät pastellisävyt. Vaaleansininen ja -punainen sekä hento lila värittävät sekä astioita että tekstiilejä, kynttilöitä ja servettejä.

Kiitos ja ole hyvä!

Hyvät pöytätavat korostuvat erityisesti juhlatilanteissa – ovathan ne osa perussivistystämme. Näillä vinkeillä ruokailu sujuu mutkitta.

- Pöytään istutaan yhdessä muiden kanssa. Myös ruokailu aloitetaan
yhtä aikaa, kun kyseessä on kylmä alku- ja jälkiruoka. Lämmintä
ruokaa voi alkaa syödä samaan aikaan lähimpien pöytäkumppaneiden
kanssa. Mikäli juhlissa on noutopöytä, ruokailu tapahtuu
omaan tahtiin.
- Jokaisen tulisi osallistua keskusteluun muiden lähellä istuvien kanssa.
Keskustelussa kannattaa pitäytyä mukavissa asioissa.
- Vältä nojailemasta kyynärpäillä pöytään tai viemästä muuten liikaa
tilaa. Ruoka suussa puhumista olisi myös hyvä välttää.
- Ruokailun päätyttyä käytetty lautasliina jätetään taiteltuna lautasen
viereen ja ruokailuvälineet asetellaan vierekkäin ”kello viiden”
kohtaan lautaselle.
- Pöydästä noustaan yhtä aikaa muiden kanssa. Tuoli työnnetään
paikoilleen, jottei se ole tiellä. Käytetyt astiat viedään keräyspisteeseen,
mikäli sellainen löytyy.
- Muista kiittää juhlien emäntää tai isäntää tarjoilusta sekä vierustovereita
seurasta.

- Yksi tämän hetken trendiväri on myös sininen. Värinä se on neutraali, ja sitä voi käyttää monenlaisissa juhlissa. Perinteisen valkoisen pöytäliinan lisäksi juhlissa voi käyttää Kolehmaisen mukaan mainiosti myös värillistä vaihtoehtoa. Tällä tavoin saadaan taiottua hetkessä
väriloistoa kattaukseen.

- Kerniliinat ovat hyvä vaihtoehto kankaisille liinoille. Valikoimat ovat niissä laajat niin värien kuin kuosienkin suhteen, joten jokaiselle löytyy varmasti sopiva. Kernit ovat kestäviä ja pestäviä, eivätkä ne piittaa pienistä roiskeista ja tahroista.

juhlat
kesäjuhlat
kattaus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva