Joulun

perinteitä
ja trendejä

Teksti Digimag/Marjut Perälä Kuvat Amara, Pixabay
Joulunviettoon kuuluu useita perinteitä, joiden juuret juontuvat hämmästyttävän kauas menneisyyteen. Myös uudet trendit ovat löytäneet tiensä niin joulupöytään, koristeluihin kuin joulunviettotapoihinkin.
Perinteiset juhlapäivät

Adventti Joulun odotusaika neljää viikkoa ennen joulua. Joka adventtisunnuntai neljän viikon ajan sytytetään kynttilä odotuksen kunniaksi. 

Itsenäisyyspäivä 6.12. Suomen itsenäisyyttä juhlistetaan yleensä sytyttämällä kaksi kynttilää ikkunoille.

Lucian päivä 13.12. Päivää vietetään Pyhän Lucian muistoksi vuosittain. Lucia tuo valoa talven pimeyteen, minkä vuoksi päivää vietetään valon juhlana.

Tuomaan päivä 21.12. Apostoli Tuomas Kaksosen jälkeen nimetyn päivän tehtävä on tuoda kristikunnalle joulun juhla ja rauha.

Talvipäivänseisaus 22.12. On vuoden lyhyin päivä, jolloin on sanottu auringon pysyvän kolme päivää pesässään.

Jouluaatto 24.12. Joulupäivää edeltävä päivä, jolloin julistetaan joulurauha kello 12 ja juhlinta alkaa. Jouluaaton perinteisiin kuuluu muun muassa kuusen koristelu, kynttilöiden vieminen hautausmaalle, jouluateria sekä joululahjat.

Joulupäivä 25.12. Varsinainen joulupäivä on vanha ja yleinen juhlapäivä, joka sijoittuu keskitalven juhlan paikkeille. Kristinuskon mukaan päivä on nimetty Kristuksen syntymäpäiväksi.  

Tapaninpäivä 26.12. Marttyyrien muistopäivä ja Suomessa erityisesti hevosten sekä hevosmiesten päivä. Suomalaiseen perinteeseen kuuluu erityisesti tapaninpäivänajelu.

Viattomien lasten päivä 28.12. on kristinuskossa juhlapäivä, jota vietetään betlehemiläisten lasten muistoksi.

Loppiainen 6.1. Päättää joulunajan juhlapäivät, ja silloin perheissä yleensä puretaan myös joulukoristeet. Lisäksi sitä vietetään tietäjien saapumisen juhlapäivänä.

Nuutin päivä 13.1. Vanhan ajan lakien mukaan päättää 20 päivää kestäneen joulurauhan ja -ajan.

Kuopion kulttuurihistoriallisen museon intendentti Helka Väisänen nostaa esille muutamia vanhoja joulun perinteitä, jotka ovat edelleen tuttuja. Entisajan jouluun voi tutustua tänäkin vuonna Korttelimuseon perinteisessä joulunäyttelyssä 30.11.2018–6.1.2019. Joulunäyttely esittelee kaupunkijoulua 1800-luvulta 1930-luvulle, ja näyttelyyn on mahdollista tutustua myös opastettujen kierrosten avulla.

Väisänen mainitsee, että joulunäyttelyssä on esillä muun muassa eri tavoin koristeltuja kuusia. Esimerkiksi 1800-luvun säätyläiskodin kuuset olivat hyvin suuria ja edustavia. Kuusi verhoiltiin runsaalla ja näyttävällä koristelulla, ja kuuset sijoitettiin ikkunan ääreen, jotta ne näkyisivät erityisen hyvin kadulle. Kuusta kiertävässä koristeessa saattoi lukea esimerkiksi kohta Raamatusta.

Kotia on jouluisin koristeltu jo vuosikymmenten ajan joulukukilla. Muun muassa joulutähti tuli Suomeen 1930-luvulla, ja kodeissa se yleistyi 1960-luvun aikana. Myös erilaiset himmelit ja olkipukit ovat säilyttäneet suosionsa perinteisinä ja kauniina koristeina.

JOULUPUURO JA LIPEÄKALA ovat esimerkkejä kansan jouluruuista. Ensisijaisesti länsisuomalaisten suosima lipeäkala on jo pitkään ollut tuttu myös pohjoissavolaisessa joulupöydässä. Yleensä turskasta tai hauesta valmistetun herkun omalaatuisen maun takaa sen pitkä ja monivaiheinen valmistusprosessi.

Väisänen kertoo, että piparkakkuja on ollut jo keskiajalta saakka ja suomalaisiin säätyläiskoteihin ne rantautuivat 1700-luvulta alkaen. Tavallisissa kodeissa nämä herkut yleistyivät vasta 1900-luvun alussa ja ovat säilyttäneet suosionsa tähän päivään saakka. Joulumakeisia tarjoiltiin 1800-luvun lopussa erityisesti varakkaimmissa perheissä, ja niitä oli esillä sekä kuusessa kauniissa kääreissä että makeispöydässä.  

Korttelimuseo esittelee näyttelyssään myös teollisuustyöläisten joulua, joka poikkesi monelta osin aikansa säätyläiskotien joulusta. Koristelu näissä kodeissa oli käytännöllisempää ja hillitympää, esimerkiksi joulukuusi riippui katosta tilanpuutteen vuoksi ja sanomalehdistä taiteltiin koristeita. Ruokina tarjottiin muun muassa tähkin koristeltua joululeipää sekä ohrapuuroa. 

– 1930-luvulta lähtien eri kotien joulut ovat yhdenmukaistuneet aikakauslehtien, radion ja koulun kautta levinneiden joulun viettämiseen liittyvien trendien ja vaikutteiden myötä, Väisänen mainitsee. 

SAVON MARTAT RY:N kotitalousasiantuntija Heta Nykänen kertoo, että kasvisruoat ovat selkeämmin esillä joulupöydässä kasvissyönnin ollessa nykyään muutenkin pinnalla. Tietenkin jo aiemmin on joulupöytä notkunut erilaisista kasvislaatikoista, rosollista ja salaateista, mutta nykyään niiden rinnalla ovat erilaiset kasvisproteiinivalmisteet, kuten nyhtökaura, härkis, tofu ja seitan. 

Nykänen toivoisi, että joulupöydässä näkyisi kohtuus: vaikka ruokaa olisi runsaasti, tulisi myös miettiä, miten ehkäistä hävikkiä. Hävikkiä pystyy vähentämään suunnittelemalla jouluruokailu huolella ja muistamalla kohtuus. Ympäristöä ja käytännöllisyyttä arvostava joulunviettäjä huomioi jouluateriaa rakentaessaan lähialueen tuotteet ja hyödyntää esimerkiksi syksyn satoa.

Jouluun valmistaudutaan siivoamalla koti joulukuntoon, ja tunnelmaa luodaan koristeluilla ja valaisemalla kotia sekä kynttilöiden että jouluvalojen avulla. Nykyään myös koristeluissa suositaan kohtuutta – vähempikin riittää juhlatunnelman luomiseen. Koristelussa näkyvät tekijän mieltymykset: yksi pitää selkeistä ja maanläheisistä sävyistä, toinen saattaa ihastua esimerkiksi sateenkaaren sävyissä loistavaan joulukuuseen. 

JOULUN VÄREJÄ voi hyödyntää monipuolisesti koristelussa. Tutun punaisen lisäksi myös valkoista, kultaista, hopeaa ja vihreää käyttämällä saa jouluisen tunnelman. Väriskaalasta löytyy jokaisella mieleinen sävy. Koristeluihin ja joulupöytiin persoonallista vivahdetta voi etsiä erilaisista joulumyyjäisistä, jolloin samalla voi tukea käsityöalan ammattilaisia.

– Nykyään on myös yleisempää kuin aiemmin, että joulua vietetään jossain muualla kuin kotona, Nykänen mainitsee. Muun muassa erilaiset hotellit, tapahtumakeskukset ja kylpylät tarjoavat sekä valmiin joulupöydän että jouluista ajanvietettä. Esimerkiksi kylpylähotellit tarjoavat joulupaketteja, jotka sisältävät niin majoituksen, ruoan kuin ohjelmankin. 

joulu
Trendit
Savon Martat ry
perinteet

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva