Jätteiden
lajittelu
koskettaa
kaikkia

Teksti Digimag/Eetu Ollikainen Kuvat Shutterstock, Freepik, all-free-download.com
Kotitalousjätteiden lajittelulla pyritään saamaan vähintään puolet yhdyskuntajätteestä kiertoon ja uusiokäyttöön. Sekajäteen tilalle on tullut polttokelpoinen jäte ja kaatopaikkajäte, eli palamaton jäte.

BIOJÄTE

Biojätteet viedään kompostoriin tai biojätteen keräysastiaan. Imeytä jätteistä ylimääräiset nesteet ja pakkaa jäte paperi-, sanomalehti- tai biohajoavaan pussiin ennen keräysastiaan laittamista.

Biojätteeseen lajitellaan muun muassa kananmunan kuoret, teepussit, kahvinpurut ja suodatinpussit, ruoantähteet, talouspaperi ja servetit, hedelmien ja vihannesten kuoret, kukat ja kukkamulta, luut ja ruodot.

KARTONKI

Kartonki- ja pahvipakkaukset voi kerätä kierrätystä varten vaikka ruskeaan paperikassiin, jonka voi heittää näiden jätteiden mukana kierrätysastiaan.

Kartonkiin lajitellaan muun muassa pahvilaatikot, maito- ja mehutölkit, jauhopussit, keksipaketit, pizzalaatikot, juoma- ja jogurttipakkausten kääreet sekä ruskea voimapaperi.

PAPERI

Paperinkeräykseen käy periaatteessa lähes kaikki, mikä tulee postilaatikkoon. Vie paperi keräykseen irrallaan. Niittejä ja klemmareita ei tarvitse poistaa.

Paperijätteisiin lajitellaan muun muassa sanoma- ja aikakauslehdet, mainokset, kirjekuoret, kopiopaperit sekä luettelot ja kirjat.

Tiesitkö?

Ehjät ja puhtaat vaatteet, kengät ja kodintekstiilit voidaan viedä tekstiilinkeräysastioihin tai vaikka kierrätyskeskuksiin, joiden tuloilla tuetaan apua tarvitsevia. Likaiset ja rikkinäiset tekstiilit menevät polttokelpoiseen jätteeseen.

MUOVI

Muovinkierrätysastiaan käyvät puhtaat ja kuivat pakkaukset. Laita muoviastiat, korkit, kannet ja pumppuosat irrallaan pakkauksista. Likaiset laitetaan sekajätteeseen. Huuhtele muovipakkaukset ennen kierrätystä, mutta älä pese niitä saippualla.

Muoveihin lajitellaan muun muassa muovipullot, -kanisterit ja -purkit, muovikassit, -pussit ja -kääreet, elintarvikepakkaukset, pesuaine- ja shampoopakkaukset.

LASI

Lasinkeräykseen voidaan lajitella kirkkaat sekä värilliset lasipurkit ja pantittomat lasipullot. Pantilliset palautetaan pullonkierrätysautomaatteihin. 

Poista puhtaista ja tyhjistä lasipakkauksista korkit ja kannet ennen kierrätystä. Etikettejä ja kaulusrenkaita ei tarvitse poistaa. Muu lasi, kuten esimerkiksi ikkunat, peilit, astiat, posliini ja lasiset koriste-esineet viedään lajitteluasemalle.

METALLI

Vain tyhjät ja puhtaat metallipakkaukset voidaan lajitella kodin kierrätykseen. Elintarvikkeissa olleet tölkit kannattaa aina huuhtoa ja jättää kuivamaan, jotta ne voi kierrättää. Isommat metalliromut viedään lajitteluasemalle.

Metallinkierrätykseen käyvät säilykepurkit, -korkit ja -kannet, juomatölkit, metalliesineet, alumiinifoliot, tuikkujen ja ulkotulien kuoret, tyhjät kuivat maalipurkit ja vaikka kahvakuulat.

ONGELMAJÄTE

Ongelmajäte on ympäristölle vaarallista jätettä, jota ei voida kierrättää ja joka täytyy hävittää oikein. Pääluokitukset ovat vaarallinen jäte, paristot ja pienakut, kaikki sähkölla toimivat laitteet ja lääkejäte. Varoitusmerkillä merkitty tuote on aina ongelmajätettä.

Ongelmajätettä ovat muun muassa akut ja paristot, elektroniikka ja sähkölaitteet, LED- ja säästölamput, lääkkeet, kovettumattomat maali-, liina ja lakkajätteet, öljyiset jätteet, liuottimet sekä uudenvuoden tina.

POLTTOKELPOINEN JÄTE

Polttokelpoisia jätteitä ovat sellaiset jätteet, joita ei voida kierrättää materiaalina. Ne hyödynnetään polttamalla energiaksi ekovoimalaitoksessa. Niihin lajitellaan muun muassa hygieniatuotteet, kahvipaketit, sipsipussit, likaiset kartongit, paperit ja muovipakkaukset, pölypussit ja siivousjätteet, käyttökelvottomat tekstiilit, lahja- ja käärepaperit, hehku- sekä halogeenilamput, purukumi, tupakantumpit, kumirenkaat, PVC, styrox ja lemmikkieläinten kuivikkeet.

Hyvä nyrkkisääntö on, että jos polttokelpoinen jäte ei mahdu muovipussiin, se on kaatopaikkajätettä.

Lähteet: Jätekukko, Valintaopas: Kodin hoito ja korjaus 2018–2019

jätteiden
lajittelu
kierrätys
ekologisuus
energia

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva