Isännöitsijä taloyhtiön asialla

Isännöitsijä
taloyhtiön asialla

Teksti Digimag/Toimitus Kuva Pixabay
Isännöitsijä on taloyhtiön hallituksen oikea käsi ja pitää huolen koko taloyhtiön toiminnasta.

Asunto-osakeyhtiö, tuttavallisemmin taloyhtiö, on yhtiö siinä missä muutkin. Se tarvitsee operatiiviseen toimintaansa johtajan, joka pitää huolen taloyhtiön asioista. Isännöitsijä työskentelee yhteistyössä taloyhtiön hallituksen, osakkeen omistajien, eli asukkaiden, sekä palveluntuottajien kanssa. 

Taloyhtiön ja isännöintiyrityksen välille kirjoitetaan sopimus, jossa määritellään palvelun sisältö, laajuus ja hinta. Isännöitsijän perustehtäviin kuuluu kiinteistön johtaminen, eli hän huolehtii taloyhtiön hallinnosta, taloudenpidosta, sopimuksista, viestinnästä ja hankinnoista, sekä valmistelee ja esittelee asioita taloyhtiön hallitukselle ja yhtiökokoukselle. 

Isännöitsijä mielletään usein tosielämän Seppo Taalasmaaksi, mutta todellisuudessa hän ei tartu harjanvarteen. Isännöitsijä pitää taloyhtiön asiat hanskassa ja ostaa tarvittavat palvelut, kuten talonmiehen tai huoltomiehen, ulkopuolelta. Isännöitsijä toimii myös yhteistyössä kiinteistönvälittäjän, myyjän ja ostajan kanssa. Asuntokaupoissa isännöitsijän rooliin kuuluu laatia isännöitsijätodistus, josta käy ilmi taloyhtiön historia, nykytilanne ja tulevaisuuden suunnitelmat, sekä myytävän asunnon tiedot. 

ISÄNNÖINTILIITON MUKAAN Suomessa isännöintipalvelua tarjoaa noin 700 yritystä, joista työskentelee tyypillisesti 3–5 henkilöä. Kaikkiaan ala työllistää noin 5 000 ammattilaista, joista noin puolet toimijoista on päätoimisia isännöitsijöitä. Naisia alalla työskentelee noin 30 prosenttia. Isännöintipalveluja ostaa noin 50 000 taloyhtiötä, joka tarkoittaa noin 2,7 miljoonan ihmisen kerros- tai rivitalokotia.

Yritystoimintaa suunnitteleville ala tarjoaa oivan mahdollisuuden. Isännöintiliiton arvion mukaan jopa puolet alan tekijöistä siirtyy eläkkeelle seuraavan 10 vuoden aikana. Tämä tarkoittaa, että uusia isännöitsijöitä tarvitaan lähivuosina runsaasti.

Isännöinnin hinta määräytyy tarjouskilpailun perusteella. Yleisesti ottaen pääkaupunkiseudulla isännöinnin keskimääräinen kuukausihinta taloyhtiölle on 1 200 euroa, kun taas muualla Suomessa keskihinta on 700 euroa kuukaudessa. Isännöintipalkkioille ei ole suositusta, mikä saattaa osaltaan johtaa kovaan kilpailutukseen ja palkkioiden alenemiseen. Isännöintisopimusta kirjoitettaessa määritellään kuukausihinta ja siihen kuuluvat palvelut jokaisen tilaajan kanssa erikseen. Lisäksi sovitaan erilliskorvauksista, kuten kokouspalkkioista, jotka maksetaan palvelun käytön mukaan. Hinnan tulee kuitenkin vastata isännöitsijän käyttämää aikaa ja tekemää työtä taloyhtiön eteen.

TULEVAISUUDESSA ISÄNNÖITSIJÖIDEN rooli korostuu entisestään, sillä useat taloyhtiöt alkavat olla elinkaarensa peruskorjausvaiheessa. Kiinteistön korjauksia saattavat lisätä myös energiatehokkuustavoitteet. Jo nyt isännöinti on vuosittain mukana noin 7 miljardin euron hankinnoissa. Myös asukkaiden vaatimukset kasvavat, jolloin isännöitsijän luoma positiivinen asiakaskokemus nousee yhä arvokkaammaksi. 

koti
Isännöitsijä
Taloyhtiöt

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva