Inspiraatiota sisustukseen

Teksti NMT/Mirka Happonen, Kuva: Tikkurila
Kevään tullen kotia on kiva kohentaa. Annamme kuusi vinkkiä, joiden avulla sisustusprojekti on helppo toteuttaa ja lopputulos on onnistunut.

1. TYYLI

Ensimmäisenä kannattaa valita tyylisuunta, josta itse pitää ja jota noudattaa sisustusprojektin edetessä. Apuna voi käyttää netin kuvapalveluja tai kerätä miellyttävimmät tyylit talteen lehtien sivuilta. Sisustuksen tulee olla viihtyisä itse asukkaalle, eikä sen tarvitse miellyttää muita. Kerättyjen ideoiden mukaan voi tehdä itselleen sisutussäännöt, kuten määrittää värimaailman, kalustetyylit ja miettiä, haluaako sisustuksesta selkeän vai runsaan koriste-esineiden puolesta.

2. SUURET PINNAT

Seinien ja lattian materiaali on helpompi valita tyylimäärittelyn jälkeen. Suurten pintojen materiaaleissa on rajattu määrä vaihtoehtoja, mutta sitäkin enemmän valinnanvaraa väreissä ja tyyleissä. Ensin kannattaa miettiä tilan käyttöaste ja valita materiaalit sen mukaan. Valoisassa asunnossa voi huoletta käyttää tummempaa väriä. 

3. VALOA TARPEEKSI

Valaistuksen suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon tilan toiminnallisuus, mihin toimintoihin valoa tarvitaan. Valaistusta ei koskaan ole liikaa. Kiinteät valot kannattaa sarjoittaa eri kytkimille, jolloin valaistusta voi muuttaa tilanteen mukaan.

4. KALUSTEET JA MITTASUHTEET JÄRKEVIKSI

Kiintokalusteet, kuten kaapistot ja keittiökalusteet, kannattaa valita ennen muita kalusteita. Valittuun tyyliin sopivat kalusteet, jotka ovat myös mittasuhteiltaan ympäristöön istuvat, antavat hyvän pohjan jatkosuunnittelulle. Kalusteiden tulisi olla riittävän reiluja ja käytännöllisiä, sekä vähintään puolen metrin päässä toisistaan. Mieti, miten mahdut imurin kanssa tilassa liikkumaan, jotta et sijoita kalusteita liian ahtaasti.

5. TEKSTIILIT

Sisustustekstiileiden valinnassa tulee ottaa huomioon niin sanottu likaantumisaste. Lemmikkieläintaloudessa kannattaa lähteä liikkeelle materiaalivalinnoista ja suosia luonnonkuitua. Keveitä ja sileäpintaisia mattoja kannattaa suosia huoneissa, jotka näkevät elämää. Pehmeyttä tuovat matot ovat omiaan rauhallisempiin tiloihin. Verhovalinnoilla voi helposti korostaa kotiin valittua tyyliä.

6. PIEN- JA KORISTE-ESINEET

Koriste-esineet ovat piste iin päälle. Kannattaa suosia isoja esineitä, jotka näkyvät ja korostavat sisustusta. Perisynti on esine, joka ei anna ilmettä ja jää muun sisustuksen jalkoihin. Kun muistaa tämän järjestyksen, projekti on helppo viedä loppuun. Jos kohdetta ollaan vasta rakentamassa, niin esimerkiksi valaistus ja suuret pinnat täytyy valita jo ensimmäisenä.  Tärkeintä on kuitenkin tehdä valintoja oman maun mukaan. Trendit tulevat ja menevät. On huomioitava oman elämän rytmi ja se, mitä kodin täytyy kestää ja miten sen täytyy toimia. Kannattaa satsata kuluviin materiaaleihin, tutustua ennakkoluulottomasti eri vaihtoehtoihin ja materiaalien ominaisuuksiin.

sisustus
koti
tyyli
valo
pinnat
elementit

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva