Ikäystävällistä asumista

Ikäystävällistä
asumista

Teksti Digimag/Marlene Sanoukian Kuva Shutterstock
Kuopio panostaa yhteisölliseen ja monitoimijaiseen asumiseen, jossa myös ikääntyvien asumistarpeet otetaan monipuolisesti huomioon.
Kuopiossa on monia ikäystävällisiä kohteita

Lujatalo Oy:n aluejohtaja Heikki Jalkanen kertoo, että Kuopiossa Lujatalon kaikki uudet kohteet soveltuvat ikäihmisille hyvin, koska ne sijaitsevat palvelujen äärellä hyvillä paikoilla. Asuntoja voi myös räätälöidä tapauskohtaisesti liikuntarajoitteisille sopiviksi tai ikääntymiseen ennalta varautuen.

Kuopion Vanhustenkotiyhdistys ry
Vuonna 1969 perustettu yleishyödyllinen yhdistys tarjoaa kuopiolaisille ikäihmisille vuokra- ja asumisoikeusasumista. Sen yhdeksässä kiinteistössä on 522 asuntoa, joissa on täydellinen palveluasuntovarustus eli asunnot, käytävät ja piha-alueet on suunniteltu esteetöntä liikkumista varten. Yhdistys myös koordinoi ja tukee vapaaehtoistoimintaa kiinteistöissään asuville.
www.vanhustenkotiyhdistys.fi

Männistön seniorikampus
Kuopion Männistön lähipalvelualueella on erilaisia asumismuotoja. Alueen yli 300 huoneistosta suuri osa on Mäntykampuksella, entisen koulun tiloihin rakennetussa tuetun asumisen yksikössä. Kampuksella on monipuolinen yhteisö- ja toimintakeskus sekä liiketiloja, kuten ravintola, kuntosali ja lääkäripalvelut.

Vinkki: 6.7.–5.8.2018 järjestettävillä Porin asuntomessuilla keskitytään yhteisöllisyyteen ja eri elämänvaiheisiin. 

Kuopion kaupungilla on vuosille 2009–2030 tarkoitettu Ikäystävällinen Kuopio -ohjelma, joka korostaa kaupungin kaikkien toimijoiden tärkeyttä ikäystävällisen kaupungin rakentamisessa. Ikäystävällinen kaupunki tarkoittaa muun muassa esteetöntä toimintaympäristöä, jossa palvelut ja harrastusmahdollisuudet ovat helposti saavutettavissa.

KUOPION KAUPUNGIN kuntoutusjohtajan Mikko Korhosen mukaan ohjelman päivitys on nyt käynnissä, ja siinä käsitellään ja linjataan tulevaisuuden palveluita ja palvelurakennetta. Tulevaisuuden palvelut toteutuvat monitomijaisesti ja koostuvat sekä hyvinvointipalveluista että sote-palveluista. Kehittämisen keskiössä on lähipalvelualuemallin jatkokehitystyö ja sen uusi mallinnus. Malliin kuuluu monen ikäryhmän asuntokortteleita, joissa on myös asumista tukevia palveluita ja palvelutuotantoa. Varsinkin 2020-luvulla vahvemmin kiihtyvään ikääntymiskehitykseen on syytä varautua.

Kuopion kaupunkisuunnittelujohtajan Juha Romppasen mukaan senioriasumisen kehittämisestä käydään parhaillaan keskustelua. Männistön kaupunginosassa sijaitsevan seniorikampuksen kaltaisia kokonaisuuksia voitaisiin luoda esimerkiksi Puijonlaaksoon tai keskustaan. Kuopion kaupungin asuntotoimenjohtaja Katri Hiltunen kertoo, että pohdinnan alla on myös Pyörön alue, joka voisi sisältää eri-ikäisille soveltuvaa asumiskantaa. Kortteli suuntautuisi kuitenkin ensi sijassa ikääntyville, joita Pyörön alueella on varsin vähän. 

Hiltunen korostaa, että multikampuskorttelit ovat monen palvelualueen ja toimijan yhteistyöhankkeita, ja niissä voi olla kaupungin, yritysten ja kaupungilta avustuksia saavien yhdistysten palveluja. Kaupunki on myös käynyt keskustelua ikääntyvien tarpeiden huomioimisesta vuokra-asumisessa.

– Toivon, että senioriasumista kehitetään yhteistyötä tehden, Hiltunen tiivistää. 

kuopio
seniorit
koti
asuminen
ikäystävällisyys

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva