Ideat vain

tulevat

Teksti: Noora Hyvönen Kuvat: Anja Kivelä, Eero Aarnio
Muotoilijaguru Eero Aarnio ei pysty nimeämään luovuuden lähdettä. Hän on luonut uutta koko elämänsä ajan – pienin teoksista on hammastikku, suurin taas omakotitalo. Vapaa-ajallaan suunnittelija veneilee, autoilee ja viihtyy erinomaisesti myös Kuopiossa!

Käsillä tekeminen on ollut Eero Aarniolle pienestä pitäen intohimo, joten ei ihme, että mies päätyi luomaan uransa muotoilijana, graafisena suunnittelijana, sisustusarkkitehtina ja valokuvaajana. Aarnio ei ole koskaan rajannut luomistaan, vaan tuotteita on syntynyt tuoleista valaisimiin ja kastelukannuihin.

- Pallotuoli piirrettiin vuonna -63, ja kokonaan valmis se oli -65. Viikossa sitä vietiin kolmeenkymmeneen eri maahan, ja sitä tehdään edelleen koko ajan kahdella muotilla. Pallotuoli on käsityötä, ja se valmistetaan Luopioisissa. Nyt sitä on myyty jo kuuteenkymmeneen
maahan, innostuu Aarnio kertomaan yhdestä tunnetuimmasta tuotteestaan.

Pallo muotona on ikivanha, mutta Aarnio toi sen pinnalle uudella tavalla.

- Seuraavaksi suunnittelin Pastillija Kuplatuolit. Kupla on akryyliä ja se roikkuu katosta!

Ihmiset ympäri maailmaa rakastuivat tuotteeseen, ja se on ollut esillä muun muassa Playboy –lehden kannessa useamman kerran.

PYÖREÄT PALLOT ja kuplat tuntuvat olevan Aarnion mieleen. Hänen Tuplakupla –valaisimestaan on tullut myös klassikko, joka vilahti
tämänkin vuoden asuntomessuilla useammassa kohteessa. Toinen kesän messusuosikki oli Puppy – pyöreälinjainen koira, jota nähdään
useissa eri väreissä ja neljässä eri koossa. Lasten rakastama hauvahahmo käy paitsi koristeeksi, myös kiipeilytelineeksi!

Vuosien varrella Aarnio on ennättänyt tekemään yhteistyötä useiden eri tahojen kanssa. Italiasta löytyy neljä yritystä, jotka valmistavat hänen tuotteitaan. Rosinante – aikuisten keinuhevonen – ja kukka-astiana toimiva riikinkukko sekä muutama
muu tuote valmistetaan kuitenkin Espanjassa. 95 prosenttia tuotannosta tapahtuu edelleen Suomessa.

- Opiskelin Helsingin Taideteollisessa ja olen asunut koko elämäni neljää Kölnin vuotta lukuun ottamatta Suomessa. Pidän kyllä Italiastakin paljon: ihmiset, kieli ja ruoka viehättävät.

Aarnio on palkittu kolmantena suomalaisena italialaisella Kultainen harppi –palkinnolla. Hänelle on myös myönnetty kotimainen Pro Finlandia. Suunnittelijana Aarnio on moniosaaja: vaikka tuolit ja valaisimet ovatkin tunnettuja, on hän luonut myös muun muassa erilaisia kahvoja ja nuppeja huonekaluihin ja oviin.

- Ideat vain tulevat, ei luova ihminen pysty määrittämään niille mitään paikkaa tai aikaa. Koko ajan tarvitaan rohkeutta sekä uusia ideoita ja tekotapoja tuotteisiin, toteaa Aarnio.

- Suomalaisella osaamisella on hyvä maine ja täällä onkin paljon eri alojen suunnittelijoita, mutta myyntiä pitäisi opetella. Sen taitavat ruotsalaiset!

AARNION TYÖPAIKKANA toimii hänen oma kotinsa järven rannalla pääkaupunkiseudulla.

- Tämä talo on koti, maaseutu- ja kaupunkiasunto sekä toimisto samaan aikaan. Se kasvaa joka suuntaan: täällä on tehty kolme laajennusta, ja nyt neliöitä on jotain 250 ja 300 välillä, kertoo hyväntuulinen Aarnio.

- Suunnittelen täällä uusia protoja, ja sitten niitä kuvataan ja lähdetään työstämään eteenpäin. Tällä hetkellä työn alla on erilaisia puuesineitä. Puu on meidän öljymme, siitä saa vaikka mitä – vaikka pallotuoliin se ei kyllä sovi.

Viime aikoina Aarniolla on ollut yhteistyötä myös kuopiolaisen Saurumin kanssa. Hän on suunnitellut korupuun, joka voidaan myös kromata tai värjätä eri väreillä.

- Pitäähän naisilla olla paikka, johon ripustaa timanttinsa, naurahtaa Aarnio.

Kuopio on muotoilijalle tuttu paikka myös työn ulkopuolelta. Hän käy kaupungissa pari kertaa vuodessa yhdessä Pirkko -vaimonsa kanssa.

- Oikein ihana paikka. Uusi tori on upea. Lempipaikkani on silti Puijon torni: sieltä näkee kaiken ja ymmärtää, millaisella paikalla Kuopio oikein on. Kaupungissa on paljon mukavia ravintoloita. Ja veneilystä tykkään kovasti. Veneilyn lisäksi Aarnio viihtyy myös tien päällä ja vierailla mailla.

- Syys- ja lokakuu ovat hienoja aikoja olla Euroopassa. Autoillessa ei ole aikatauluja, ja nautin pitkistä ajomatkoista. Saksan vuosina ajoimme 1500 kilometriä 16 – 18 tunnissa Tukholmasta Kölniin!

eero aarnio
kuplatuoli

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva