Hyvin suunniteltu sisustus toimii

Hyvin suunniteltu sisustus toimii

Teksti: Rieti Jauhiainen Kuvat: Rieti Jauhiainen, Koti-ilme
Sisustussuunnittelijalta saa ammattiapua kodin toimivuuteen. Pelkistetty pohja kestää trendikkäätkin vaiheet. Hyvin usein vähemmän on enemmän.

Sisustussuunnittelun tarkoitus on luoda tilan käyttäjälle mahdollisimman esteettinen ja toiminnallinen ympäristö. Suunnittelua on nykyisin tarjolla esimerkiksi kaupan päällisiksi asunnonmyyjän puolelta, tai yhteistyössä rakennuttajan kanssa jo rakentamisen alkuvaiheessa.

- Yksityisiltä ja yksittäisiltä asiakkailta tulee myös pyyntöjä varsinkin pintojen kanssa, kertovat Koti-ilmeen Reetta Koponen ja Päivi Kumpulainen.

- Tosin vieläkin rohkeammin kannattaa sisustussuunnittelijaan yhteyttä ottaa, jos on itse epävarma kotinsa materiaaleista ja huonekalujen toimivuudesta. Hyvin usein tulee edullisemmaksi laittaa perusasiat kerralla kuntoon.

Vasta tulevaisuus kertoo, kuinka ajaton jokin tyyli on, mutta tänä päivänä halutaan satsata aikaa kestäviin materiaaleihin. Betoniset tasot ovat suosittuja, samoin laajat marmoripinnat esimerkiksi pöydissä. Koposen mukaan ”bling bling” on väistymässä himmeämpien värisävyjen tieltä. Yksinkertaiset seinävalaisimet aikaansaavat tarvittavaa tunnelmaa.

- Matalat kiiltävät lipastot ovat menossa pois ja seinää vasten laitetaan vaaleita kevyitä kirjahyllyjä. Kovien materiaalien, kuten metallin, vastapainoksi huonekaluissa saatetaan käyttää vaikkapa korkkia. Kuparin ja messingin väriset esineet tuovat myös menneiden aikojen estetiikkaa. Trendikkäitä tekstiilejä ovat pellavaliinat ja aidot villamatot.

Arjen toimivuus kodissa on Kumpulaisen mielestä tärkeimpiä huomioon otettavia seikkoja. Koska trendit tulevat ja menevät, ei kaikkea mahdollista tarvitse ängätä yhteen asuntoon. Kotona pitää mahtua myös liikkumaan. Kierrätys ja ekologisuus ovat kovassa huudossa.

- Ihmiset hankkivat myrkyttömistä materiaaleista valmistettuja laattoja ja maaleja ja käyttävät 50-luvun huonekaluja. Kulutushulluus on laantumassa ja haetaan selkeitä ratkaisuja. Tavarat näyttävät hyvälle, kun niillä on tilaa, ja muutamasta yksittäisestä esineestä voi tehdä kauniin asetelman.

Molemmat suunnittelijat kuitenkin korostavat persoonan merkitystä sisustusta mietittäessä. Vaikka vanhat ikkunanpokat modernin kodin seinällä ovat muotimielessä jo menneiden talvien lumia, niin joillekin ne sopivat. Samoin on laita myös köykäisempien koriste-esineiden.

- Oikeaa ja väärää ei ole tässä asiassa olemassa. Tärkeintä on löytää asiakkaan oma tyyli ja tehdä yhdessä hänen näköisensä toimiva koti.  

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva