Hyvä

terassilattia

Teksti: Jarmo Seppälä Kuvat: Lunawood Oy, Tmi Jarno Saloniemi
Terasseilla ja muussa ulkokäytössä puutavara joutuu koville, satoi tai paistoi. Kyllästetyn kestopuun ohella käytetään yhä enemmän ympäristöystävällistä lämpöpuuta ja puukomposiittia. Myös puinen palalattia pehmentää betonisen parvekkeen tai terassin ilmettä.

Ulkorakenteiden materiaalina on suosittu kyllästettyä kestopuuta, joka toki kestää melko hyvin ja on suhteellisen edullista. Yhtenä vaihtoehtona on ekologinen, kotimainen lämpökäsitelty puu, joka on täysin lisäaineetonta ja joka käytöstä poistamisen jälkeen voidaan vaikkapa polttaa.

- Lämpöpuu ei reagoi ilmankosteuden vaihteluihin yhtä voimakkaasti kuin tavallinen puutavara, joten lämpöpuun mitta ja muoto säilyvät huomattavasti paremmin, Lunawood Oy:n vienti- ja markkinointipäällikkö Ulla Viitasalo sanoo.

LÄMPÖPUUTA VALMISTETAAN kotimaisesta männystä ja kuusesta. Puun tummanruskean pintavärin säilyvyyttä parantaa käsittely puuöljyllä, vahalla, puunsuojalla tai kuultomaalilla. Pintakäsittelemätön puu muuttuu ulkona kelonharmaaksi, mutta puun kestävyyteen tai muihin ominaisuuksiin käsittelemättömyys ei vaikuta.

Materiaalivaihtoehtona on myös myrkytön ja ympäristöystävällinen Lunacomp-lämpöpuukomposiitti.

Patentoitua komposiittia valmistetaan lämpöpuun sivutuotteena syntyvästä lämpöpuukuidusta ja muovipolymeereista. Puukomposiitin sävyt ovat grafiitinharmaa, ruskea, hopea ja terrakotta. Komposiittilaudoilla on oma kiinnitysjärjestelmänsä, joten asennus on nopeaa ja kätevää.

- Komposiitti on lämpöpuutakin kovempaa, ei juuri ime vettä, kestää ulkokäytössä erinomaisesti, pitää mittansa, eikä tarvitse muuta huoltoa kuin tavanomaisen puhdistuksen. Se sopii erityisen kovaan käyttöön, kuten ravintoloiden terasseille ja muihin julkisiin tiloihin, Viitasalo esittelee.

Lämpöpuun hinta on kyllästettyyn kestopuuhun verrattuna noin kaksinkertainen, ja puukomposiitilla on samanlainen kerroin lämpöpuuhun verrattuna.

PALALATTIA on myös yksinkertainen ja käytännöllinen tapa saada parvekkeelle ja muuallekin kotiin uutta ilmettä ja käytön mukavuutta. Sertifioidusta akasiapuusta valmistettu 30 x 30 sentin palalattiapaneeli on miellyttävä pintamateriaali esimerkiksi betonipinnan tilalle.

- Palalattian alla on oltava tukeva pohja, joka voi olla betonia, lautaa tai vaikka luonnonkiveä. Lattia voidaan asentaa esimerkiksi parvekkeille, terasseille, saunan eteiseen ja myös ulkotiloihin, koska akasia kestää sään ja vuodenaikojen vaihtelut ja käytöstä tulevan kulutuksen erinomaisesti, yrittäjä Jarno Saloniemi kertoo.

Toisiinsa liitettävistä lattiapaneeleista saadaan nopeasti mukava ja näyttävä lattiapinta. Ilmava palalattia, jonka pohjassa on kevyt muoviritilä, antaa rakenteiden hengittää.

- Prosessissa toimitetaan tarvittava määrä paneelia. Se asennetaan ja muotoillaan juuri kyseiseen tilaan sopivaksi. Lopuksi siivotaan jäljet. Lopputuloksena on valmis ja mukava lattiapinta, Saloniemi sanoo.

Asennetun palalattian neliöhinta on hieman kohteesta riippuen 30 eurosta ylöspäin.

terassi
terassilattia

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva