Hyötyä ja näyttävyyttä
piharakentamisella

Teksti: Jere Lehtonen Kuva: STK LOGHOMES
Piharakennukset voivat olla käytännöllinen ratkaisu varastointitarpeeseen, vapaa-ajan oleskelutilaa varsinkin kesäisin, tai pihan viihtyvyyttä lisääviä somisteita. Ennen rakentamista tulee kuitenkin huolella miettiä tarve ja sijoittelu sekä hoitaa lupa-asiat kuntoon.

Pihoille on saatavana monen moista lisärakennusta vastaamaan erilaisiin tarpeisiin. Työkaluille ja ylimääräisille tavaroille pihalle pystytettävä vaja voi olla erinomainen ratkaisu pitämään puutarhan siistinä. Mökille taas voi vieraita varten pistää pystyyn vierasmajan tai aitan. Grillikatos omakotitalon tai kesämökin yhteydessä on monelle oleellinen osa kesän miljöötä.

- Perusaitta on suosittu piharakennus, kertoo Savon Talo ja Kalusto Oy:n toimitusjohtaja Jani Kareinen.

- Samoin tietenkin autotalli, joka löytyy melkein jokaisen omakotitalon pihasta.

Kareisen johtama yritys valmistaa tuotteensa nimenomaisesti hirrestä. Etupäässä mökkejä ja hirsihuviloita valmistava yritys tekee myös piharakennukset vähintään kolmen tuuman paksuisesta höylähirrestä.

- Tällaiset rakenteet kestävät tyypillisesti pitkään. Niihin voi myös asentaa samantasoiset ovet kuin päärakennukseenkin.

- Hirsi materiaalina on läheinen; jo 70-luvulla isän veli oli hirsimökkejä rakentamassa, joten hirren valinta yrityksen kantavaksi teemaksi oli luonteva, Kareinen kertoo.

VIIME AIKOINA kysyntä on kasvanut etenkin omakotitalon pihalle tulevien pihasaunojen ja mökin yhteyteen rakennettavien kesäkeittiöiden osalta.

- Yhä useampi haluaa puusaunan myös oman talon pihalle, Kareinen sanoo.

PIHARAKENNUSTEN LUVAT

Piharakennuksien lupa- ja ilmoitusasiat ovat kuntien omien rakennussäädösten ja kaavoituspäätösten mukaisia asioita. Tässä kooste Kuopion alueella tarvittavista rakennusluvista.

- Katos, vaja, grillikatos tai vastaava tulisijaton kevytrakennus ei tarvitse lupaa tai ilmoitusta:

jos se on kooltaan asemakaava-alueella tai rantavyöhykkeellä alle 10 neliötä, ruutukaava-alueella alle 5 neliötä tai asemakaava-alueen ja rantavyöhykkeen ulkopuolella alle 25 m2

Toimenpideilmoitus tulee tehdä, jos rakenteen koko kaava-alueella tai rantavyöhykkeellä korkeintaan 25 m2 tai näiden ulkopuolella yli 60 m2

- Tätä isommat rakennukset, tai jätevesijärjestelmän muutokset vaativat toimenpideluvan

- Tulisijalliset rakennukset tarvitsevat aina rakennusluvan.

- Yli 10 m2 kokoiset käymälät tai käymälät, joiden etäisyys rannasta on alle 25 metriä tarvitsevat toimenpideluvan ilman viemäröintiäkin.

- Yli 20 m pitkät laiturit, tai muuta vesirajaa muuttava tai siihen vaikuttava rakennelma, kuten venevaja tarvitsevat luvan.

- Meluvallin rakentaminen on luvanvaraista

- Yli 1,8 m korkea raja-aita tarvitsee toimenpideluvan ja naapurin suostumuksen. Ruutukaava-alueella ilmoitus tulee tehdä yli metrin korkuisesta katuaidasta ja yli 1,2 metrin raja-aidasta.

- Parvekelasitus on ruutukaava-alueella ilmoituksen varainen.

Tulisijallinen rakennus toki vaatii aina rakennusluvan. Naapurilta kannattaa myös kysyä mielipidettä, että sopu säilyy ja lupamenettely sujuu jouhevammin.

Kesäkeittiö mökillä puolestaan tarjoaa perinteistä grillikatosta monipuolisemman ruoanlaittopaikan. Erillinen piharakennus työ- ja grillaustasoineen sekä kalusteineen mahdollistaa gourmet-ruoan laiton tilavissa, mutta silti kesäisissä olosuhteissa. Kun kesäkeittiössä jätetään yksi seinä avoimeksi esimerkiksi liukuovien tai ison ikkunan avulla, ulkona kokkaamisen tunnelma säilyy keittiömäisestä työtilasta huolimatta.

Ennen piharakennuksen hankintaa ja rakentamista kannattaa selvittää oman kunnan lupapolitiikka, sillä käytännöt vaihtelevat. Määräykset selviävät kunnan rakennusjärjestyksestä.

Rakentamisen luvanvaraisuus riippuu monesta seikasta. Muun muassa piharakennuksen koko, sijainti rannasta, sekä sijainti ruutukaava-alueella tai sen ulkopuolella vaikuttavat siihen, tarvitaanko rakentamiseen rakennuslupa vai riittääkö toimenpideilmoitus.

KUOPIOSSA VOI toimenpideilmoituksella rakentaa rantavyöhykkeellä tai asemakaava-alueella alle 10 neliömetrin kokoisen tulisijattoman rakennuksen, joka ei aiheuta muutoksia viemäröintiin. Rakennukset, jotka ovat tätä isompia, tulisijallisia tai aiheuttavat muutoksia jätevesijärjestelmään tarvitsevat aina rakennusluvan.

Rakentamisen luvanvaraisuus kannattaa aina varmistaa kunnan rakennustarkastajalta tai rakennusjärjestyksestä. Pahimmassa tapauksessa luvatta rakentaminen pitää keskeyttää tai valmis rakennus purkaa.

Toimenpideilmoituksessa tai hakemuksessa on yleensä selvitettävä rakennuksen tai rakennelman koko, sijainti, etäisyydet, kattomuodot, värit ja materiaalit. Rakennusluvat vaativat myös pääpiirustukset, jotka saadaan valmistajilta.

Lupa-asioiden ohella kannattaa miettiä piharakennusten sijoittelua. Ellei lääniä rakentamiseen ole mielin määrin, voi kaunis sijoittelu varsinkin useamman rakennuksen osalta olla haastavaa. Myös uuden rakennuksen koko omalla pihalla saattaa yllättää, joten lisärakennuksen koko kannattaa määrittää tarkasti tarpeen mukaan. Onnistunut lopputulos voi kuitenkin lisätä pihan viihtyvyyttä ja kauneutta huomattavasti.

piharakennus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva