Hyödynnä koti-
talousvähennys

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva PxHere
Ulkopuolisen työvoiman käytöstä kotona tai vapaa-ajan asunnolla voi saada kotitalousvähennystä.

Kotitalousvähennyksen piiriin kuuluviin töihin kuuluvat esimerkiksi siivous, lastenhoito ja uuden tietotekniikan tai remontin asennustyöt. Hoito- ja hoivatyötä lukuun ottamatta vähennyksen voi saada myös, jos työ tehdään vanhempien tai isovanhempien kodissa. 

Vähennystä voi saada enintään 2 400 euroa kalenterivuodessa. Kyseessä on henkilökohtainen vähennys, joten puolison kanssa vähennystä voi saada yhteensä 4 800 euroa. Vähennyksen omavastuu on 100 euroa. 

Kotitalousvähennys koskee vain työn osuutta, muttei matka- tai materiaalikuluja. Kannattaa varmistaa, että laskusta löytyy näiden kohtien erittelyt. Tietojen ilmoittamista varten tarvitset yrityksen Y-tunnuksen tai työntekijän henkilötunnuksen, laskun loppusumman tai maksetun bruttopalkan sekä mahdolliset erittelyt kummankin puolison maksamasta osuudesta, työn osuuden veroineen tai palkkojen sivukulut sekä kuitti tai lasku tehdystä työstä.

1 Remonttityö
Kotitalousvähennystä voi saada esimerkiksi seuraavista kunnossapito- ja perusparannustöistä: keittiön, kylpyhuoneen ja muiden huoneiden remontointi, omakotitalon kellaritilojen ja saunan remontointi, omakotitalon sähkö-, putki- ja kaapelityöt, ulkorakennuksen maalaus sekä turvalukon asentamistyö. Mikäli remontissasi on kyse peruskorjauksesta, olet oikeutettu kotitalousvähennyksen sijasta korkovähennyksiin.

Remontoitavaa asuntoa ei tarvitse omistaa, vaan asuminen tai oma käyttö riittää. Vähennyksen voi hyödyntää myös kakkosasunnon tai kaupunkiasunnon remonttikustannuksiin. Sen sijaan vähennys ei kohdistu sijoitusasunnon remonttiin. 

2 Siivous- ja kotitaloustyö
Tavanomainen kotitaloustyö kuuluu vähennyksen piiriin. Esimerkkitöitä ovat siivous, ruuanlaitto, pyykinpesu, silitys ja muu vaatteiden huolto, piha-alueen ja puutarhan hoito sekä lumenluonti. Tavanomaista kotitaloustyötä eivät ole esimerkiksi jätteiden kuljetus, likakaivon tyhjennys, muutto- tai kuljetuspalvelut eivätkä vartiointi- ja turvapalvelut. Vähennyksen saamiseksi asuntoa ei tarvitse omistaa, vaan asuminen tai oma käyttö riittää.

3 Hoito- ja hoivatyö
Myös tavanomainen hoito- ja hoivatyö kuuluu vähennyksen piiriin. Tällaisia tehtäviä voivat olla esimerkiksi lasten, vanhusten ja vammaisten hoito, kuten peseminen, pukeminen, syöttäminen ja muu huolenpito. Hoito- ja hoivatyötä ovat myös kaupassa avustaminen tai asioiminen toisen puolesta. 

Kunnan palveluiden käyttäminen tai myönnetty palveluseteli estävät vähennyksen hyödyntämisen. Vähennykseen oikeuttavan työn tulee kohdistua hakijaan tai samassa taloudessa asuvaan henkilöön. Työ tulee tehdä omassa kodissa tai vapaa-ajan asunnolla.

Lähde ja lisätiedot: Verohallinto

siivous
remontti
hoito
kotitalousvähennys
hoivatyö

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva