Huvimajasta lisätilaa

pihalle

Teksti: Saara Heiskanen Kuvat: Kuopion uuni ja kaakeli
Kesähuone, lystimaja, punssipaviljonki. Huvimajalla on monta lempinimeä ja käyttötarkoitusta. Siellä voi viettää leppoisaa kesäiltaa kahden kesken, järjestää pienimuotoisia illanistujaisia ja juhlia, paistaa makkaraa tai järjestää vaikkapa lettukestit. Lisäksi se suojaa sateelta ja hyttysiltä.

Huvimajamalleja on markkinoilla lukuisia. Valikoimasta löytyy omansa niin perinteisestä kuin modernimmastakin tyylistä pitävälle.

- Moderniin pihapiiriin sopii hyvin esimerkiksi isot lasiseinät omaava huvimaja, Kuopion Uuni ja Kaakelin toimitusjohtaja Esko Tikkanen mainitsee.

Perinteisestä tyylistä pitävälle sopii puolestaan vaikkapa mäntyelementeistä tehty Jalotakan Festivohuvimaja, joka on Tikkasen mukaan pysynyt samanlaisena jo parinkymmenen vuoden ajan.

Huvimajoja hankitaan sekä oman kodin pihaan että mökille.

- Huvimajoja ostetaan omakotitalojen lisäksi myös rivitalojen ja kerrostalojen pihoille. Tarjoavathan ne suojaisan ja mukavan illanviettopaikan isommallekin porukalle ja lisäävät myös pihojen käyttöikää, Tikkanen toteaa.

Huvimajan saa ostettua halutessaan täysin varusteltuna ikkunaverhoja ja penkkien istuinsuojia myöten.

- Valmiina saa siis lähes kaiken, itselle jää tehtäväksi ainoastaan pohjatyöt. Pohja tehdään yleensä joko betonivalulla tai harkoilla. Huvimaja on myös helppo pystyttää itse, erityisesti tee se itse -ihmisten, sillä se toimitetaan valmiina elementteinä, Tikkanen kertoo.

Hyvän huvimajan ominaisuuksiin lukeutuvat Tikkasen mukaan fiksu suunnittelu ja tilankäyttö.

- Toimivasta huvimajasta löytyy oma tila ruoanlaittoon sekä pöytäja istuintilaa itse ruokailuun ja seurusteluun. Isoimpiin huvimajoihin
mahtuu viettämään aikaa kerrallaan reilu kymmenen henkeä ja pienempiin 6-10 henkilöä. Meiltä saatavissa huvimajoissa on vakiona aina myös grilli. Sen voi saada halutessaan lämpenemään joko hiilellä, puulla tai nestekaasulla, toimitusjohtaja jatkaa.

Huvimajan pystytyksessä kannattaa ottaa huomioon rakennusmääräykset, jotka voivat vaihdella merkittävästi kunnittain. Joillakin paikkakunnilla on määritelty tarkkaan esimerkiksi se, miten lähelle naapurin rajaa huvimajan saa pystyttää. Myös huvimajan koko voi vaikuttaa asiaan. Mikäli rakennus ylittää tietyn neliömäärän, voidaan sen pystyttämiseen tarvita rakennuslupa.

- Näitä asioita voi ja kannattaa tiedustella paikallisilta rakennusviranomaisilta, Tikkanen kehottaa.

Oivan vaihtoehdon huvimajoille tarjoavat grillikodat. Saatavana on useita malleja, ja ne ovat hyvä vaihtoehto esimerkiksi eräihmisille. Grillikodissa voikin mainiosti tehdä vaikka jahtisuunnitelmat tai kalareissun alkuvalmistelut perinteisen grillaamisen lisäksi.

huvimaja
grillimaja
piharakennus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva