Huoleton joulu

valmistuu yhdessä tekemällä

Teksti: NMT/Outi Kokkarinen Kuva: Pixabay
Jouluun kuuluu kiireetön yhdessäolo. Kun jouluaskareet hoidetaan ajoissa porukalla, voi jouluna rentoutua ja nauttia tunnelmasta.

1 Kirje joulupukille
Perinteinen kirje sulkee sisäänsä salaisimmatkin toiveet, ja sen kirjoittaminen on mukavaa yhteistä puuhaa koko perheelle. Joulupukki vastaanottaa vuosittain lähes puoli miljoonaa kirjettä ympäri maailman. Oman kirjeensä voi lähettää joulupukille osoitteella: Joulupukki, Joulupukin Pääposti, Tähtikuja 1, 96930 NAPAPIIRI.

2 Joulukortit
Kotiin toimitettu joulutervehdys lämmittää monesti sähköistä viestiä pidempään. Persoonallisin joulukortti valmistuu itse askarrellen, mutta valmiitkin kortit saavat henkilökohtaisella viestillä enemmän syvyyttä.

3 Joululahjaostokset
Kaupat täyttyvät ennen joulua ihanista lahjaideoista, ja tarjoavat kiireettömille shoppailijoille runsaasti houkuttelevia vaihtoehtoja. Suunnittelemalla ostokset etukäteen voi säästää aikaa ja rahaa, sillä erityisesti viimeiset päivät ennen jouluaattoa ovat yleensä ruuhkaisimpia. Lahjoissa tärkeintä ei ole määrä, vaan ajatus. Lahjojen ei tarvitse olla sesongin hittituotteita, sillä vastaanottajaa ilahduttavan paketin voi tehdä myös itse tai antaa sopivan palveluskortin.

4 Paketointi
Lahjat piiloutuvat kauniisiin kääreisiin rennossa paketointi-illassa, jossa paketoinnin lomassa maistellaan glögiä ja kuunnellaan joulumusiikkia. Uuden jouluperinteen voi aloittaa esimerkiksi ystävien kanssa, jolloin lahjat paketoidaan porukalla ja vaihdetaan kuulumisia. Mikäli haluaa lahjat mieluummin valmiiksi käärittyinä, useiden kauppojen paketointipisteissä voi samalla tukea paikallisten yhdistysten toimintaa. 

5 Joulusiivous
Koti valmistuu joulun viettoon parhaiten koko perheen voimin, sillä siivoaminenkin on mukavampaa yhdessä. Kun siivoaminen jakaantuu useammalle päivälle ja monelle tekijälle, ei joulusiivouksesta tule turhia paineita. Kodin ei tarvitse olla kynttilänvalossa tiptop-kunnossa.

6 Jouluruoat
Joulupöydästä kannattaa tehdä ruokailijoidensa näköinen. Mikäli perinteiset jouluruoat eivät maistu, voi pöytään tuoda rohkeasti muuta tarjottavaa. Kaikkea ei myöskään tarvitse tehdä kerralla tai alusta alkaen itse. Jouluruokien valmistamiseen voivat osallistua kaikki, lapsille sopivaa tekemistä on esimerkiksi piparkakkujen leipominen, koristelu tai ainesten sekoittaminen. Muualta saapuvat vieraat voivat myös tuoda joulupöytään oman osuutensa. 

7 Kodin tunnelma
Iso osa joulutunnelmasta syntyy jouluvalojen, koristeiden ja kuusen kautta. Joulukuusen koristelu on erityisesti lasten lempipuuhaa, eikä sillä ole merkitystä, onko kodissa aito luonnonkuusi tai helppohoitoinen muovikuusi. Tunnelmaan virittäytymisessä auttavat myös joulumusiikin kuunteleminen, kynttilät ja jouluiset tuoksut.

8 Joulun ohjelma
Omannäköisen joulun ohjelmassa voi yhdistellä haluamiaan jouluperinteitä, ja keksiä aivan uusia. Tärkeintä on nauttia joulusta, eikä ottaa paineita tiukoista aikatauluista tai tehtävälistoista. 
Vaivattomasti TV:n äärellä lapsia viihdyttää jouluvalmisteluissa Ylen joulukalenterin ”Jäätävä seikkailu”, ja aattona klassikko-ohjelmat, kuten Joulupukin Kuuma linja. Koko perheen jouluun kuuluu usein perinteinen joulurauhan julistus Turusta. Yhteistuumin voi selailla esimerkiksi mielenkiintoista Mauri Kunnaksen Joulupukkikirjaa, ja vanhojen joulukuvien selailu palauttaa hauskoja muistoja menneiltä vuosilta.

9 Yhdessäolo
Kun askareet on hoidettu pois alta yhteisvoimin, jää kaikille aikaa nauttia joulusta. Jouluna ei lueta työsähköposteja tai kannata pyöriä sosiaalisessa mediassa, sillä tärkeintä on keskittyä rentoon ajanviettoon paikalla olevien ihmisten kanssa.

joulu
jouluvalmistelut
jouluvinkit

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva