Hulppea ja toimiva

vapaa-ajan asunto

Teksti: Rieti Jauhiainen Kuvat: Honkakartano
Valmiit talomallit soveltuvat harvoin sellaisenaan asiakkaan tarpeisiin ja rakennuspaikkaan. Joskus muutoksia tehdään vain osaan tiloista tai pelkästään ikkunoihin. Laajimmillaan suunnittelu alkaa aivan nollasta, mutta siihen panostaminen kannattaa aina.

Talon rakennuttaminen on pitkäaikainen sijoitus ja varmuudella yksi isoimmista investoinneista, jonka ihminen eläessään tekee. Tämän tietää Heikki Ruotsalainen, Honkakartano Oy:n toimitusjohtaja.

Vuonna 1990 perustettu yhtiö on alusta asti luottanut ekologisesti hirteen ja moderni hirsi on edelleen suosittu myös omakotitalojen materiaalina. Massiivinen hirsiseinä ei homehdu, sen ääneneristyskyky on hyvä ja se tasaa sisäilman lämpö- ja kosteustilojen vaihteluja. Oikein rakennettuina hirsitalot kestävät hyväkuntoisina jopa satoja vuosia.

- Suunnitteluosaaminen on yksi selkeä vahvuutemme ja suomalaiset haluavatkin valmiita taloratkaisuja. Esimerkiksi ilmansuunnat ja näkymät tontilla on suunniteltaessa huomioitava, samoin kuin myöhemmin rakennettavat rakennukset.

- Asiakkailla on töitä ja muita kiireitä, eikä osaamistakaan löydy aina talon rakentamiseksi asti. Lisäksi valmiin ratkaisun hinta on heti kättelyssä selvillä. Huolettomampi ja vaivattomampi ratkaisu sopii mainiosti nykyihmiselle.

Puurankarunko on yleisin pientalojen runkoratkaisu. Se on edullinen ja soveltuu hyvin niin teolliseen talotuotantoon kuin paikalla rakentamiseen. Julkisivu voidaan toteuttaa erilaisilla lauta- tai tiiliverhoiluilla, tai myös rapata. Seinäeristeenä voidaan käyttää mineraali- tai vuorivillaa kuin myös kuitueristettä.

- Pohjois-Savo on rajautunut meillä valmiiden talojen pääpainoalueeksi, koska logistiikan ja muut rakentamisjärjestelyt saa toteutettua järkevämmin lähempänä. Yksittäisiä kohteita on rakennettu joskus kauempanakin. Rakennusmateriaalitoimitukset kattavat koko Suomen ja sen lähialueet.

- Arviolta 70% tällä hetkellä menee vientiin, enimmäkseen puutalotuotteita.

Meneillään olevasta taantumasta huolimatta, uskoa tulevaisuuteen ja rakentamisen kasvuun on myös kotimarkkinoilla.

- Varmaan muutaman vuoden päästä on rakentamisen määrä on taas kohtalaisen hyvä.

Varsinkin kun perinteiset pienehköt kesämökit ja saunat ovat osin korvautumassa hulppeammilla ja omakotitalomaisemmilla vapaa-ajan asunnoilla.

- Niitä on rakennettu paljon esim. Tahkovuorelle ja rakennetaan edelleen tulevaisuudessa.

Energiavaatimusten kiristyminen luo painetta tarkastella myös olemassa olevan hirsitalon energiankulutusta. Määräykset eivät edellytä vanhojen talojen energiatehokkuuden parantamista, mutta se voisi olla kannattavaa.

- SAUNA on tänä päivänä sisustuselementti, kertoo varkautelaisen Warkop Oy:n toimitusjohtaja Esko Kolehmainen. Vuodesta 2004 toiminut perheyhtiö tuottaa yli 20 työntekijän voimin kotimaisia lauteita, saunan ovia ja puupohjaisia saunatarvikkeita. Myös perinteiset puuovet kuuluvat valmistusohjelmaan. Vuoden 2014 alussa lanseerattiin Prosauna  -tuotemerkki, joka tarjoaa palvelut suunnittelusta valmiiseen saunaan.

- Laudetuotannon kruunun jalokivi on valmistettu tuijaisesta massiivilankusta. Lauteitten lisäksi saatavilla ovat kiuasmallistot, kuituvalot ja vaativaankin makuun soveltuvat nykyaikaiset seinäpaneelit.  Puuvaihtoehtoja on tänä päivänä saatavissa monia erilaisia, mm. tervaleppää, haapaa ja kuusta. Tuotteet saa halutessaan värjättynä tai lämpökäsiteltynä, tai ihan siltään. Saunanovista ”Sarastus” saa erityismaininnan.

- Siinä lasia ja puuta on yhdistetty modernilla tavalla. Myös kokolasiseinät ja kivipohjaiset kiukaan taustalevyt kuuluvat valikoimiin.

Suomalainen saunoo paljon, eikä pelkästään mökillä.

- Kerrostaloihin menee paljon sisäsaunoja niin yksityisille kuin rakennuttajille. Yleensäkin pesutiloihin saatetaan panostaa lähes yhtä paljon kuin keittiöön ja saunatilat ovatkin tänä päivänä enemmän kotikylpylöitä.

Koska yksilöllinen suunnittelu on in, haluavat Honkakartano ja Warkop yksissä tuumin vastata  toiveisiin yhä paremmin. Yhteinen liiketila Kuopion keskustassa mahdollistaa tämän.

- Ihmiset edelleen haluavat palvelua ja myymälässä talomalleihin ja materiaalivaihtoehtoihin tutustuminen on vaivatonta, jatkaa Heikki Ruotsalainen.

- Kaikki vaihtoehdot voidaan käydä asiantuntijan kanssa läpi.

Myös saunakaupan puolella asiat ovat käsin kosketeltavia. Esillä on neljä erilaista saunakokonaisuutta ja niihin liittyviä tuotteita.

- Halutessaan asiakas saa vaikka 3D- mallin saunaprojektista, päättää Esko Kolehmainen.

Honkakartano Oy / Prosauna, Suokatu 47, 70110 Kuopio 

Aikajana
1990
Yhtiö perustetaan ja hirsirakentaminen alkaa.
1995
Ensimmäiset tuotteet viedään ulkomaille.
2010
Puutalot ja niihin liittyvät materiaalit tulevat markkinoille.
2015
Prosauna-yhteistyö Warkop Oy:n kanssa aloitetaan ja yhteinen liiketila avataan Kuopion keskustassa.

1. Yhteydenotto, talomallin valinta ja rakennusprojektin käynnistäminen.

2. Yksilöllinen ja yksityiskohtainen rakennussuunnittelu.

3. Sisustuksen suunnittelu, pintojen ja yksityiskohtien valinta.

4. Tontin pohjatöiden suorittaminen.

5. Talon perustuksen tekeminen.

6. Hirsirungon pystytys ja varsinainen rakentaminen

7. Sisätilojen rakentaminen ja varustelu.

8. Valmiin talon ja pihatöiden viimeistely.

rakentaminen

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva