Huipputekniikkaa

ja puutaloidylliä

Teksti ja kuvat: Mari-Anne Lindroth
Antti Mononen perheineen on yhdistänyt kaksi unelmaa. Hän asuu yli satavuotiaassa puutalossa Kuopion keskustassa, mutta kodissa oleva tekniikka on viimeisen päälle modernia.

Monosen viisihenkinen perhe remontoi huoneistonsa lattiasta kattoon ennen muuttoa. Alun perin huoneiston kolmesta kerroksesta vain yksi oli asuinkelpoinen, nyt käytössä on kaikki kolme. Asunto on remontin yhteydessä päivitetty tälle vuosituhannelle: koneellinen ilmastointi, lattialämmitys, saunaosasto porealtaineen ja kodin multimedialaitteet saisivat monen hifistelijän kateelliseksi.

Antti Mononen on hommannut ystävänsä innostamana talon täyteen Applen tekniikkaa, joka istuu vanhaan taloon todella hyvin. Moderni tekniikka ja kaunis muotoilu yhdistettynä sata vuotta vanhaan miljööseen luo mielenkiintoisen kontrastin.

Asunnon keittiössäkin on kunnioitettu vanhaa. Vaikka kaikki on vedetty muuten uusiksi, vanha leivinuuni on jätetty induktiolieden viereen ja iäkkäät hirsiparrut näkyvät seinällä. Mononen kertoo, että perhe päätti remonttia aloittaessaan tehdä talosta niin energiatehokkaan kuin mahdollista. Valaistus on toteutettu ledeillä ja lämmitys onnistuu maalämmöllä lattialämmityksen kautta.

MONOSEN INNOSTUS Applen tuotteisiin lähti kaksi vuotta sitten siitä, kun ensin hajosi vanha puhelin ja sitten läppäri. Tässä vaiheessa Mononen katseli Macin tuotteisiin hurahtaneen ystävänsä laitteita ja päätyi itsekin kokeilemaan merkkiä. Hän on ollut tyytyväinen, suurempia ongelmia ei ole ollut.Mononen ei kuitenkaan ole perinteinen Mac-friikki, jonka on saatava kaikki uudet tuotteet välittömästi, vaan laitteita päivitellään sitä mukaa kun ne menevät rikki. Uusinta iPhoneakaan ei ole pakko saada heti.

Asunnon kaiuttimia, joita löytyy lähes jokaisesta huoneesta, voi ohjata iPhonella samoin kuin televisioita. iMac, Macbook Pro ja iPad kuuluvat myös perheen varustukseen. Monosen mukaan kaikkien laitteiden yhteensovittaminen on helppoa ja käyttö niin yksinkertaista, että pienet lapsetkin osaavat käyttää niitä ja laittaa vaikkapa leffan pyörimään.

Näyttää kieltämättä kätevältä, kun Monosen ei huoneesta toiseen siirryttäessä tarvitse metsästää kaukosäätimiä, vaan hän ohjailee kaikkia laitteita puhelimellaan. Johtoja tai kaapeleita ei asunnossa näy. Pistorasiat on upotettu pöytiin ja ne saa piiloon kannen alle. 

Kellarissa odottaa yllätys: sieltä löytyvät huippumoderni kodinhoitohuone ja saunaosasto. Porealtaassa istuessaankin voi kuunnella musiikkia.  Sauna on toistaiseksi rauhoitettu teknisiltä vempeleiltä, mutta Mononen harkitsee näytön asentamista sinne. Kellarin saattamiseksi nykykuntoon on pitänyt tehdä reippaasti töitä. Pelkästään hiekkaa vietiin pois kellaritiloista 60 kuutiota, eli viisi kuorma-autollista.

Vanhan talon paksut seinät aiheuttavat omat ongelmansa, kun langattomat signaalit heikkenevät. Talossa on myös muita haasteita kuten se, että vaikka siitä on yritetty tehdä mahdollisimman energiatehokas, lämpö ei kuitenkaan pysy sisällä samalla lailla kuin uusissa taloissa. Kekseliäisyyttä on pitänyt käyttää myös siinä, miten uutta tekniikkaa on saatu integroitua taloon vanhaa miljöötä kunnioittaen.

Miksi sitten muuttaa ikivanhaan taloon ja rakentaa se sisältä uusiksi lattiasta kattoon, eikö olisi ollut helpompi rakentaa kokonaan uusi?

- Uusia taloja voidaan rakentaa vaikka kuinka monta, satavuotiaita ei, kuuluu Monosen vastaus.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva