Helppo

joulu-

siivous

Teksti: NMT Media Kuvat: Pentik
Monessa kodissa joulusiivous aiheuttaa paljon stressiä. Siivouksessa ei kannata liioitella, sillä sotkua kun kuitenkin tulee myös joulun aikana.
Joulusiivoojan muistilista
 1. Puhdista ja kiillota joulukattauksen astiat ja aterimet.
 2. Puhdista jääkaappi.
 3. Puhdista sauna.
 4. Puhdista kynttilänjalat.
 5. Tarkista joululiinojen kunto.
 6. Tuuleta vuodevaatteet ja vaihda puhtaat lakanat.
 7. Tee tilaa joulukoristeille ja joulukuuselle.
 8. Vie lehdet keräykseen.
 9. Imuroi, pyyhi pölyt, pese vessat ja kylpyhuone.
 10. Vaihda pyyhkeet.
 11. Pese uuni kinkunpaiston jälkeen.

Lähde: Pohjois-Savon Martat ry

Kodin joulusiivousta helpottaakseen kannattaa huolehtia jo arkena muutamista asioista. Kunnon kynnysmatto oven edessä estää likaa kulkeutumasta sisälle. Tavaroille kannattaa keksiä omat paikkansa ja myös palauttaa ne aina paikoilleen. Turhaa tavaraa ei kannata keräillä kaappeihin tai pöydille ja ylimääräisestä roinasta ylipäätään kannattaa luopua. Vanhat sanomalehdet ja mainokset kannattaa viedä mahdollisimman pian paperinkeräykseen, pullot kauppaan ja lasipurkit lasinkeräykseen. 

Jokaisesta kodista olisi hyvä löytyä ainakin nämä siivousvälineet:  pölynimuri, lattiaharja tai lasta, rikkalapio, varrellinen lattianpuhdistusväline, lattianpuhdistusmoppeja ja/tai –pyyhkeitä, eri värisiä siivousliinoja, hankaussieni, wc-harja, ikkunanpesin, ikkunankuivain, suihkepullo ja sanko.

JOULUSIIVOUS ON hyvä aloittaa suunnitelmalla. Milloin siivotaan? Kuka siivoaa ja minkä huoneen? Ovatko siivousvälineet kunnossa? Jos ennen joulua on kova kiire, voi siivouksen myös tilata siivousfirmalta. Siivouksen kanssa kannattaa myös olla kohtuullinen, komeroita, laatikoita ja papereita ei välttämättä ole tarpeellista järjestellä ennen joulua.

Joulua valmistellessa voi helpottaa myöhempää siivoustaakkaa. Uuni pysyy puhtaampana jos käyttää paistopusseja. Jos jotain kiehuu uunissa yli, kannattaa uuni puhdistaa mahdollisimman pian. Uunin puhdistuksessa voi käyttää esimerkiksi mäntysuopaliuosta. Liuos levitetään uunin pinnoille ja uuni kuumennetaan 50-70 asteeseen, jolloin mäntysuopa alkaa kuplia. Tämän jälkeen uunin annetaan jäähtyä hetken aikaa, harjataan pehmeällä harjalla ja pyyhitään huolellisesti veteen kostutetulla liinalla. 

SAUNAN SIIVOAMISEN voi aloittaa tarkastamalla kiuaskivien kunnon ja vaihtamalla huonot uusiin. Ennen tilan kastelemista kannattaa hoitaa lattian imurointi. Tämän jälkeen puupinnat on hyvä kastella vedellä ja pestä yleispuhdistusaineella. Operaatio kannattaa suorittaa harjalla, ja harjata puun syiden mukaisesti. Klooripitoinen puhdistusaine on hyvä, jos haluaa poistaa tummentumia lauteista. Myös saunan lattiapinnat kannattaa pestä ja huuhdella, lattiakaivokin kannattaa puhdistaa. Myös vadit, harjat ja sienet on hyvä pestä. Jotta sauna kuivaa nopeasti, sitä kannattaa lämmittää hiukan siivouksen jälkeen.

Hopeaesineiden kiillotukseen on monia aineita, mutta kiillotuksen voi tehdä myös hammastahnalla. Teräksiset ruokailuvälineet saa kiiltäviksi, kun kiehauttaa ne pyykin- tai koneastianpesuainevedessä. Pyykinpesuaineella lähtevät puhtaaksi myös pohjaan palaneet kattilat. Steariinin saa irti joululiinoista kuumalla, juoksevalla vedellä. Jouluaikaan juodaan paljon punaisia juomia, suola kannattaa pitää lähistöllä, se auttaa läikkymisvahinkojen minimoinnissa. Tuoreeseen tahraan ripotellaan suolaa ja annetaan vaikuttaa, niin suola imee tahran pois.

Jouluna voi olla tarvetta puurokattilalle. Kattilan pohjaan palaneen puuron saa helposti irti hankaamalla sokeripalalla, samalla metodilla puhdistuvat myös sähköliesien levyjen reunat. Uunipellit saa puhtaaksi sitruunalla. Pari sitruunaa viipaloidaan ja asetellaan viipaleet pellille. Tämän jälkeen pelti laitetaan 100-150 asteiseen uuniin, annetaan nesteen haihtua sitruunoista ja harjataan pelti tiskiharjalla puhtaaksi.

 

ASKELEET SIISTIIN KOTIIN

Puhdas koti takaa juhlatunnelman. Pyysimme ammattilaisen vinkkejä joulusiivouksen toteuttamiseen. 

AAikatauluta siivoaminen
Mieti sopiva hetki siivoukselle ja jaa tehtävät perheenjäsenten kesken. Jos oma aika ei riitä, käytä siivouspalvelua. Muista varata siivous ajoissa.  

BTarkista siivousvälineet
Ehjät, toimivat ja puhtaat välineet helpottavat siivousta. Joulusiivous onnistuu myös ilman ammattilaisvälineitä, ja marketeista ostettavat siivoustarvikkeet ajavat asiansa mainiosti. Muista, että puhdistusaineita on sekä tuoksuvia että hajusteettomia. Eri tiloille kannattaa hankkia omat puhdistusaineensa: keittiössä tarvitaan rasvanpoistajaa ja kylpyhuoneessa kalkkiin tepsivää pesuainetta. 

COle järjestelmällinen
Keskity siivoamiseen, älä tee montaa asiaa yhtä aikaa. Siivoa huone kerrallaan ja järjestele tavarat systemaattisesti. Käy läpi myös kaikki nurkat ja listat. 

DKeskitä siivous  
Siivoa joulun alla ne tilat, joissa pyhinä vietetään aikaa. Kaikki pinnat ja esimerkiksi kaappien ovet on hyvä pyyhkiä. Komeroiden sisukset kannattaa kuitenkin siivota jo aiemmin syksyllä tai kevään kynnyksellä kiireen välttämiseksi. Pyri löytämään siivoukseen rytmi, joka ennaltaehkäisee töiden kasaantumista.  

EIsoimmat työt etukäteen 
Esimerkiksi saunan ja kylpyhuoneen voi pestä jo etukäteen. Puhdista myös lattiakaivot. 

 

FPuhdas keittiö
Ruokailu ja herkuttelu kuuluvat joulunviettoon ja siksi onkin hyvä, että keittiö on joulun aikaan puhdas. Puhdista kahvinkeitin, mikroaaltouuni ja jääkaappi. Poista jääkaapista kaikki vanhaksi menneet tuotteet. Uunin voi pestä vasta joulun jälkeen, sillä se on kovassa käytössä jouluna, ja esimerkiksi kinkunpaistosta voi syntyä roiskeita.

GKarsi tavaraa 
Kodin yleisilme selkeytyy, kun ylimääräiset tavarat on hävitetty, kierrätetty tai varastoitu. Vie luetut lehdet keräykseen ja järjestele myös eteinen. 

HPuhtaat ja raikkaat tekstiilit
Kopistele ja tuuleta matot, peitteet ja tyynyt. Muista käsitellä myös päiväpeite. Vaihda sänkyyn puhtaat lakanat.

 

ITuuleta koko koti
Avaa ikkunoita, ovia ja tuuletusluukkuja siivouksen yhteydessä, niin pöly ja tunkkaiset tuoksut saavat kyytiä.

 

JTunnelmoi
Viimeistele puhdas koti asioilla, jotka tekevät sinut onnelliseksi ja tuovat joulun kotiin. Käytä kynttilöitä tai kukkia. Tuo sisälle havunoksia tai paista pipareita, niin saat kotiin joulun tuoksun. 

joulu
jouluvalmistelut
joulusiivous

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva