Harmoniaa

joulu-
kotiin

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Digimag/Sara Pakarinen
Vanhan talon persoonallisuus yhdistettynä sisustajan tarkkaan makuun luo harmonisen joulukodin, joka kutsuu rauhoittumaan.

Kuopion Linnanpellolla sijaitsee upea, persoonallinen omakotitalo. Talo on rakennettu vuonna 1923, jolloin siinä oli yhteensä neljä erillistä asuntoa. Historiankirjojen mukaan keltainen talo on parhaimmillaan sisältänyt neljä asuntoa ja palvellut 32 hengen asuinsijana. Alakerran kahden asunnon lisäksi yläkerrasta löytyi kaksi hellahuonetta, jonne pääsi takapihan portaiden kautta.

Heti sisälle astuessa nenään leijailevat herkulliset joulun tuoksut. Viimeiset neljä vuotta talossa on asunut kuusihenkinen Kärkkäisten perhe, joka nauttii joulusta ja sen tunnelmasta täysin siemauksin. Eeva Kärkkäinen nimeääkin koko perheen jouluihmisiksi.

Tässä talossa joulu hivuttautuu mukaan elämään lokakuun alusta lähtien, jolloin pikku hiljaa tonttulakit ilmestyvät lasten leikkeihin ja joululaulut alkavat soida. Erilaisia valoja ripustetaan asteittain heti ilmojen pimentyessä, mutta varsinainen joulusisustus pääsee täyteen loistoonsa marraskuun lopussa. Viimeistään ensimmäisenä adventtina koti on joulukunnossa.

AVARA KOTI on sisustettu kauniisti ja harmonisesti. Maanläheisten värien jouluisena piristysruiskeena toimivat punaiset yksityiskohdat. Luonnonantimia hyödynnetään myös koristeluissa. Mökiltä kerätään oksia ja käpyjä koristeiksi ja osaksi erilaisia asetelmia. Inspiraatiota Kärkkäinen saa erilaisista sosiaalisen median kuvapalveluista ja jouluryhmistä. Uudet ideat höystetään omilla mausteilla.

‒ Tänä vuonna monet ovat askarrelleet omia ovia tontuille. Mekin lasten kanssa saatetaan askarrella moinen lähempänä joulua, miettii Kärkkäinen.

Kärkkäisten joulukodin vakiokalustoa on olohuoneen orrella istuva pöllöpari sekä vanhempien makuuhuoneen seimikoriste. Uusia koristeita heille hankitaan yleensä vain yksi vuodessa, ja sen tulee olla tarkoin valittu ja natsata hyvin muihin tuotteisiin. Joulukoristeiden tyylissä Kärkkäistä viehättävät eniten klassiset linjat. Tämän vuoden tulokas on ruukussa elävä pikkukuusi.

‒ Lasten huoneissa ja joulukuusessa on usein heidän askartelemiaan tonttuja ja muita koristeita. Yleensä levitetään joulukoristelaatikko esille ja lapset saavat sieltä valita huoneisiinsa omat juttunsa. Joko sisustavat itse tai katsotaan yhdessä mitä niistä voisi rakentaa, kertoo Kärkkäinen.

PERHEEN JOULUPERINTEISIIN kuuluu joulukuusen koristelu päivä tai pari ennen jouluaattoa. Korkeisiin huoneisiin mahtuu suuri kuusi, jonka tuoksu viimeistään vihjaa suuren juhlapäivän saapuvan. Joulukuusta koristelee koko perhe yhdessä. Kärkkäinen kuitenkin kertoo, että hänellä on kolme erityistä koristetta, jotka hän haluaa aina itse kiinnittää puuhun äitinsä muistolle.

Joulussa Kärkkäiselle tärkeintä onkin viettää perheen yhteistä juhlaa, jolloin hiljennytään ja nautitaan kiireettömyydestä. Keskitalven juhlan tunnelman virittäjinä toimivat erilaiset valot, kynttilät sekä joulun tuoksut

.‒ Tykkään leipoa, joten sellaiset tuoksut kuuluvat kiinteänä osana tunnelmaan. Tietysti myös herkuttelu ja ruoka myös muuten, Kärkkäinen hymyilee.

Aatto on lapsiperheelle jännittävä päivä. Joulupuurolounaan jälkeen perhe kuuntelee joulurauhan julistuksen ja kenties ulkoilee vähän. Kärkkäisten perhe haluaa päästä saunomaan ajoissa, jotta löylyjen lomassa ehtii nauttia myös takapihan paljussa loikoilusta. Sitten syödään joulun juhlaillallinen, jonka jälkeen lapset viimein pääsevät täpinästään lahjojen parissa.

‒ Viileällä ja pimeällä kelillä palju on parhaimmillaan. On aivan mahtavaa päästä lämpimään veteen ja katselemaan tähtitaivasta, maalailee Kärkkäinen.

Joulukodista nautitaan loppiaiseen saakka, jonka jälkeen alkaa jälleen uusi aikakausi. 

 

EEVAN VINKIT JOULUTUNNELMAAN

1. Käytä koristeissa luonnonantimia
Metsä tarjoaa havuja, oksia ja käpyjä koristeiksi ja asetelmiin.

2. Sytytä paljon aitoja kynttilöitä
Pimeinä talvi-iltoina lämmittävä aito tuli luo lämpöä ja tunnelmaa.

3. Nauti jouluisista tuoksuista
Joulukuusi ja leivonnaiset tuoksuvat ihanasti koko talossa.

kuopio
joulu
koti
joulukoti
sisustus
omakotitalo

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva