Jopa 1 600
uutta asuntoa

Kuopioon

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Kuopion kaupunki/Vicente Serra
Kaupungin kehitys on kovassa iskussa, ja kuluva vuosi tulee olemaan asuntotuotannon ennätysvuosi. Asuntotuotannon määrä on ollut korkealla tasolla koko vuosikymmenen.
Vuonna 2018 valmistuu:

• Puijonlaaksoon noin 550 asuntoa
• Lehtoniemeen noin 420 asuntoa
• Keskustaan ja Maljalahteen noin 230 asuntoa 
• Käränkään (kuuluu Lehtoniemeen) noin 80 asuntoa
• Pihlajalaaksoon noin 70 asuntoa
• Hiltulanlahteen noin 70 asuntoa

Yli viisi vuotta Kuopioon on rakennettu uusia asuntoja hieman vajaa tuhannen asunnon vuositahtia.  Kuluva vuosi tulee jälleen olemaan ennätyksellinen, sillä uusia asuntoa valmistunee jopa 1 500 kappaletta. Kuopio sai väestönkasvua arviolta noin 800–900 henkilöä vuonna 2017, ja tästä suurin osa oli muuttovoittoa.

‒ Kuopio on pärjännyt hyvin erilaisissa tutkimuksissa ja selvityksissä, sillä kaupungin imago on hyvä. Tänne muutetaan paljon varsinkin Itä-Suomesta, Pohjois-Savon maakunnasta, sekä kaikista suurista kaupungeista, kertoo asuntotoimenjohtaja Katri Hiltunen.

VUONNA 2017 Kuopioon valmistui yhteensä noin 1 100 uutta asuntoa. Tästä suurin osa oli uusiin rakennuksiin valmistuneita asuntoja. Ensi vuodelle uusia asuntoja arvioidaan valmistuvan noin 1 500–1 600 kappaletta. Kaupungin vuotuinen ennusteeseen perustuva ja tavoiteltu vähimmäistaso on ollut jo pitkään 800 uutta asuntoa.

‒ Myönnetyt luvat ennakoivat myös lähivuosien vahvaa asuntotuotantoa. Jo nyt rakenteilla on 1 500 asuntoa, joiden on määrä valmistua tänä vuonna, Hiltunen kertoo.

Rakentamisessa on lisääntynyt asuntojen, kerrosalan sekä varsinkin pienten asuntojen määrä. Kaupunki on tavoitellut, että valmistuvista asunnoista kolmanneksen tulisi olla kohtuuhintaisia eli vuokra- tai asumisoikeusasuntoja. Kuluvana vuotena valmistuu tavoitteiden mukaisesti reilut 400 vuokra-asuntoa ja noin 80 asumisoikeusasuntoa.

Kaikkiaan asunnoista kerrostalo- ja luhtitaloasuntoja on lähes 1 200 ja rivitaloasuntoja noin 280 kappaletta, joiden lisäksi valmistuu noin 120 omakotitaloa. Eniten uusia asuntoja valmistuu Puijonlaaksoon, Lehtoniemeen ja keskustan alueelle. Määrällisesti yhtiöistä eniten hankkeita on Lemminkäisellä, Laptilla, Lujalla sekä Kuopaksella ja Niiralan Kulma Oy:llä.

‒ Kuopio on kaupunkina houkutteleva. Lähes kuukausittain tulee yhteydenottoja uusilta toimijoilta, jotka haluaisivat sijoittua tänne, iloitsee Hiltunen.
Valtakunnallisesti rummutetuin asumisen trendi on puurakentamisen hyödyntäminen. Kuopioon puisia asuinkerrostaloja vasta suunnitellaan, mutta muualla Suomessa on jo toteutuneita hankkeita. Lisäksi Puuinfon mukaan vireillä olevia puukerrostalohankkeita on meneillään noin 6 000 asunnon verran. 

TULEVAISUUDESSA MYÖS naapurustoja ja niiden yhteisöllisyyttä halutaan kehittää luomalla esimerkiksi yhteisiä pihapiirejä. Lisäksi älykkäitä ratkaisuja tullaan hyödyntämään asumisessa enemmissä määrin. Arkea voi helpottaa esimerkiksi automatisoimalla turvajärjestelmät, valot tai ilmastoinnin. Suunnittelupöydältä löytyy myös asumisoikeuslain uudistaminen sekä asumisen osuuskuntamalli, joka tarjoaisi kohtuuhintaisen vaihtoehdon omistus- ja vuokra-asumisen välille.

 

asuntotoimi
koti
kuopio
asunnontuotanto
uudiskohteet
rakentaminen

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva