Energiatehokkuutta kaukojäähdytyksellä

Energiatehokkuutta
kauko-
jäähdytyksellä

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Digimag/Heidi Lappalainen
Auringon ja ihmisten lisäksi rakennuksia lämmittävät koneet ja sähkölaitteet. Lisäksi kiristyvät lämmityksen energiatehokkuusvaatimukset kasvattavat entisestään tilojen kesäaikaista viilennyksen tarvetta. Kylmää järvivettä hyödyntävällä jäähdytyksen tuotannolla vähennetään merkittävästi sähkönkulutusta ja haitallisia ympäristövaikutuksia.

Savilahden alueelle suunnitellaan innovatiivista ja ympäristöystävällistä kaukojäähdytyslaitosta. Laitoksen avulla alueen rakennuksia jäähdytetään Neulalahden syvänteistä 35 metrin syvyydestä otettavalla kylmällä vedellä. Myös kaukokylmäksi kutsuttu jäähdytystapa on teoriassa kaukolämmön vastakohta – siinä kiinteistöjen ylijäämälämpö viedään kaukojäähdytyksen avulla pois.

– Kolmeen kertaan asiaa tutkittiin ja nyt laskelmat näyttivät, että kaukojäähdytysjärjestelmä on kannattavaa rakentaa. Oleellisista oli, että kaupunki sai maakauppojen myötä valtiolta syvänteen vesialueet omistukseensa ja Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS) lähti tähän ekologiseen kaukojäähdytykseen innokkaasti mukaan, kertaa Kuopion Energian kaukolämpöjohtaja Reima Lassila.

Viimeisin selvitystyö aloitettiin vuonna 2013 ja ympäristölupa hankkeelle myönnettiin vuonna 2016. Tällä hetkellä rakennuksen suunnittelu ja hankinnat ovat jo työn alla. Ennen varsinaista rakentamista odotetaan vielä päätöstä asemakaavasta, kaupungin vuokratontin sopimuksesta sekä rakennusluvasta.

– Kolme paperia pitää vielä saada, minkä jälkeen voidaan aloittaa rakentaminen. Näillä näkymin laitos otetaan käyttöön kesällä 2019. Kyseessä on yli 10 miljoonan euron projekti, kertoo Lassila.

PROJEKTI ON Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen, vaikka kaukojäähdytyslaitoksia löytyy jo muistakin suurista kaupungeista. Savilahdessa kaikki suuret toimijat, kuten oppilaitokset, yritykset ja sairaala, ovat parin kilometrin säteellä syvänteestä, joka mahdollistaa kylmän veden hyödyntämisen kustannustehokkaasti rakennusten jäähdyttämiseen. Lisäksi alueen rakennuskerrosala tulee vuosien saatossa kaksinkertaistumaan, mikä lisää entisestään järjestelmän tehokkuutta.

– Oleellisinta oli saada heti alkuunsa mukaan suurin jäähdytyksen tarvitsija KYS. Kaikki muutkin alueen toimijat ovat näyttäneet asialle vihreää valoa. Neuvotteluja verkkoon liittymisestä käydään lähikuukausien aikana, täydentää myyntipäällikkö Teemu Tirkkonen

Kylmä Kallaveden vesi riittää selvitysten mukaan hyvin koko Savilahden alueen jäähdytystarpeisiin. Vapaajäähdytys kattaa loka‒toukokuun aikana 100 prosenttia tarvittavasta jäähdytysenergiasta. Kesä‒elokuun helteiden aikaan kaukojäähdytysvettä viilennetään lisää laitokseen tulevilla lämpöpumpuilla ja vedenjäähdyttimillä. Vuotuisesta jäähdytysenergiasta Kallaveden kylmävesi kattaa 70–80 prosenttia.

– Tämä on kiertotaloutta parhaimmillaan ja parasta mitä jäähdytyksen suhteen on tarjolla. Syvänteestä otetaan 2–12 asteista vettä, jolla jäähdytetään kaukojäähdytysverkossa kiertävää vettä, ja lopuksi syvänteen vesi palautetaan hieman lämmenneenä järveen noin seitsemän metrin syvyyteen. Lämpöpumppujen avulla kaukojäähdytyskierrossa lämmennyttä vettä voidaan käyttää tarvittaessa myös kaukolämmön tuotantoon. Järveen vedenottaminen ei juurikaan vaikuta, kertoo Lassila. 

VANHAKIN KIINTEISTÖ voi liittyä kaukojäähdytysverkkoon, jolloin ainoastaan jäähdytyksen lähde muuttuu. Esimerkiksi yliopistolla kiinteistön järjestelmät ovat jo melko pitkälti valmiina. Olemassa oleviin asuintaloihin puolestaan jäähdytysjärjestelmä voidaan rakentaa esimerkiksi putkiremontin yhteydessä. 

– Tulevaisuudessa yhä useammassa asuintalossakin tulee olemaan jo rakennusvaiheessa vakiona jäähdytysjärjestelmät. Hyvän sisäilman ja ympäristöystävällisyyden lisäksi kaukojäähdytys lisää asunnon jälleenmyyntiarvoa, pohtii Tirkkonen. 

– Kaukojäähdytys on kaukolämmön tapaan asiakkaille turvallinen, huoleton ja joustava ratkaisu. Valitsemalla jäähdytyksen lähteeksi kaukojäähdytyksen tekee samalla merkittävän ympäristöteon, tiivistää Lassila.

Kuopion Energia
Haapaniementie 30, 70100 KUOPIO 
Puh. 020 520 01 
asiakaspalvelu@kuopionenergia.fi
www.kuopionenergia.fi

Kuopion Energia
kaukojäähdytys
energiatehokkuus
energia
Savilahti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva