Energianhallintaa 

etänä

Teksti: Tarja Anunti Kuva: Kuopion Energia
Kodin lämpötilan säätely mobiilisovelluksen avulla on tätä päivää. Helppokäyttöiset järjestelmät ovat kysyttyjä erityisesti kakkoskoteihin.

Äly valtaa sähköverkkoja. Se näkyy kuluttajan kotona ja kukkarossa. Älykkäät sähköverkot yhdistävät automaatio-, tieto- ja viestintäteknologioiden ratkaisuja sähkövoimatekniikkaan. 

Markkinoilla on jo sähkölämmitteiseen rivi- ja omakotitaloon tai loma-asuntoon tarkoitettuja järjestelmiä, joiden hallinta tapahtuu etänä internetin tai mobiilisovelluksen avulla. Laitevalmistajat ja -asentajat lupaavat järjestelmien paitsi säästävän energiaa, rahaa ja ympäristöä, myös helpottavan arkea. 
- Järjestelmä tehostaa energiankäyttöä ja minimoi kustannuksia. Se haistaa muutokset ennalta ja toimii nopeammin kuin asukkaan oma ajatus. Myös silloin kun asukas itse lomailee Thaimassa ja kotisuomessa paukkuu pakkanen, kertoo sähkökaupan asiantuntija Jorma Takkinen Kuopion Energialta. 

Energiapalveluyrityksen tarjoama Clebox-laite optimoi energiankäytön etsimänsä ja saamansa tiedon pohjalta. Se hakee päivittäin tietoa sähkön hinnasta ja vartin välein säätiedotuksista. Tietonsa se yhdistää asukkaiden antamiin asetuksiin.  
- Laite ei kajoa asumisviihtyvyyteen, pikemminkin päinvastoin. Se mahdollistaa tasaisemman lämmön ja parantaa viihtyvyyttä. 

Kuopiolainen insinööritoimisto FinnEnergia Oy jälleenmyy ja asentaa Kotivo-laitetta, jonka toimintaperiaate on hyvin samankaltainen. 
- Laite pyrkii välttämään kalliita sähkötunteja ja ylilämmitystä, jolloin voidaan saavuttaa vuositasolla merkittäviäkin säästöjä energiankulutuksessa. Sähkölaskusta voidaan hyvinkin nipistää noin viidennes pois, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Hannu Partanen

Laite on parhaimmillaan sähkölämmitteisissä taloissa, joissa on patteri- tai lattialämmitys. Asentaminen on yksinkertainen, avaimet käteen-periaatteella toimiva työ ja se onnistuu helposti vanhaankin kiinteistöön tai huoneistoon. 
- Tämä on ihanteellinen systeemi kakkoskotiin tai loma-asuntoon. Jos sinulla on vaikka Tahkolla mökki, niin onhan se luksusta, että voi lämmittää sen etänä oikeaan lämpötilaan ennen saapumista. Sama kuvio toimii kun vuokraat loma-asuntoasi tai -asuntojasi. 

Jos osaa käyttää kännykkää tai tablettia, niin sovelluksen käyttäminen onnistuu varmasti, naurahtaa Partanen. 

ÄLYLAITETTA LUETAAN internetissä tai mobiililaitteeseen ladattavalla sovelluksella, jonka käyttäminen ei vaadi erillisosaamista. Sen avulla on helppo asettaa huonekohtaiset lämpötilan raja-arvot päivittäin tai pidemmälle aikavälille. Kun asukas on pitkiä jaksoja poissa, tarjoaa sovellus arvokasta tietoa asunnon lämpötilasta ja energiankulutuksesta.

Partanen sanoo, että energiaverkkojen älyllistyminen on iso askel kohti ympäristöystävällisempää energiankulutusta. Se voi tuottaa kansallisellakin tasolla merkittäviä säästöjä.

- Kaiken aikaa ollaan matkalla kohti älykkäämpiä energiaratkaisuja ja rakennuksia sekä hajautettua energiantuotantoa. Sähköä tuotetaan lähellä ja monipuolisilla keinoilla. Älyverkkojen kautta kuluttajille voidaan tarjota optimoituja ratkaisuja, jotka sopivat juuri heidän energiatarpeisiinsa.

 

Kuopion Energia
Finnenergia
Energianhallinta
Kodin lämmönsäätely
Älyverkot
FinnEnergia on kiinteistöjen ja huoneistojen energiaratkaisuihin sekä rakennusteknisen kunnon tarkastukseen erikoistunut auktorisoitu insinööritoimisto. Yrityksen palvelut mahdollistavat rakennusten kestävän elinkaaren sekä älykkään, taloudellisen ja ympäristöystävällisen energianhallinnan. Yrityksen kasvusuunta on vahvasti energiatoimialalla....
Yhteystiedot: Snellmaninkatu 38
Kuopio
70100
405907685
Aukioloajat:

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva