Energiaa maalämmöstä

Kustannustehokasta
energiaa
maalämmöstä

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Taitotuote Oy
Kattavassa rintamamiestalon peruskorjauksessa kiinnitettiin erityistä huomiota talon henkeen, muovittomuuteen ja energiatehokkuuteen.

Leppävirtalainen pariskunta osti 1960-luvulla rakennetun rintamamiestalon ja remontoi sen lattiasta kattoon. Jo ostettaessa remontin tarve oli selvillä, joten Sanna Kauhanen ja Pasi Voutilainen tiesivät mitä tekivät. Ainoa yllätys löytyi kellarista, jonne tulvahti lattian avaamisen jälkeen kymmeniä senttejä vettä.

– Laitoimme talon ympärille salaojitukset tontin reunoille, talon ympärille sekä kellarikerroksen alle, kertoo Kauhanen. Muuten talo oli hyvin tehty, eikä homevaurioita ollut.

Saneerauksen yhteydessä talosta uusittiin kaikki lattiasta kattoon. Alkuperäisiä ovat enää kantavat rakenteet sekä välipohja. Samalla asuinpinta-ala muuttui 106 neliömetristä 173 asuttavaan neliöön.

– Talo on käytännössä rakennettu uudelleen, sillä uusimme lämmöneristyksen, lämmitysjärjestelmän, ulkoverhoilun, katon, huonejärjestyksen ja sisustuksen. Esimerkiksi myös kellarikerros on nyt asuinkäytössä, vanhat hukkaullakot muuttuivat vaatekaapeiksi ja taloon tuli lasitettu terassi, Kauhanen kuvailee. 

Saneerausta tehtiin talon historiaa kunnioittaen sekä energiankulutusta silmällä pitäen. Talossa on alun perin ollut öljylämmitys, joka on sittemmin vaihdettu sähkölämmitykseen. Vanhassa talossa energiaa meni runsaasti harakoille heikon eristyksen, vetoisten ikkunoiden ja ovien takia. Lämmitysmuoto päätettiin vaihtaa ekologisempaan ja edullisempaan maalämpöön. Maalämpöpumpuksi valittiin Jämä Star 8 kW RST, joka hoitaa sekä talon lämmityksen että lämpimän käyttöveden.

– Alimmassa ja keskimmäisessä kerroksessa on vesikiertoinen lattialämmitys ja ylimmässä kerroksessa lämmitys hoituu vesikiertoisilla pattereilla, Kauhanen kertoo.

Maalämpöä varten talon pihaan porattiin 200 metriä syvä lämpökaivo. Maalämpö on erittäin energiatehokas, käyttökustannuksiltaan edullinen ja ympäristöystävällinen lämmitysvaihtoehto. Se tuo asukkaille myös huolettomuutta, sillä laitteistoa ei juurikaan tarvitse huoltaa.

Taitoa lämpökaivon poraukseen löytyi pariskunnalta omasta takaa, sillä Voutilaisen yritys PT Energiaporaus Oy hoiti porauksen ja lämmönkeruuputkistojen sekä maalämpönesteiden asennuksen ja eristettyjen putkien tuomiseen tekniseen tilaan asti. Maalämpöpumpun asennuksen ja putkityöt teki leppävirtalainen Putki ja Asennus Ollikainen Ky.

– Energiankulutuksemme oli ensimmäisenä vuotena noin 12 300 kilovattituntia. Luku sisältää sekä käyttösähkön että maalämpöjärjestelmän tarvitseman sähkön. Olemme olleet maalämpöön hyvin tyytyväisiä, ja lämpöä ja lämmintä käyttövettä on riittänyt kovillakin pakkasilla, Kauhanen summaa.

 

MEILLÄ KOTONA

  • Asukkaat: Sanna Kauhanen, Pasi Voutilainen sekä lapset Jiri (16 v.) ja Joona (21 v.)
  • Koti: 5h + k + s + 3 wc. Neliöitä on 173/212.
  • Talo: Vuonna 1963 rakennettu ja 2016–2017 peruskorjattu rintamamiestalo. Lämpiää energiatehokkaasti maalämmöllä.

 

PT-Energiaporaus Oy
Kievarinkatu 7, Leppävirta
Puh. 050 323 0143
www.pt-energiaporaus.fi

koti
asuminen
maalämpö
energia
remontti
rakentaminen
PT-Energiaporaus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva