Avaa mökkikausi
turvallisin mielin

Teksi Digimag/Toimitus Kuva Shutterstock
Koko talven käyttämättömänä ollut mökki kaipaa kevään tullen tiettyjä perustoimenpiteitä. Kiertele aluksi mökillä ympäriinsä ja tarkasta onko sinne syntynyt minkäänlaisia vaurioita.

1 MÖKIN LÄMMITTÄMINEN
Mökin lämmittäminen on syytä aloittaa varovasti, koska uuni- ja takkahormit voivat olla tukossa. Huonosti vetävät hormit aiheuttavat savuvahinkoja. Kylmissä hormeissa on halkeamien ja siten tulipalon vaara, jos niitä lämmitetään aluksi liian voimakkaasti. 

2 VÄLTÄ VESIVAHINKO
Vesivahinko voi syntyä, jos putket ovat vielä jäässä tai ovat jo vaurioituneet talvella niihin jääneen veden vuoksi. Siksi vettä on laskettava erittäin varovasti putkia ja etenkin liitoksia tarkkaillen vuotojen varalta. Tärkeää on sulkea päävesihana ja kaivopumppu syksyllä jäätymisen estämiseksi.

3KOSTEUSVAHINGOT KURIIN AJOISSA
Vuotoja ja kosteusvahinkoja voi olla muuallakin. Katto on saattanut vuotaa vettä rakenteisiin. Siksi kannattaa kivuta katolle ja tutkia sen kunto sekä vilkaista samalla välikatto- ja yläpohjarakenteisiin. Nopea reagointi kosteus- ja vuotovahinkoihin estää myöhemmät homehtumisongelmat. Kesämökit ovat erityisen alttiita homeelle, koska niihin pesiytyy kosteutta lämpötilamuutosten ja heikon tuuletuksen vuoksi enemmän kuin ympärivuotisesti asuttuihin rakennuksiin. Tämän vuoksi kannattaa pitää kesämökilläkin peruslämpöä talvella, jos mökki kuuluu sähköverkkoon. Perusteellinen tuuletus mökkikauden alkaessa on ilman muuta yksi ensimmäisiä toimenpiteitä. 

4 TARKISTA ELEKTRONIIKKA
Tarkista sähkö- ja kaasulaitteet. Myös sähkölaitteiden käyttöönotossa on oltava tarkkana. Niihin on voinut joutua kosteutta, minkä vuoksi laitteiden on hyvä antaa kuivua ja lämmetä rauhassa. Pikkujyrsijät ovat saattaneet nakertaa johtoja, mikä aiheuttaa sähköiskun vaaran tai ainakin estää laitteiden toiminnan. Sama harmi voi koitua nestekaasun käyttäjille. Sähkö- ja kaasulaitteiden vikoja ei pidä korjata ammattitaidottomana.

5 PALOTURVALLISUUS
Palo- ja savuvaroittimien toimintakunto pitää ilman muuta tarkistaa. Paristot ovat voineet tyhjentyä eivätkä laitteet ole muutoinkaan ikuisia. Samoin alkusammutusvälineiden olemassaolo ja kunto kannattaa tutkia. Pihanuotion, roskienpolton ja ruohon kulottamisen kanssa on oltava tarkkana, koska maasto on keväisin usein yllättävän kuiva ja paloherkkä.

6 KAIVON JA VEDEN KUNTO
Mikäli kesämökillä on kaivo, sietää veden kunto tutkia vähintään aistivaraisesti ennen juomista. Vesi on voinut pilaantua esimerkiksi kaivoon kuolleen eläimen tai pintavesivalumien vuoksi. Kaivoveden tutkituttaminen laboratoriossa epäilyttävissä tapauksissa on viisas varotoimenpide. 

7 LAITURI JA VENE KUNTOON
Tarkista laiturin kunto ja käännä vene talven jälkeen. Hyvällä hoidolla ja huollolla vene ja laituri takaa toimivuutensa ja turvallisuuden. Laiturin kohdalla kannattaa tarkistaa, etteivät talvijäät ole rikkoneet laituria. Mikäli laituri on ollut rannalla talven yli, voi sen laskea takaisin vesille. 
Vene voi talven jäljiltä vaatia muun muassa pohjan vahaamista ja huolellista pesua. Toimenpiteet helpottavat huomattavasti veneen kulkua vesillä.

8 PERUSTEELLINEN SIIVOUS
Huolellinen ja perusteellinen siivous on syytä tehdä heti alkuun. Lattiat ja muut pinnat tulee puhdistaa talven pölyistä ja matot sekä vuodevaatteet tuulettaa huolellisesti. Talven jäljiltä myös jyrsijät ovat voineet tehdä monenlaista tuhoa ja jätöksiä, jolloin ne tulee siivota varovasti pois mökistä. Kurkista myös katolle ja pudista vesirännti kertyneistä roskista.

Mökki
terassi
Kesä
kaivo
laituri
paloturvallisuus
Tulipalo
vesivahinko
siivous
lämmitys

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva