Asuntomarkkinat
pysyvät vireinä tänäkin vuonna

Teksti Digimag/Marlene Sanoukian Kuva Pixabay
Markkinoita ovat vilkastuttaneet uudiskohteiden ja pienten asuntojen myynti. Kuopiossa asunnot käyvät kaupaksi etenkin keskustan ruutukaava-alueella.

Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Erkki Heikkinen kertoo Kiinteistömaailman tiedotteessa, että markkinoiden kasvu on tapahtunut uudiskohteiden varassa. Vanhojen asuntojen puolella se on ollut maltillista.

Viime vuoden syyskuussa toteutetun Kiinteistömaailman Kiinteistönvälittäjäbarometrin mukaan hyvä asuntokaupan vire jatkuu tulevina kuukausina. Kasvuodotukset ovat korkealla etenkin pienten asuntojen suhteen. Nousukausi piristää asuntomarkkinoita ja tuo uusia ilmiöitä esimerkiksi asuntosijoittamiseen. Kasvavana trendinä on välittäjien mukaan yhden tai kahden sijoitusasunnon hankkiminen oman asunnon ohelle, sillä nousukaudella luottamus omaan talouteen kasvaa.

SKV Kiinteistönvälityksen Kuopion-toimiston myyntijohtajan, LKV Irja Savolaisen mukaan sama kehitys on havaittavissa myös Kuopiossa. 

– Kuopion asema kasvukeskuksena on valtakunnallisesti ajatellen merkittävä. Myös ulkopaikkakuntalaiset piensijoittajat ovat huomioineet Kuopion, ja valtakunnalliset sijoittajatkin alkavat vähitellen kiinnostua Kuopiosta sijoituskohteena, Savolainen kertoo.

KIINTEISTÖMAAILMAN ANALYYSIN mukaan asuntojen hinnat ovat nousussa 32 kunnassa ja laskussa 70 kunnassa. Suomalaisista 87 prosenttia kuitenkin asuu kunnissa, joissa asuntojen arvo on tasainen tai kasvusuuntainen vuosina 2018–2020. Kuopiossa neliöhintojen ennustetaan kasvavan tänä vuonna noin prosentilla. Pohjois-Savon OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtajan Pekka Linnan mukaan käytettyjen asuntojen neliöhinta oli Kuopiossa vuonna 2017 keskimäärin 2 130 euroa ja rivitalojen neliöhinta 1 900 euroa. Tilastokeskuksen vanhojen osakeasuntojen hintojen tilaston mukaan Kuopio oli neliöhinnoiltaan Suomen 20. kallein kunta. Kalleimmat neliöhinnat olivat Kuopion keskustan asunnoilla, 2 754 euroa, ja edullisimmat Vehmersalmen keskustan asunnoilla, 1 039 euroa.

Linnan mukaan Kuopiossa kiinteistövälittäjien tekemiä asuntokauppoja tehtiin vuonna 2017 yhteensä 1 846 kappaletta, joista käytettyjen asuntojen kauppoja oli 1 518 kappaletta ja uudistuotantoa olevien asuntojen kauppoja 328 kappaletta. Uudistuotantoa on paljon – sitä on sekä suunnittelussa ja ennakkomarkkinoinnissa että rakenteilla.

KOKONAISUUDESSAAN KÄYTETTYJEN asuntojen kauppamäärä kasvoi 1,5 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna. Kasvu oli suurinta omakotitalojen kaupoissa, joiden kauppamäärä kasvoi 10 prosentilla. Kerrostaloasuntojen kauppamäärä pysyi melkein samana ja rivitalojen kauppamäärä puolestaan laski. Uusien kerrostaloasuntojen kaupan kasvu heijasteli koko maan yleistä kehitystä, eli se kasvoi lähes 80 prosentilla edellisestä vuodesta ja oli erittäin vahvaa kaksioiden ja kolmioiden kaupassa.

Linna kertoo, että käytetyissä kohteissa isojen kerrostaloasuntojen hintataso on pudonnut, mutta pienet kerrostaloasunnot ovat säilyttäneet hintatasonsa. Käytettyjen kohteiden myyntiajat ovat kerros- ja rivitaloasunnoissa pidentyneet hiukan: kerrostaloasuntojen myyntiajat pidentyivät viime vuonna 101 vuorokauteen ja rivitalojen 105,8 vuorokauteen. Omakotitaloissa myyntiajat lyhenivät hieman.

LINNAN MUKAAN asunnot käyvät kaupaksi etenkin Kuopion keskustan ruutukaava-alueella. Kuopion ydinalueella on myynnissä noin 1 700 asuntoa, joista käytettyjä on vajaa 900 kpl. Tietyissä lähiöissä asuntojen myyminen on haasteellisempaa. Maaseudulla näkyvät kaupungistuminen ja rakennemuutos sekä kysynnässä, myyntiajoissa että hinnoissa. Kysyntää Kuopiossa on pienille keskusta-asunnoille ja oikein hinnoitelluille perheasunnoille. LVIS-remontoitavienkin asuntojen hintataso määräytyy markkinan mukaan, ja asuntoja ostetaan sekä remontoitaviksi ja eteenpäin myytäviksi että omaan käyttöön.

Savolainen on havainnut, että asiakkaat haluavat pääsääntöisesti ostaa jo valmiiksi remontoidun kohteen. Uudiskohdekauppa siis vilkastuu tänä vuonna, koska uuteen, laadukkaaseen kotiin on turvallista ja helppoa muuttaa.

 
– Vaihtoehdoissa on onneksi valinnanvaraa, ja meille on keväällä tulossa erilaisia uudiskohteita, Savolainen toteaa.

– Uutta Kuopion asuntomarkkinoilla on uusien isojen asuinalueiden suunnittelu Mölymäkeen, Savilahteen ja Puijonlaaksoon. Haasteena puolestaan on uusien työpaikkojen saaminen Kuopion alueelle, Linna kuvailee. Myös Savolaisen mukaan katse on suunnattu uudistuotantoon, ja keskustan sekä sen lähistön kohteilla on kysyntää.

– Asuntokauppa on alkanut tänä vuonna vilkkaasti, ja kasvaa edellisvuoteen verrattuna, Savolainen arvioi.

 

kuopio
asuntomarkkinat
koti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva