Asuntomarkkinoille enteillään

hyvää vuotta

TEKSTI NMT/Ilpo lommi kuva Kuopion Kaupunki/ soile nevalainen
Kuopion omistusasuntomarkkinat pysyivät viime vuonna vakaina niin hintatason kuin vanhojen asuntojen myyntiaikojenkin osalta.
Vakaata kehitystä tilastoissakin

Kuopion omistusasuntomarkkinoiden kehitys oli viime vuoden jälkipuoliskolla tilastojen mukaan vakaata. Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat syksyllä 0,8 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta, kun koko maassa kehitys oli lähes saman verran plusmerkkistä johtuen pääkaupunkiseudun yli prosentin kasvusta. Muualla maassa hinnat laskivat suunnilleen Kuopion tahtia.

Kuopiossa oli syksyllä vanhan osakehuoneiston keskihinta noin 
2 120 euroa/m2. Se on yli 1 800 euroa alempi pääkaupunkiseutuun verrattuna mutta muun Suomen hintoihin nähden 250 euroa enemmän. Tilastot kertovat pääkaupunkiseudun asuntohintojen erkaantuneen yhä rajummin muusta maasta. Trendille ei näy muutosta johtuen pääkaupunkiseudun asuntopulasta sekä suuresta tulomuutosta.

Kuopion asuntokauppojen hintataso oli loppuvuodesta 17. korkein Suomessa. Helsinki oli ylivoimainen ykkönen, yli 4 500 euroa/m2 Kauniaisten, Espoon, Vantaan, Tampereen, Porvoon, Järvenpään, Sipoon, Turun ja Pirkkalan ollessa seuraavina. Maakuntakaupungeista Joensuu oli Kuopion edellä (14.) noin sata euroa neliöltä korkeammilla hinnoilla. Joensuussa ja naapurikunta Kontiolahdella asuntohinnat nousivat viime vuonna jopa Ruuhka-Suomea enemmän. Muiden maakuntien keskuskaupunkien sijoitukset olivat hieman Kuopion jäljessä: Vaasa 19., Jyväskylä 20., Mikkeli 23., Lappeenranta 28., Seinäjoki 29. ja Oulu 31.

Vanhojen osakehuoneistojen keskimääräisissä myyntiajoissa Kuopio oli 57 päivällä edellä koko maan 78 ja pääkaupunkiseudun 61 vuorokautta (RE/MAX-tilasto). Vahvimmin asuntokauppa on käynyt kauppamäärien kasvun ja myyntiaikojen perusteella Rovaniemellä, Jyväskylässä, Oulussa, Tampereella ja Turussa.

Kuopiossa eivät asuntomuotojen keskimääräiset kauppahinnat poikkea suuresti toisistaan eikä niiden tasokaan muuttunut olennaisesti. Etuovi.com:in tilastojen mukaan viime vuonna keskimääräiset kauppahinnat olivat paritaloissa 2 228, kerrostaloasunnoissa 2 198, rivitaloissa 2 007 ja omakotitaloissa 1 813 euroa m2. Kaikkien asuntokauppojen keskihinta asettui 2 060 euroon/m2. Pientä nousua oli kerros- ja rivitaloasuntojen hinnoissa. Omakotitaloissa sitä pudottaa maaseutu- ja liitosalueiden heikentynyt hintataso. Suuresta ja kasvaneesta hintahaitarista kertoo, että Kuopion matkustajasataman liepeillä uusien kerrostaloasuntojen neliöhinta kiipeää jopa yli 5 000 euroon/m2 ja taajamakaupunkialueellakin lähelle sitä.

Kuopiossa on kaupunginosien kesken suurehko vaihtelua vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppahinnoissa. Korkeimmalle ne nousivat Etu-Niiralassa, keskimäärin 2 852 euroa/m2. Kuopion keskustassa lukema oli 2 704, Jynkänmäellä 2 592 ja Niirala-Huuhanmäellä 2 282. Alle koko kaupungin keskiarvon jäivät Petosen Litmanen 2 030, Haapaniemi 1 993, Puijonlaakso 1 816, Särkiniemi 1 812, Inkilänmäki 1704, Jynkkä 1 667 euroa/m2 ja muut alueet näitäkin enemmän. Suurimmat, yli kahden prosentin hinnannousut olivat loppuvuodesta Etu-Niiralassa sekä Kuopion keskustassa. Saman verran pudotusta oli Särkiniemessä ja Jynkässä.  

Kiinteistönvälittäjien ja uudisrakentajien varsin yhdensuuntaiset näkemykset ovat varovaisen positiivisia. Moni uskoo valoisampiin markkinanäkymiin, jollei kansantaloudessa ja rahoitusmarkkinoilla tapahdu isoja myllerryksiä. Asuntokauppoja saattaa jumittaa vanhan asunnon heikentynyt kysyntä vähemmän suosituilla alueilla. Kahden asunnon loukkuun ei haluta eikä ole syytäkään joutua.

YRITTÄJÄ, LKV KiAT Markus Itkonen Sp-Koti Oy:stä kertoo, että viime vuonna Kuopiossa tehtiin noin 1 650 asuntokauppaa, mikä on reilut sata edellisvuotta enemmän. 

- Siten vuodesta 2011 jatkunut asuntokauppojen väheneminen kääntyi nousuun. Nyt tammikuussa asuntokauppojen määrä lisääntyi 130:een eli kolmanneksella viime vuoden tammikuusta. Tämä voi enteillä parempaa vuotta. Positiivista oli ensiasunnon ostajien määrän kasvu. Uskon maltillisen kasvun jatkuvan asuntokauppamäärissä ja hintatason pysyvän vakaana.

Viime vuoden kerros- ja rivitalohuoneistojen kauppahinnoissa sekä myyntiajoissa ei ilmennyt Itkosen mukaan olennaisia muutoksia. Haja-asutusalueilla omakotitalojen myyntiajat kuitenkin pitenivät entisestään. Asuntokauppa kävi Kuopion keskustassa ja Saaristokaupungissa edelleen vilkkaasti. Myös Pihlajalaakso Inkilänmäen naapurissa oli positiivinen yllätys kauppojen määrässä.

Markus Itkonen muistuttaa vanhojen asuntojen kysynnän ja tarjonnan epäsuhdasta siltä osin, että hyväkuntoiset asunnot kysytyillä alueilla menevät kaupaksi entistä paremmin, mutta remontoitaville ja syrjemmässä oleville kohteille on aiempaa vaikeampaa löytää ostajia edes alemmilla hinnoilla.

Pohjois-Savon OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja, VT, LKV Pekka Linnan mukaan Kuopiossa on myynnissä noin tuhat vanhaa asuntoa. Uudet asunnot mukaan lukien kokonaismäärä kipuaa noin 1700:een. Se vastaa kiinteistönvälittäjien tekemien asuntokauppojen vuotuista määrää.

 - Asuntojen hinnoittelussa ja kysynnässä näkyy yhä enemmän sijainti sekä korjausvelka. Uudemmissa kerros- ja rivitaloasunnoissa on ruutukaavakeskustassa hintojen sekä myyntiaikojen kehitys ollut viime vuosina melko tasaista. Kohtalaista kysyntää on myös 150 000–300 000 euron omakotitaloilla muun muassa Saaristokaupungissa. Kalliimpien ja haja-asutusalueilla sijaitsevien omakotitalojen sekä lähiöiden vanhempien kerros- ja rivitalojen kysyntä on niukempaa, mikä heijastuu hintatasoon ja myyntiaikoihin.

- Uudistuotantoa rakennetaan paljon eri puolilla Kuopiota, mikä tukee kaupungin kasvutavoitetta ja lisää asumisvaihtoehtoja. Uudisasuntojen tuotanto on kuitenkin hyvin sijoittajavetoista ja asuntokoko on pienentynyt. Tarjontaa ja kilpailua kasvattaa uusien rakennuttajien tulo markkinoille. Kokonaiskuva Kuopion asuntomarkkinoista on positiivinen. Uskon tästä vuodesta tulevan edellisiä vilkkaampi, arvioi Linna.

KUOPION SEUDULLA etenkin rivitaloja rakentavan PS-Tasotyö Oy:n toimitusjohtaja Markus Pohjonen uskoo asuntohintojen lähtevän nousuun tänä vuonna varsinkin talotyypeissä, joiden tarjonnassa on niukkuutta.

- Yksitasoisten rivitaloasuntojen tuotanto uhkaa jopa tyrehtyä tonttipulan vuoksi. Kaupungin olisi vastattava siihen pian. Etenkin niin sanotuille luhtitaloille on kysyntää. Myös rakennustarvikkeiden hintojen nousu luo painetta asuntohintoihin.

- Uudiskohteita on tänä vuonna lähdössä rakenteille vilkkaasti. Jos kaikki hankkeet toteutuvat, voidaan puhua jo markkinoiden kuumenemisesta. Siihen puhaltavat liekkiä sijoittajat, kuten asuntorahastot ja vuokra-asuntoja ostavat yksittäiset sijoittajat.

Pienet asunnot menevät hyvin kaupaksi. Asuntomarkkinat eriytyvät kasvavasti kaupunkikeskustan ja Saaristokaupungin sekä toisaalta vähemmän suosittujen alueiden kesken, arvelee Pohjonen.
Hän on huolissaan uusien asuntojen pienentymisestä. 

- Uusien asuntojen hintojen nousu on vaikuttanut siihen, että ostajat tinkivät asuinneliöistään. Se ajaa rakentajat tekemään ja sijoittajat rahoittamaan jo liiankin pieniä asuntoja etenkin lapsiperheiden tarpeita varten. Tämä voi vinouttaa Kuopion asuntomarkkinoita ja siirtää kysyntää sekä asukasvirtoja muualle.

PÄÄASIASSA KERROSTALOASUNTOJA asuntomarkkinoille rakennuttavan Lujatalo Oy:n aluejohtaja Heikki Jalkanen näkee asuntomarkkinoiden kysynnän ja tarjonnan olevan Kuopiossa kokonaisuutena kohtalaisessa tasapainossa pidemmän ajan vertailussa.

- Tosin etenkin vanhempien omakotitalojen nihkeä myynti jumittaa myös muuta asuntokauppaa, kun vanhalle talolle ei löydy ostajaa toivotulla aikataululla ja hintatasolla. Tarjontaa on paljon ja ostajilla valinnanvaraa niin vanhoissa kuin uusissakin asunnoissa.

 - Asuntokaupassa on näkyvissä pientä piristymistä, mutten usko markkinoiden merkittävään muutokseen tänä vuonna hintatason tai myyntiaikojen suhteen. Kuopio ja Joensuu ovat selkeitä Itä-Suomen asuntokaupan vetureita. Siilinjärven Vuorela kehittyy hyvin Kuopion kyljessä, toteaa Jalkanen. 

 

 

kuopio
asunto
koti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva