Asuntolainoille riittää kysyntää

Asuntolainoille
riittää kysyntää

Teksti Digimag/Marlene Sanoukian Kuva Shutterstock
Suomen talouden kasvu vilkastuttaa selvästi myös asuntomarkkinoita. Asuntolainojen kysyntä vastasi asiantuntijoiden mukaan viime vuonna vähintään vuoden 2016 tasoa.

Suomen Pankin tilastojen mukaan kotitaloudet nostivat marraskuussa 2017 uusia asuntolainoja 1,6 miljardin euron edestä. Asuntolainojen kanta oli marraskuun 2017 lopussa 96 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,3 prosenttia. Uusien nostettujen asuntolainojen laskennallinen marginaali oli puolestaan 0,95 prosenttia.

Uusissa asuntolainoissa laina-aika on Suomen Pankin tilastojen mukaan noin 19 vuotta. Asiakkaille markkinoidaan nykyisin myös aiempaa pidempiä, jopa 35 vuoden asuntolainoja. Suomen Pankin ekonomistin Olli Tuomikosken mukaan pidempi asuntolaina hidastaa lainan lyhentymistä ja kasvattaa lainan kokonaiskustannuksia. Riskinä on myös se, että jos asunnon hinta laskee, myös sen vakuusarvo voi laskea alle lainapääoman, mikä voi aiheuttaa asiakkaalle ongelmia.

Uutena ilmiönä Tuomikoski mainitsee taloyhtiölainakehityksen. Yhtiölainoja kertyy sekä korjausrakentamisesta että myyntihinnalla myytävistä uusista asunnoista, joiden yhtiölainaosuus jää asunnon ostajan maksettavaksi.

Nordnet Bank AB:n osakestrategin Jukka Oksaharjun mukaan vakavaraisuussäännökset ovat kiristyneet, joten yksityishenkilön ja yrityksen on yhä vaikeampi saada lainaa finanssikriisin jäljiltä. Oksaharju toteaa, että pankkien kannalta lainaa kannattaa antaa vain hyvin vakavaraisille ja hyvätuloisille asiakkaille, mutta toisaalta pankit voivat kytkeä pitkiin asuntolainoihin säästämisen ja sijoittamisen tuotteita, jolloin asiakas on heille kannattavampi.

ENSIASUNNON OSTAMISTA suunnittelevaa Oksaharju kehottaa aloittamaan kuukausisäästämisen mahdollisimman varhain. Omaa rahoitusta tulisi pankista riippuen olla 10–20 prosenttia asunnon arvosta. Valtiokonttorin tilastojen mukaan ASP-talletukset ovatkin olleet viime vuosina suosiossa. Sijoitusasuntoa ostavalle lainaa annetaan Oksaharjun mukaan tapauskohtaisesti kokonaisvarallisuuden mukaan, sillä asunnon ostamiseen sisältyy tavanomaista enemmän riskejä sekä sijoittajan että pankin näkökulmasta.

Lainanotto voi tulla ajankohtaiseksi myös silloin, jos omistusasuntoa täytyy remontoida. Oksaharju kehottaa asunnonomistajaa pohtimaan, miten omat tulot ja menot kehittyvät tulevaisuudessa. Matalat korot voivat aiheuttaa ylivelkaantumisen vaaran, mutta jos luottamus omaan talouteen on vahva, velan ottaminen remontoimiseen siihen säästämisen sijasta ei ole hänen mielestään huono asia. 

 

kuopio
koti
asuntolaina
asuntomarkkinat

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva