Asunnonostajan

PIKAOPAS

Teksti: Arja Kangas Kuvat: arkistokuva, Arja Kangas
Asunto- ja kiinteistökaupassa piilee aina pieni mahdollisuus jälkipuintiin. Useimmiten selvittelyiltä vältytään, kun myyjä on ollut riittävän avoin ja ostaja hyvin perillä hankinnastaan.

Kiinteistön- tai asunnonmyynti on aina kahden kauppa, josta molemmat osapuolet haluavat selvitä ilman jälkiseuraamuksia tai ikäviä yhteydenottoja. Moni myynti- tai ostoaikeissa oleva kääntyy kiinteistönvälittäjän puoleen, sillä ammattilainen antaa taitoa ja turvaa kaupantekoon. Kiinteistövälittäjän tehtävä on hankkia kohteista tarvittavat tiedot ja taata ostajalle ja myyjälle turvallinen myyntitapahtuma.

- Ostajan on tiedettävä tarkkaan, mitkä ovat kohteen plussat ja mitkä puolestaan ne huonot puolet. Ammattivälittäjä on onnistunut tehtävässään, kun sekä myyjä että ostaja ovat tyytyväisiä kauppaan, summaa Kiinteistönvälitys Airaksinen Oy:n Markku Airaksinen.

Asunnon ostaminen on varsin pitkäaikainen hankinta, mutta siitä huolimatta ostopäätöstä ohjaa pitkälti tunnepuoli. Sen vuoksi on
tärkeää, että ostaja on maltillinen eikä tee hätiköityjä päätöksiä.

Monet ostavat kohteen ilman, että miettivät tarkalleen, mitä esimerkiksi asunto-osakeyhtiössä on tulossa tulevina vuosina. Kannattaa
ilman muuta selvittää, onko taloyhtiöön tulossa seuraavan viiden vuoden aikana suuria remontteja, jotka tietää ostajalle lisämenoja, Airaksinen sanoo.

Hän huomauttaa myös, että lainaa hankkiessa ostajan tulisi varautua siihen, että asuntoon joutuu tekemään jotain pientä remonttia. Yllättäviä menoja saattaa tulla, vaikka olisikin perillä kohteen kunnosta. 

Kun asunto tai kiinteistö vaihtaa omistajaa, on jokaisella osapuolella myös vastuu kohteesta. Yleensä riskiä pienennetään kosteusmittauksella
tai kuntokartoituksella. 

Osakehuoneiston kohdalla myyjän vastuu raukeaa kahden ja kiinteistössä viiden vuoden jälkeen. Yksinkertaisuudessaan myyjän täytyy ennen kaupantekoa kertoa kaikki tietämänsä asuntoon liittyvät viat tai puutteet. Jokainen vastuukysymys on aina asia erikseen, ja useimmiten ongelmatilanteessa käännytään kolmannen osapuolen arvioon esimerkiksi homevaurioista.

Sen sijaan ostajan vastuulla on ymmärtää kokonaisuudessaan huoneiston kunto ja se, mitä korjaustarpeita ostos tuo mukanaan. Ostaja ei voi
asunnon ostamisen jälkeen vaatia korvauksia vioista, jotka olisi voinut havaita ennakkotarkastuksessa.

- Asuntokauppaan liittyy paljon myös termejä, joita kannattaa ehdottomasti kysyä ammattilaiselta eikä jäädä tulkitsemaan itsekseen. Esimerkiksi kosteusrasitus ja kosteusvaurio ovat ihan eri asioita.

Kauppaa tehdessä kiinteistönvälittäjän kontolla on puolestaan tiedonvälitys. Väärästä, puutteellisesta tai harhaanjohtavasta tiedosta välittäjä voi joutua myöhemmin vastuuseen. 

Airaksisen mukaan asuntokauppoihin palataan kohtuullisen harvoin. Useimmiten kauppaan joudutaan palaamaan, jos kohteessa ilmenee niin sanottu piilovirhe, josta kukaan osapuoli ei ole tiennyt.

Välittäjän on myös hyvä selvittää ostajan ja myyjän taloustilanne. Jos myyjä on esimerkiksi konkurssin partaalla tai talomyynnin taustalla on avioero, on ostajan syytä tiedostaa, että vastuukysymyksiin on huomattavasti vaikeampi palata jälkikäteen.

Ensiasuntoa ostavalle Airaksinen antaa muutaman vinkin.

- Ostossa on oltava huolellinen ja on ymmärrettävä kokonaisuus sekä kohde ja jos ei ymmärrä, voi kääntyä välittäjän puoleen. Aina on myös mietittävä sitä, jos esimerkiksi työllisyystilanne muuttuu äkisti, tulee työttömyyttä tai työpaikka siirtyy muualle, mitä silloin tehdään.

Onnistuneen asuntokaupan tiellä ollaan Airaksisen mukaan silloin, kun muutama perusasia on kunnossa:

- Avoimuus ja luottamus, niillä päästään pitkälle.

asunnon ostaminen

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva