ASP motivoi säästämään

 

Teksti: Ulriikka Myöhänen Kuva: Milla Mylläri
Haaveissa oma ensiasunto? ASP-järjestelmä on helppo ja motivoiva tapa aloittaa säästäminen omaa kotia varten. Säästötilille tallettajat nauttivat myös monista eduista.

ASP eli asuntosäästö- ja tukijärjestelmä on hyvä tapa aloittaa säästäminen ensimmäistä omaa asuntoa varten. Säästäjiksi järjestelmän piiriin voivat hakeutua 18-39 –vuotiaat asunnosta haaveilevat. Säästäminen alkaa niin, että asunnon hankkija tekee oman pankkinsa kanssa säästösopimuksen ja avaa ASP-säästötilin. Tilin voi avata, jollei ole aiemmin omistanut yli 50 prosenttia asunnosta.

Kuopiolainen Milla Mylläri on ollut ASP-säästäjä jo vuodesta 2012.

- Valmistuin juuri tradenomiksi Savonian ammattikorkeakoulusta, ja tulevaisuuden suunnitelmani ovat vielä hieman auki. Syksyllä jatkan kuitenkin opintojen parissa. Ryhdyin ASP-säästäjäksi, kun avopuolisoni avasi tilin ja suositteli sitä. Samanaikaisesti myös koulussa oli puhetta järjestelmästä, Mylläri kertoo.

Tilille säästetään vähintään 10 prosenttia asunnon tai tallettajan omistukseen tulevan osuuden hinnasta. Jos haaveissa on oman kodin rakentaminen, tallettaja säästää tilille 10 prosenttia kustannusarviosta. 

- Kun perustin tilin, opiskelin kokoaikaisesti. Siksi säästämiseni on ollut maltillista, ja teen talletuksia tilanteen mukaan. Laitan tilille kuukausittain jonkin summan rahaa, joskus enemmän ja toisinaan vähemmän. Kaikki on kuitenkin edennyt ihan suunnitelmien mukaan, Mylläri iloitsee.

ASP-LAINAAN liittyy erilaisia etuja. Pankit maksavat asuntosäästötalletukselle verotonta korkoa prosentin verran vuosittain.  Kun säästössä on 10 prosenttia ostettavan asunnon hinnasta, pankki voi myöntää lopulle 90 prosentilla asuntolainaa. Lainalle saa myös ilmaisen valtiontakauksen. Kun tallettaja ottaa lainan ja asunnosta on tehty kauppakirjat, maksaa pankki verotonta 2-4 prosentin suuruista lisäkorkoa. Lisäksi valtio voi maksaa lainalle korkotukea, jos korko nousee yli tietyn prosenttimäärän ja lainan määrä jää asetettujen rajojen alle. 

Mylläri kertoo säästävänsä kivaa rivitaloa silmällä pitäen. Oman kodin hän haluaisi ostaa mahdollisimman pian, kun opinnot on saatu päätökseen.

- Avopuolisoni on rakennuspuolella, joten oman talon rakentaminenkin on vaihtoehto tulevaisuudessa. Minulle ASP-säästäminen on ollut hyvä ratkaisu. Olen saanut pankistani todella hyvää palvelua ja neuvontaa ja koko järjestelmästä on syntynyt luotettava kuva. Tilille on helppo laittaa rahaa ja se motivoi säästämään. Tiedän muutamia säästäjiä kaveripiiristäni ja suosittelisin säästötilin avaamista muillekin nuorille, Mylläri vinkkaa. 

asp
asuntolaina
säästäminen

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva