Älykoti

TEKSTI nmt/jere lehtonen KUVA NMT/Mirka happonen
Älykoti on nouseva trendi niin Suomessa kuin maailmalla. Älykodin ratkaisut pyrkivät helpottamaan arjen toimintoja, lisäämään asumisviihtyvyyttä, energiatehokkuutta ja parantamaan asumisturvallisuutta.

Älykodin idea on asumisen laadun parantaminen kodin toimintojen automatisaatiolla. Tätä voidaan teknisesti kuvailla siten, että kodin olosuhteita mitataan sensoreilla, joiden mittaustuloksiin kodin järjestelmät vastaavat ohjelmointinsa mukaan. Yksinkertaisena esimerkkinä voidaan ajatella liiketunnistimen avulla syttyviä ja sammuvia valoja.

Liiketunnistinteknologiaa ja ohjelmoitavaa automatisaatiota on ollut saatavilla jo pitkään, mutta langattomien verkkoyhteyksien kasvu on tuonut älykodin olennaiseksi osaksi myös etäkäytön ja kodin etäältä seurannan. Oletettavaa on, että älykodin määritelmä saa lisää sisältöä teknologian edelleen kehittyessä.

Älykodin hyötyjä ovat asumisen mukaavuden, säästöjen sekä turvallisuuden lisääntyminen.
Mukavuutta asumiseen tuo se, että koti reagoi asukkaansa toimiin ja ennakoi tämän tarpeita. Olohuoneensa voi esimerkiksi ohjelmoida niin, että kun romahtaa sohvalle, verhot vetäytyvät kiinni, TV menee päälle ja valaistus himmenee katselulle sopivaksi.

Automatisoidut lämmitys- ja ilmastointijärjestelmät seuraavat ilmankosteutta ja sisälämpötilaa pitäen kodin raikkaana käytön ja tarpeen mukaan. Esimerkiksi ruoanlaitosta syntyvät höyryt ja hajut lisäävät kierroksia keittiön ilmastointiin tai lisääntynyt ilmankosteus kylpyhuoneessa kääntää tuuletuksen siellä täysille. Huoneet raikastuvat nopeasti ja tehokkaasti ilman, että siitä tarvitsee itse pitää huolta. Sääennusteita verkosta seuraava lämmitysjärjestelmä osaa lisätä tai vähentää lämmitystä ennakoivasti sen mukaan, minkälainen säärintama on kulloinkin tulossa, ilman että joutuu hikoilemaan tai palelemaan lämmitysviiveen takia.

ÄLYKOTIIN KUULUVAT myös älykkäät kodinkoneet, joista puhutaan myös 'esineiden internettinä'. Edellä mainittu itsestään päälle kytkeytyvä televisio kuuluu niihin. Muita esimerkkejä voisivat olla vaikkapa uuni, jonka voi kytkeä kännykän kautta päälle ennen kuin lähtee töistä kotimatkalle, ja joka osaa valmistaa ruoan reseptin mukaan, kunhan vain laittaa ainekset valmiiksi sisälle. Jääkaappi saattaa varoittaa oven aukijäämisestä ja kahvinkeitin voi pistää aamukahvin tippumaan kun herätyskello soi. Haluamiinsa huoneisiin tai vaikka koko kotiin voi asentaa älykkäiden kaiuttimien järjestelmän, jotta musiikki seuraa mukana huoneesta toiseen.

Luonnollisesti koneet myös kytkeytyvät automaattisesti pois päältä, kun talo huomaa olevansa tyhjillään. Kodin tilannetta voi myös tarkastella ja ohjata etäältä. Näin voi unohtaa huolen siitä, jäikö jokin päälle kodista lähtiessä. Etäältä käsin voi myös päästää vaikka huoltomiehen sisään, tai naapurin kastelemaan kukkia sillä välin kun on itse ulkomailla lomilla.

Etäseuranta toimii myös turvallisuuden takeena. Jos tietää, ettei kotona pitäisi olla ketään, mutta sensorit ilmoittavat asunnon ollessa käytössä, kertoo tämä siitä, että jokin on pielessä. Muuttuva ilmankosteus ja lämpötila, sekä sähkön- ja vedenkäyttö voivat kertoa tunkeilijoista. Tyypillisesti älykotien mukana tulee myös turvallisuuspaketteja, kuten esimerkiksi varashälytin, joka kytkeytyy automaattisesti päälle, kun viimeinen lähtijä lukitsee oven.

TURVALLISUUTTA VAHINGONEHKÄISYN mielessä lisävät myös ilmankosteutta seuraavat järjestelmät ja automaattisesti poispäältä kytkeytyvät vedentulo ja sähköpistokkeet. Älykäs vesijohtojärjestelmä osaa huomata vuotavan hanan ja alkavan vesivahingon ja katkaista vedentulon pääkytkimestä ja hälyttää asukkaan. Älykäs palovaroitinjärjestelmä, joka on yhteistyössä talon muiden järjestelmien kanssa, osaa katkaista virran siitä laitteesta, joka on palon lähteenä ja osana hälytystä kytkee valot päälle joka huoneeseen, niin ettei korvatulppien kanssakaan nukkuva voi jäädä sitä huomaamatta. Vanheneville asukkaille on kehitetty muun muassa sänkyvahtijärjestelmä, joka huomaa, jos joku putoaa sängystä ja osaa hälyttää apua paikalle.

Automaattisesti katkeavat sähköt ja vedet toimivat lisäksi säästöjen lähteenä, kun hukkakäyttö tyrehtyy. Itsestään sammuvat valot ja kodinkoneet säästävät myös sähköä. Älykäs ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmä puolestaan on paitsi mukava, myös energiatehokas.

Säästöistä huolimatta älykodin alkukustannukset tulee toki ottaa huomioon, samoin kuin verkkoturvallisuus. Parhaan hyödyn älyjärjestelmistä saa nimenomaan verkkotoimintojen kautta, jolloin tulee pitää huolta siitä, että järjestelmän salasanat ovat tehokkaita ja vaikeasti arvattavia.

Älykotia suunnittelessa on myös syytä varmistaa, että asennettavat järjestelmät ovat yhteensopivia. Kaikki markkinoilla olevat järjestelmät eivät nimittäin juttele keskenään. Kannattaa myös ottaa huomioon, että teknologian jatkuvasti kehittyessä voi tulla tarve tai halu uusia järjestelmiään, joten älyjärjestelmien osien tulisi olla helposti korvattavissa.

Niin kuin kaiken uuden teknologian kanssa, älykodin käytön opettelu ja optimointi voi viedä hetken. Ideaalisesti älykodin toiminnot ovat kuitenkin niin luonnollisia, että kohta unohtaa niiden oikeastaan olemassa olevankaan. Älykodin mukavuuteen totuttuaan muunlainen asuminen alkaakin tuntua kummallisen vaikealta.

Älykoti
koti
asunto
Älykäs koti
Tekniikka
turvallisuus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva