Äly tuo 
helppoutta
ja turvaa

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Digimag/Mirka Happonen
Älykäs koti lisää asumisen mukavuutta sekä säästää energiaa. Ja onhan se hauskaa, kun voit jutella jääkaapin kanssa tai komentaa imuria.

Mikäli kauppakäynnillä huomaa jälleen unohtaneensa kauppalistan kotiin, voi puhelimen välityksellä katsoa suoraan jääkaapista puuttuvat tarvikkeet. Kauppakassien kanssa kotiin saapuvan huomaa eteisen liiketunnistin, joka sytyttää valot päälle. Keittiöhommat muuttuvat astetta miellyttävämmäksi, kun jääkaappia voi äänikomennolla pyytää laittamaan musiikin päälle samalla, kun valitsee uunin valikosta päivän ruuaksi lihapadan. Uuni vahtii itse ruuan kypsymistä samalla, kun itse voi rentoutua työpäivän jälkeen. 

Suomessa eritasoisia älykoteja on jo jonkin verran, ja kodin älykkäämpi varustelu on koko ajan yleistymään päin. Kuopiossa Joanna Niinisen ja Mika Hoffrénin kodissa puhelin on muuttunut pelkästä soittovälineestä kaukosäätimeksi, jolla voi hallinnoida kodintekniikkaa. Kännykän avulla vilkaistaan jääkaapin sisältö ja laaditaan ostoslista tai sammutetaan valot sängystä käsin.

– Kaikki alkoi keittiöremontista ja jääkaapista. Remonttia suunnitellessamme mietimme, että haluammeko tehdä kaiken samalla tavalla. Päätimme panostaa kodinkoneiden älykkyyteen ja sitä kautta helpompaan arkeen, taustoittaa Niininen.

ÄLYJÄÄKAAPISSA ON kosketusnäyttö, josta voi esimerkiksi heti aamulla vilkaista millaista keliä on luvattu tai mitä kalenteri kertoo päivän ohjelmaksi. Lisäksi näytön avulla voi katsoa televisiota tai kuunnella musiikkia. Kaikkea tätä on helppo ohjata suoraan näytöstä tai puhelimesta.

– Periaatteessa tällä voisi tilata Uberin tai tehdä suoraan kauppaan ruokatilauksen, mutta nämä ominaisuudet eivät vielä toimi Suomessa. Ehkä jonain päivänä myös jääkaappi ja liesi keskustelevat keskenään, Niininen visioi. 

Keittiöstä löytyy myös älyliesi, joka keskustelee liesituulettimen kanssa. Kun hellanlevy laitetaan päälle, myös liesituuletin ja sen valot käynnistyvät. Tuuletin osaa automaattisesti haistella kuinka paljon mahdollista käryä on sekä sammuttaa itsensä tarpeettomana, kun lieden levy alkaa viilentyä.

– Monikäyttöinen uuni muuntautuu asetuksia vaihtamalla näppärästi grilliksi tai mikroksi. Valikosta voi määritellä tehtävän ruuan, ja uuni asettaa itse sopivan paistolämpötilan ja -asteen, Niininen havainnollistaa. Lisäksi pyro-ominaisuus pitää uunin puhtaana, jolloin sitä ei tarvitse erikseen puhdistella.

NOPEAMMAN RUUANLAITON lisäksi Hoffrén nostaa esille, että älykkäät ominaisuudet myös lisäävät asumismukavuutta ja turvallisuutta. Puhelimeen tulee hälytys, mikäli jääkaapin tai pakastimen ovi on jäänyt auki, lämpötila muuttuu radikaalisti tai sensorit huomaavat alkavan vesivahingon.

– Monilla esimerkiksi astianpesukoneen hana saattaa jäädä helposti auki, mikä lisää vesivahingon riskiä. Minimoimme tämän korvaamalla perinteisen vesihanan napilla, jota painamalla hana avataan ja se sulkeutuu automaattisesti neljän tunnin kuluttua, kertoo Hoffrén.

Asumismukavuutta lisää kodin kaikkien valojen toimiminen kaukosäätimellä. Lisäksi eteisessä ja makuuhuoneessa on yleiskatkaisijat, jotka sammuttavat kerralla kodin valot. Ajastetut liiketunnistimiset helpottavat esimerkiksi yöllä liikkumista, sillä kello 23 jälkeen valot syttyvät automaattisesti himmeämmin, jottei toinen herää.

Uuden keittiön suunnitelmat tehtiin itse, mutta viime silauksen ja ammatillisen näkemyksen remonttiin toi keittiöyrityksen asiantuntemus. Pieni tila rajoitti hieman suunnitelmia, sillä myös säilytys- ja kaappitilaa tuli jättää riittävästi. Nyt puolen vuoden päästä remontin alkamisesta pariskunta on tyytyväinen keittiöönsä.

– Tämä harrastus vaatii pioneereilta paljon selvitystyötä sopivista laitteista, sillä olemassa ei ole hirveästi valmiita ratkaisuja tai kokemuksia. Vielä tällaiset laitteet ovat melko kalliita. Esimerkiksi Samsungin älyjääkaappi maksaa hieman alle 2 000 euroa, pariskunta tiivistää. 

Hoffrénin mukaan kerrostaloasuminen vaatii älykoneiden asentajalta paljon kärsivällisyyttä ja kahvia. Laitteen yhdistäminen oikeaan wlan-verkkoon voi olla haastavaa, kun ympärillä on paljon naapureita omine verkkoineen. 

– Parin vuoden päästä älykkäät kodinkoneet ovat varmasti paljon yleisempiä. Vielä näissä voi olla jonkin verran ohjelmointivirheitä, mutta ne korjaantuvat seuraavissa päivityksissä. Kunhan laitteet yleistyvät, myös kehitys on varmasti rivakampaa ja valmistajilla on enemmän motivaatiota tehdä kehitystyötä. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan tulevaa, summaavat Hoffrén ja Niininen. 

Älykoti
älypuhelin
jääkaappi
liesi
kahvinkeitin
imuri
älykeittiö
liiketunnistimet
sensorit
wlan
wifi

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva