Aika hengittää paremmin

Aika hengittää

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Digimag/Mirka Happonen
Riittävä ilmanvaihto pitää huolta omasta, perheen ja talon terveydestä.

Kodin huoneilmasta kannattaa huolehtia niin talon kuin asukkaidenkin terveyden ja hyvinvoinnin vuoksi. Korkea alipaine tai suuri hiilidioksidimäärä voivat aiheuttaa asukkaille muun muassa päänsärkyä tai väsymystä. Myös siilinjärveläinen Räisän perhe pohti, mistä jatkuva päänsärky ja raskas olo voisivat johtua.

– Jotenkin kaipasi raitista ilmaa koko ajan ja ulkona oireet helpottivat, kuvailee Aleksi Räisä. Hän alkoi selvittää asiaa ja syylliseksi paljastui huono ilmanvaihto, sillä painovoimaiseksi suunniteltu ilmanvaihto ei enää toiminut toivotulla tavalla. 

Ilmanvaihtoliikkeen Itä-Suomen alueen myynnistä vastaava Sami Ansamaa kertoo, että painovoimaisen ilmanvaihdon haasteena on, että korvausilma ei pääse mistään sisälle.

Koneellisessa poistossa puolestaan ilmaa poistetaan liian tehokkaasti. Silloin talo imee korvausilmaa rakenteista, jolloin ilman mukana tulee erilaisia hiukkasia, jotka voivat aiheuttaa esimerkiksi allergisia oireita.

– Kysyin muutamia tarjouksia ja pian Sami tuli käymään kartoittamaan tilannetta. Parissa kuukaudessa meille oli asennettu viisi Blauberg-ilmanvaihtolaitetta eri puolille taloa, kertoo Räisä.

Ilmanvaihtojärjestelmä muodostuu useammasta yksiköstä, jolloin koko asunnon ilmanvaihto saadaan hoidetuksi pienillä kustannuksilla energiatehokkaaksi. Keskivertotalon ilmanvaihtojärjestelmä käsittää tyypillisesti 4–6 ilmanvaihtoyksikköä. Laitteen toimintaperiaate perustuu lämpiävään keraamiseen elementtiin. 

Laite siirtää lämmintä likaista poistoilmaa huoneesta ulos 70 sekunnin ajan, minkä aikana keraaminen elementti lämpiää. Sen jälkeen laite kääntää ilmavirran suunnan: raikas ulkoilma virtaa sisään huoneeseen 70 sekunnin ajan lämmeten keraamiseen elementtiin varastoidulla energialla. Yhden yksikön hinta on asennettuna 1 350 euroa. Helppokäyttöiseen laitteeseen tarvitsee ainoastaan vaihtaa suodatin puolen vuoden välein.

– Asennukseen meni puolitoista päivää, minkä jälkeen kaikki jäljet oli siivottu ja laitteet siististi asennettu. Saimme käyttöopastuksen ja voimme säätää laitetta tarvittaessa kaukosäätimen avulla. Päänsärky hävisi ja sisällä on nyt raikasta hengittää, iloitsee Räisä.

YLEENSÄ SISÄILMAONGELMIA on yli 20 vuotta vanhoissa taloissa, joissa on tehty pintaremonttia ja eristyksiä on lisätty. Myös uudemmissa taloissa kannattaa kiinnittää huomiota ilmanlaatuun, jos asukkaat tuntevat olonsa jatkuvasti väsyneiksi tai sisäilma muuten vaikuttaa tunkkaiselta. Sisäilmaongelmaa epäillessään pientalon omistajan kannattaa kääntyä suoraan asiantuntijan puoleen. 

– Onneksi nykypäivänä on keksitty hyviä ja edullisia ratkaisuja, ettei tarvitse koko taloa remontoida uudestaan ilmanvaihdon takia. Sisäilmamittaus maksaa 159 euroa plus matkakorvaukset. Kauttamme saa myös suomalaiset Lifa Air -ilmanpuhdistimet niin koteihin kuin toimistoihinkin, vinkkaa Ansamaa. 

Ilmanvaihtoliike
Sami Ansamaa, puh. 045 159 1656
www.ilmanvaihtoliike.fi

 

ilmanvaihto
sisäilma
rakentaminen
Remontointi
Ilmanvaihtoliike
#koti&asuminen2020

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva