Aamuihmisten kaupunkikoti

Aamuihmisten

kaupunkikoti

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Digimag/Mirka Happonen
Kodissa tärkeintä on, että siellä saa asua itselle rakkaan ihmisen kanssa ja herätä yhtä matkaa auringon nousun myötä.

Atte Pasasen ja Outi Niskasen ensimmäiseen ikiomaan kotiin paistaa aamuaurinko. Toisen kerroksen avara ja valoisa luhtitalon päätykaksio sopii täydellisesti pariskunnan elämäntilanteeseen. Unelmien koti sijaitsee lähellä keskustaa, mutta tarpeeksi kaukana kaupungin hälinästä. 

Seitsemän vuotta seurustellut pariskunta kertoo, että omaa asuntoa etsittiin aktiivisesti noin puoli vuotta. Alun perin heillä ei ollut aikomustakaan muuttaa pois Kuopion keskustasta. Pian katseet kuitenkin kääntyivät Pihlajalaakson suuntaan, jonne on viime vuosina rakennettu runsaasti uusia asuntoja.

– Meille oli selvää, että haluamme uuden tai remontoidun asunnon, joka on kerralla hyvä. Aiemmalle keskustakodille tehtiin erilaisia pintaremontteja vuosien varrella, joten remontointi sai hetkeksi riittää, Pasanen kuvailee.

Pihlajalaakson sijaan unelmien koti löytyikin Saaristokaupungin Kärängästä. Idyllinen pikkusaari sijaitsee vain neljän kilometrin päässä keskustasta, joten kulkeminen kaikkialle on helppoa niin pyörällä, autolla kuin bussillakin. Kärängän koti löytyi upouudesta viime keväänä valmistuneesta luhtitalosta.

– Sijainti oli meille ykkösprioriteetti. Heti toisena tulee hyvä pohjaratkaisu. Kolmanneksi tärkein asia on sauna. Tässä kodissa on kaikki kohdillaan, eikä hukkaneliöitä ole, hymyilee Niskanen.

Pariskunta kertoo, että he ostivat asunnon sen verran myöhään, etteivät enää päässeet vaikuttamaan materiaaliratkaisuihin. Ehkä onneksikin, he huokaavat. Kaikki pinnat ja valinnat on tehty huolella, ja ne ovat sellaisia, millaisia he itsekin olisivat luultavasti valinneet.

– Pienemmistä laatoista on vaikeampi nähdä lopputulosta, kuin valmiista lattiasta, Pasanen toteaa.

KODIN VISUAALINEN ilme on ajaton ja neutraali. Värimaailma noudattelee pitkälle hillittyä skandinaavista tyyliä, jota korostaa tavaroiden vähyys. Huonekaluina ovat vain välttämättömimmät, ja kaikille tavaroille on oma paikkansa.

– Kierrätimme ja möimme kaikki turhat tavarat ennen muuttoa, ja esimerkiksi sohva piti vaihtaa aiempaa pienempään, Pasanen kuvailee muuttoprosessia. 

Niskanen ja Pasanen kertovat painottavansa nykyään entistä enemmän kestäviä ja pitkäikäisiä ratkaisuja. Heille on tärkeää, että huonekalut ovat laadukkaita ja ne kestävät vuosia. Pariskunta on tehnyt kaikki sisustusvalinnat yhdessä.

– Totta kai sisustuksessa näkyvät jonkin verran myös vuodenajat. Keväällä vaihdan sohvatyynyihin keltaista ja ostan kukkia, jouluna puolestaan meillä oli aito joulukuusi. Enemmän uskomme luonnonmateriaaleihin, kuin siihen, että jokaiselle sesongille pitäisi vaihtaa koko sisustus uusiksi, Niskanen kuvailee.

MODERNIIN TYYLIIN sopivat kuitenkin loistavasti myös vanhat tavarat. Makuuhuoneesta löytyy Pasasen äidin isän lipasto, jonka pariskunta on entisöinyt omaan käyttöönsä. Parvekkeelta puolestaan löytyy Niskasen isän lapsuudenkodin ikkunankarmi, joka toimii nyt hauskana sisustuselementtinä.

Viihtyisä parveke onkin yksi pariskunnan lempipaikoista. Lasitettu parveke toimii kesäaikaan lähes toisena olohuoneena, jossa kelpaa hengailla ja viettää iltaa. Tälle kesälle he aikovat laittaa parvekkeelle kasvamaan yrttejä ja tehdä parvekkeen toisesta päädystä ”löhöpaikan”, jossa voi köllötellä. 

– Kyllä täällä kohta voi jo olla. Jos hankittaisiin vielä jonkinlainen lämmitin, niin saataisiin parvekekautta vielä pidemmäksi, Pasanen suunnittelee. 

 

MEILLÄ KOTONA

  • Asukkaat: Outi Niskanen ja Atte Pasanen
  • Koti: 2h + avokeittiö + s + parveke. Neliöitä on 56.
  • Talo: Toukokuussa 2018 valmistunut kaksikerroksinen luhtitalo.
kotiesittely
atte pasanen
outi niskanen
kaupunki
koti
moderni
ajaton

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva