10 askelta
puhtaaseen kotiin

Teksti NMT media KUVA pixabay

Kodin siisteys tai siivoamattomuus vaivaa monen päätä: vieraitakaan ei kehtaa pyytää,
kun eteisessä tulee vastaan viikkojen kaaos.
Opastamme kuinka koti pysyy siistinä ja raikkaana vähällä vaivalla.

 

TEHTÄVÄ PÄIVITTÄIN

1 Älä sijaa vuodetta heti herättyäsi, vaan jätä se auki aamutoimien ajaksi. Lakanoihin yön aikana kertynyt kehon kosteus ennättää kuivaa, ja vuode pysyy raikkaampana. Sijaa peti, kun muut toimet on tehty. Silloin koko huone näyttää siistimmältä.

2 Pidä tavarat omilla paikoillaan. Kodin ilme on paljon siistimpi, kun lautapelit, käsityöt ja kirjat eivät loju ympäriinsä. Tavaroiden järjestys myös helpottaa asioiden löytämistä.

3 Keittiön puhtaus tekee paljon! Laita tiskit koneeseen ja pyyhi ruoanmurut pöydältä, niin paikat näyttävät puhtailta eivätkä ruoantähteet jää haisemaan.

4 Poista roskat rikkalapiolla tai rätillä pyyhkimällä. Jos peileissä on tahroja, niistä pääsee nopeasti eroon suihkeella ja kostealla pyyhkeellä.

TEHTÄVÄ VIIKOITTAIN

5 Imuroi lattiat, matot sekä tekstiilipintaiset huonekalut. Niin villakoirat eivät pääse yllättämään ja ilma on raikkaampi.

6 Pyyhi lattiat nihkeällä pyyhkeellä. Myös hyllyiltä ja työtasoilta kannattaa pyyhkiä pölyt.

7 Pese wc ja kylpyhuone. Lattioiden imurointi ja pyyhkiminen on täälläkin tärkeää, samoin tahrojen poistaminen peilipinnoista. Älä unohda vessanpönttöä ja lavuaaria.

8 Tyhjennä roskakori ja kastele kukat. Näin niistä ei tule liian täysiä eivätkä roskat ala haista. Muista myös kastella kukat. Viherkasvit tuovat kotiin viihtyisää ilmettä, kunhan niitä muistaa hoitaa.

TEHTÄVÄ SILLOIN TÄLLÖIN

9 Pese ikkunat ja puhdista saunatilat. Saunassa huomiota kannattaa kiinnittää esimerkiksi lattiakaivojen puhtauteen. Lauteet on myös hyvä pestä.

10   Siivoa kaapit ja heitä turhat tavarat pois. Vaihda vuodevaatteet. Jos haluat päivittää ilmettä uuteen kauteen, voit esimerkiksi vaihtaa verhot ja liinat sekä koristella paikkoja. 

siivous
koti
puhtaus
asunto
vinkit

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva