Pöydän pienimmät 

herkut

Teksti ja kuva: Tarja Anunti
Pikkumakeat ja -suolaiset syötävät koristavat juhlakattausta ja täydentävät menua mukavasti.

Juhlapöydän loistavimpia eväitä ovat joskus ne kaikkein pienimmät ja monesti muita koreammat tarjottavat. Sormistaan näppärä leipuri kokkaa pikkuherkut itse. Vähemmällä vaivalla kuitenkin pääsee, kun hankkii naposteltavat valmiina. 

- Meiltä lähtee kaikenkokoisiin perhejuhliin ja tilaisuuksiin pikkumakeita konvehteja ja karkkeja, kertoo Kauppahallin Pikkumakkeen omistaja Inkeri Inkinen

Käsintehdyt suklaakonvehdit, luonnollisista aineksista valmistetut marmeladit ja sydänsuklaat ovat Inkisen liikkeessä erityisen kysyttyjä hää-, lakkiais- ja ristiäisjuhlien koristuksia. Usein haetaan myös juhlanaihetta korostavia kakunkoristeita, joita tehdään niin sokerimassasta kuin muovista. 
 - Pienistä herkuista, kuten konvehdeista saa ylellisiä asetelmia, kun ne lajittelee rohkeasti laakealle astialle juhlapöydän keskiöön, vinkkaa Inkinen.

Pikkuleivät ja -piiraat ovat perinteisiä juhlapöydän tarjottavia. Tildan Puodin yrittäjä Pirjo Lötjönen kertoo, että meneillään olevan bebejen, kakkutikkareiden ja whoopieiden aikakaudella tutut lusikkaleivät pitävät pintansa. 
 - Juhlatarjoiluissa arvostetaan käsintehtyä ja perinteistä. Myymälästä voi hankkia kaikki makeat ja suolaiset tarjottavat tai panostaa pienempiin osasiin. 

 

Panosta juhlajuomiin

Yllätä laatukahvilla
Juhlakahvi saa olla erityistä. Suurta suosiota nauttii tummapaahtoinen, täyteläinen ja luonnonmukainen Sumatra Gayo-kahvi, joka on kelvannut useana vuonna myös Nobel-gaalan kahviksi. 

Hemmottele teenystävää
Teenjuojia on tänä päivänä entistä enemmän. Huomioi heidät haudutetulla teellä. Hyvän juoman saat aikaan laadukkaasta irtoteestä pressopannulla tai muulla teekannulla. Huomioi eri teelaatujen yksilölliset haudutusajat. 

Kuohuvaa kaikille
Juhlien kuplivissa juomissa kannattaa huomioida myös alkoholittomat vaihtoehdot. Monet vieraat tulevat ja lähtevät autolla tai valitsevat muusta syystä prosentittoman juoman. Kontiomehun Lehtikuohu on ylellinen tarjottava, joka maistuu kaikille. 

Nykyisin suosiossa ovat erityisesti suolaiset pikkusyömiset, joita löytyy sekä tuoretuotteina, että kuivattuina vaihtoehtoina. Kotimaisista viljoista valmistettuja sipsejä ja tikkuja voidaan napostella sellaisenaan tai dippailla erilaisiin kastikkeisiin.  
 - Savolaiseen makuun maistuvat aina pikkupiirakat ja -kukot, mutta myös eksoottisempia vaihtoehtoja, kuten georgialaisia juustopiiraita eli hazapureja tilataan juhlapöytiin, sanoo Lötjönen. 

Sormisyötävät ovat kaiken kaikkiaan nousussa oleva trendi juhlaruokakulttuurissa. Mikäs sen mukavampaa ja kätevämpää kuin pikkunapostelu ilman aterimia ja lautasia.

juhlat
Tarjoilut
Pikkusyötävät
Herkut
Kauppahalli
Pikkumakkee
Tildan Puoti
Tee
Kahvi
Keksit
Makeiset

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva