Yhteistyössä turvalliseen tulevaisuuteen

Yhteistyössä turvalliseen

tulevaisuuteen

Teksti: Tarja Anunti Kuva: Meri Tuomainen
Pohjois-Savon pelastuslaitoksen tulevaisuuden tavoitteena on lähipalveluperiaatteen säilyttäminen ja maakunnan turvallisuustason pitäminen vähintään nykytasolla.
Pohjois-Savon Pelastuslaitos numeroin
1.
Kuopiolaiset ovat FCG:n syyskuun 2016 alussa julkistaman tutkimuksen mukaan kuntalaisista tyytyväisimpiä pelastus- ja palotoimeensa.
2.
Saman tutkimuksen mukaan kuopiolaisten tyytyväisyys ensihoitoon on 27 tutkitusta kunnasta toisella sijalla.
5300
Kiireellistä pelastus- toiminnan ja ensivasteen tehtävää vuodessa
-14%
Kiireellisten pelastustehtävien määrä väheni suhteessa edelliseen vuoteen.
25 000
Ensihoitotehtävää vuodessa.
11 min
Keskimääräinen aika, jonka kuluessa hälytyksestä ensimmäinen pelastusyksikkö on kohteessa.
2004
Pohjois-Savon pelastuslaitos aloitti toimintansa.

Yhteiskunnan ja toimintaympäristön muutos edellyttää pelastuslaitokselta uudistumista. Julkinen talous on ollut kireää jo pitkään eikä helpotusta ole lähiaikoina näkyvissä. Pelastustoimeen vaikuttaa myös väestön ikääntyminen ja asutuksen keskittyminen suurimpiin kuntiin.

- Pelastustoimen omakin henkilöstö ikääntyy ja se tuo vaikeuksia raskaiden tehtävien hoitamiseen. Henkilöstön toimintakyvyn ylläpitämisen rooli korostuu entisestään. Lisäksi on oltava vaihtoehtoisia urapolkuja. Pienemmissä kunnissa väestön väheneminen ja ikääntyminen vaikeuttavat sivutoimisen henkilöstön rekrytointia, sanoo pelastusjohtaja Jukka Koponen

Sote- ja maakuntauudistuksen myötä pelastustoimi siirtyy kunnilta uuteen maakuntaan vuoden 2019 alussa. Lakiluonnosten mukaan pelastustoimen ja ensihoidon järjestäminen osoitetaan Suomessa viiden yliopistollista sairaalaa ylläpitävän maakunnan tehtäväksi. Yksi niistä on Pohjois-Savo. Näin ollen pelastustoimen johto keskittynee vastakin Kuopioon, mutta sen kenttä tulee olemaan entistä laajempi. 

- Pelastuslaitokset tuottavat maan kiireellisestä ensihoitopalvelusta tällä hetkellä noin seitsemänkymmentä prosenttia. Synergiahyödyt palotoimen ja ensihoidon välillä halutaan säilyttää jatkossakin. Hallinnon etäisyys ei kuitenkaan saa vaikuttaa ennaltaehkäisevän työn ja pelastustoiminnan sujuvuuteen kentällä. 

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen  yhteistyökumppaneihin kuuluvat kiinteästi muiden muassa Kuopion Hätäkeskus, Kriisinhallintakeskus, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ensihoito, poliisi, pelastusopisto, puolustusvoimat, Pohjois-Savon maakuntaliitto sekä rakennusvalvonta- ja ympäristöviranomaiset. Yhteistyötä tehdään myös Suomen Punaisen Ristin ja muiden toimintaan liittyvien järjestöjen kanssa. Koposen mukaan viranomaisten ja muiden alan toimijoiden yhteistyötä tulisi tulevaisuudessa tiivistää. 

- Pelastustoimen ja terveystoimen ensihoidon kotiin vietäviä palveluja voidaan tuottaa kustannustehokkaasti moniammatillisen yksikön toimesta. Moniammatillisen yksikön ensihoitaja ja palomies voivat tuottaa sekä ennaltaehkäisevää että kiireellistä palvelua ja liikkua tarpeen mukaan joko ambulanssilla tai paloautolla. Ensihoitajalla tulee olla riittävä kelpoisuus pelastustoiminnan tehtäviin ja palomiehellä ensihoidon tehtäviin, kuvailee Koponen. 

Pohjois-Savon pelastuslaitos
Volttikatu 1A, 70150 Kuopio
p. 017 182 111, pelastuslaitos@kuopio.fi
www.pspelastuslaitos.fi

 

Apua yläilmoista

FinnHEMS lääkärihelikopterit tuovat avun nopeasti sitä tarvitseville.

VALTAKUNNALLINEN yliopiston sairaanhoitopiirien omistama ja ylläpitämä lääkärihelikopteripalvelu toimii myös Kuopiossa. Lääkärihelikoptereilla on kuusi tukikohtaa, joista yksi on Pohjois-Savon Sairaanhoitopiirin hallinnoima päivystystiimi Kuopiossa. Päivystystiimissä on aina  lentäjä, ensihoitolääkäri ja HEMS-pelastaja tai -ensihoitaja.

Lääkärihelikoptereiden tyypillisimmät tehtävät ovat onnettomuudet ja äkilliset sairauskohtaukset. Lääkärihelikopterit tuovat nopeasti tehohoitotason ensiavun tapahtumapaikalle, ja ensihoitolääkäri voi aloittaa hoidot heti. Ensimmäiset minuutit ovat kriittisessä tilanteessa ratkaisevia, joten jos potilas saa avun nopeasti, hänellä on paremmat mahdollisuudet selviytyä.

Lääkärihelikoptereiden toiminta-alue kattaa 70% suomalaisista 30 minuutin sisällä hälytyksestä. Hätäkeskus välittää hälytyksen helikopterille, joka lähtee liikkeelle tukikohdasta noin 4-5 minuutissa, ja saapuu tapahtumapaikalle keskimäärin 15 minuutissa. FinnHEMSin tiimi tekee yhteistyötä pelastuslaitoksen ja muiden viranomaisten kanssa, jotka välittävät tilannetiedot kopteriin. Pelastuslaitoksen yksikkö kuljettaa tarvittaessa helikopterin henkilökunnan  tapahtumapaikalle autolla, jos laskeutumispaikka ei ole sen välittömässä läheisyydessä.

Lääkärihelikopterit 2015:

13748 hälytystä
2525 hälytystä Kuopion tukikohdalle
n. 1500 kriittistä apua tarvitsevaa potilasta
172 potilasta olisi todennäköisesti kuollut ilman lääkärihelikopteria
n. 20 000 konsultaatiopuhelua ambulanssien ensihoitajille

Pohjois-Savon Pelastuslaitos

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva