Syksyn viileys tuo mukanaan 
kuivat silmät

TEKSTI Digimag/heta jyrälä kuvat pixabay
Kuivasilmäisyys vaivaa joka kolmatta suomalaista, mutta se on onneksi helposti hoidettavissa sopivilla silmätipoilla. Hoidossa on tärkeintä säännöllisyys ja säilytysaineettoman tipan valitseminen.

Kuivasilmäisyys on ennemminkin oireiden joukko kuin pelkkä yksittäinen oire. Tarkkailtavia merkkejä ovat ajoittainen näön heikkeneminen, erityisesti iltaa kohden mentäessä, kutina ja hiekan tunne silmissä sekä niiden vuotaminen. 

Ulkoillessa syksyn viileydessä tai saasteisessa kaupunkiympäristössä silmät vuotavat ja vetistävät. Sisällä puolestaan kuiville silmille altistaa ilmastointi. Kuivasilmäisyys voi ilmetä tekstien sumenemisena televisiota tai näyttöä katsellessa, jolloin edes uudet silmälasit eivät auta. Liiallinen ruutuaika aiheuttaa kuivasilmäisyyttä, sillä silloin voi unohtaa räpytellä silmiä. Muita tekijöitä ovat esimerkiksi ikääntyminen, tietyt lääkeaineet, jokin sairaus tai alkoholi.

Kuivasilmäisyys on kyynelkalvon ja silmän pinnan sairaus, johon liittyy kyynelerityksen vähentyminen tai kyynelnesteen liiallinen haihtuminen. Haihtuessa kyynelneste voi muuttua liian suolaiseksi ja aiheuttaa silmän pinnalle tulehduksen. Kuivasilmäisyys jaetaan eri vaikeusasteisiin lievästä vaikeaan. Lievimmillään se aiheuttaa epämukavuutta ja ärsytystä silmässä, jolloin piilolinssien käyttö voi olla hankalaa. Vaikeassa kuivasilmäisyydessä sarveiskalvo voi ohentua ja jopa vaurioitua.

KUIVUUTTA HOIDETAAN silmätipoilla. Pohjoismainen hoitosuositus suosittelee valitsemaan säilytysaineettoman ja hypotonisen tuotteen. Säilytysaineet eivät ole hyväksi silmälle, ja ne voivat jopa lisäävät oireita. Säilytysaineettomia tippoja on nykyisin myös helppokäyttöisessä pullossa. Hypotonisuus taas tarkoittaa sitä, että kuivien silmien suolapitoinen kyynelneste saadaan hypotonisella tipalla tasapainoon, jolloin sekin omalta osaltaan helpottaa kuivasilmäisyyttä. 

Tippojen valintaan kannattaa käyttää aikaa, sillä ne ovat erilaisia. Viime vuosina markkinoille on tullut reseptivapaasti paljon uusia tehokkaita valmisteita, joita on saatavilla niin apteekeista kuin optikkoliikkeistä. Sopivan silmätipan löytää kokeilemalla.

Uusinta kuivasilmäisyyden hoidossa ovat kolmivaikutteiset tuotteet, jotka kosteuttavat ja suojaavat silmää. Yksi tälläinen ainesosa on trehaloosi, joka on luonnosta löytyvä sokeri. Trehaloosi estää liuoksen kiteytymistä, jolloin sitä sisältävillä tipoilla saadaan yleensä pitkäkestoisempi vaikutus ja kestävämpi suoja kuivumista vastaan.

Silmien hoidosta kannattaa tehdä itselle rutiini, kuten hampaiden pesusta. Tutkitusti tehokkain hoitomuoto on kolmivaiheinen: aamulla puhdistetaan silmäluomet, päivällä käytetään silmätippoja tarpeen mukaan ja yöksi silmää kosteutetaan pitkäkestoisemmilla geelimäisillä tipoilla. Silmän ylä- ja alaluomissa olevien meibomin rauhasten puhtaanapito ehkäisee luomitulehdukselta ja auttaa kuivasilmäisyyden oireisiin. 

Geelimäinen tippa sumentaa näköä joksikin aikaa, joten se sopii parhaiten säilyttämään kosteutta unien aikana. Mutta mikäli hetkellinen näön sumeneminen haittaa, geelitippaa voi käyttää myös päivisin. Tällöin ei tulisi käyttää piilolinssejä. Piilolinssin käyttöä helpottaa silmätipan tiputtaminen linssille ennen silmään laittamista. Lisäksi juoksevaa tippaa voi lisätä silmään pitkin päivää.

 

Lähteet: 
Pohjoismainen hoitosuositus, Nordic Guidelines 2016 for Dry Eye Disease
Itsehoito: Käypä hoito -suositus, 2016. www.kaypahoito.fi

 

kuopio
terveys
hyvinvointi
silmät
Kuivasilmäisyys

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva