Vesiurheilun vauhdikas kirjo

Vesiurheilun vauhdikas

kirjo

Teksti: Jere Lehtonen Kuva: Seikkailukeskus
Kuopio tunnetaan vesistöstään ja erityisesti kalastuksesta, mutta Kuopion ympäristöstä löytyy vesiurheilumahdollisuuksia perinteisiä enemmänkin. SUP-lautailu lienee tämänkin kesän trendi, mutta melonta ja wakeboarding pitävät pintansa.

Suomen vesistöt ovat lyhyen kesän aikana vain hetken aikaa lämpimiä ja hieman pitempään sulia. Siksi vesileikeistä on otettava kaikki irti silloin, kun siihen on mahdollisuus. Onneksi harrastusmahdollisuuksia löytyy moneen lähtöön ja jokaiseen makuun.

Perinteisen uinnin ohella nykyään voi harrastaa vaikkapa SUP-lautailua tai wakeboardingia, eli vesilautailua. Laudan ja suksien lisäksi veneen perässä voi toki vetää muutakin – esimerkiksi etelän lomilla nähty vetobanaani toimii yhtä hyvin Suomessa. Lisäksi melontaa, sukellusta ja vesihiihtoa varten Kuopiosta löytyy välinevuokrausta ja opastuskursseja aloittelijoille.

SUP-lautailu, eli pystymelonta oli Seikkailukeskuksen ohjelmapalvelupäällikön Kalevi Puomilahden mukaan nousussa jo viime kesänä, ja hän odottaa siitä merkittävää juttua myös tälle kesälle.

- Kuumalle kesäpäivälle SUP-lautailu on mukavan kevyt laji, mutta todellinen hauskuus alkaa syksyllä myrskyaallokon saapuessa. SUP-lautailuhan on saanut alkunsa surffauksesta, Puomilahti kertoo.

JOS PYSTYMELONTA syysmyrskyssä ei vielä ole tarpeeksi erikoista, suunnitelmissa on muutakin.

- Tänä vuonna kokeillaan Tervossa onnistuuko SUP-laudalla koskenlasku, Puomilahti lupaa.

Tervon Äyskoskessa Puomilahti käytti helmikuussa porukkaa uimassa kelluntalaitteiden kanssa. Kyyti oli kuuleman mukaan kylmää. Viileää vettä varten toki on käytettävissä märkäpukuja, jotka myös pidentävät sukelluskausia.

Sukellusta varten hyviä paikkoja ovat kirkasvetiset lammet, joita Puomilahden mukaan löytyy esimerkiksi Siilinjärveltä, Tuusniemellä ja Karttulantien varrelta. Kallaveden näkyvyys on melkoisen huono; vesi on tummaa ja sameata. Sukelluskohteita kuitenkin olisi Kallavedessäkin tarjolla: Ollinselän ja kaupungin välistä löytyy 15 hylkyä ja lähin löytyy Itkonniemen piipun kohdilta.

- Usein Suomessa sukeltamista ajatellaan nimenomaan, että se on kuin Kallavedessä sukeltamista. Suomessa on kuitenkin vesistöjä, jotka kirkkaudellaan vetävät etelän vesille vertoja. Esimerkiksi Kiteellä näkyvyyttä on mitattu 60 metriä, kun se vaikkapa Thaimaassa on tuosta kolmannes, Puomilahti kertoo.

KOKEMATTOMAN KANNATTAA lähteä sukellusta harrastamaan opastettuna. Kurssien ja opetuksen kautta voi edetä laitesukeltamiseen, jos harrastus sytyttää.

Melontakursseilla oppii myös käyttämään vaikka kajakkia. Kun taidot paranevat, avautuu vesistöiltä mahtavat retkeilymahdollisuudet.

- Ulkomailta asti tullaan tänne saaristoon melomaan, Puomilahti sanoo.

- Kallaveden saaristossahan on kaupungin ylläpitämä autiotupajärjestelmä, eli huolletuissa majoissa voi käydä vaikka saunomassa.

Kaikkiaan Keski-Kallaveden saaristosta löytyy 600 hehtaaria saaria, joille on rakennettu kuusi kalamajaa, kolme keittokatosta, seitsemän laavua ja kaikkiaan 23 nuotiokehää, jotka kaikki pidetään huollettuina. Kalamajat, keittokatokset ja laavut ovat varustettu puuvajoilla, käymälöillä ja jätehuollolla.

vesiurheilu
sup
sup-lautailu
sukellus
melonta

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva