Vastustuskykyä
koetellaan
syksyllä

Teksti: Digimag: toimitus Kuvat: Shutterstock
Yleinen syysflunssa voidaan välttää vahvistamalla omaa vastuskykyä ja ennakoimalla, sillä ratkaisevat valinnat tehdään jo terveenä ollessa.
5 Vinkkiä vastuskyvyn parantamiseen

1 Syö hyvin
Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio antaa elimistölle hyvät työkalut pysyä terveenä. Älä unohda kasviksia ja muita hyviä vitamiinilähteitä.

2 Liiku ja ulkoile
Säännöllinen liikunta lieventää stressiä, parantaa ilmanottoa ja pitää sinut kunnossa. Ulkoilu on talviaikaankin hyvästä, sillä sisäilma kuivattaa nenän limakalvoja. Muista kuitenkin kuunnella kehoasi, sillä äärimmäinen fyysinen ponnistelu voi koetella elimistöä ja altistaa sairastumiselle.

3 Lepää riittävästi
Lyhyet yöunet rasittavat elimistöä, aikuinen tarvitsee unta noin 6–8 tuntia vuorokaudessa. Myös muu lepo on tarpeen, sillä stressaaminen laskee vastustuskykyäsi.

4 Tumppaa ja luovu alkoholista
Tupakanpoltto ja runsas alkoholinkäyttö heikentävät elimistön puolustuskykyä. Myös passiivisella tupakoinnilla on terveydelle negatiivinen vaikutus.

5 Pese kädet
Huolellinen käsienpesu estää virusten leviämisen, ja on erityisen tärkeää esimerkiksi julkisilla paikoilla käynnin jälkeen.

Yksilölliset erot sairastavuudessa näkyvät esimerkiksi työyhteisössä tai tuttavapiirissä. Yksi ei sairasta koskaan, mutta joku toinen on jatkuvasti kipeänä. Suurin erottava tekijä voi olla vastustuskyky eli immuniteetti. Toisilla sitä on jo luonnostaan enemmän, mutta omaa vastustuskykyään voi myös parantaa järkevillä valinnoilla.

VASTUSTUSKYKY ON heikoimmillaan vauva- ja vanhusiässä, jolloin tartuntataudit ovat suurimmaksi vaaraksi. Pikkuvauvoilla vastustuskyky ei ole vielä ehtinyt kehittyä, mutta elämän aikana hankittu puolustusjärjestelmä oppii muistamaan muun muassa aiemmin sairastetut taudit, ja osaa puolustautua niitä vastaan. Ikääntymisen myötä immuunijärjestelmän toiminta heikkenee.

Hyvä kunto, positiivinen mieliala ja riittävä yöuni parantavat vastustuskykyä ja tekevät vääjäämättä joskus tulevaisuudessa iskevän flunssan odottelusta muutenkin miellyttävämpää. Tupakointi sen sijaan altistaa hengitystieinfektioille, vakavammista sairauksista puhumattakaan. Monenlaiset vitamiinilisät ovat kansanomaisia konsteja koetetun flunssan ehkäisyyn ja hoitoon, niillä ei kuitenkaan ole tieteellisesti todistettua toimivuutta. 

MONI AVANTOUIMARI todistaa väkevästi ulkoisesti nautitun jääveden flunssaa ehkäisevästä voimasta. Avantouimareita on tutkittu esimerkiksi Oulun yliopistossa, jossa tehdyssä tutkimuksessa avantouimarit kuitenkin sairastivat flunssaa yhtä paljon kuivalla maalla kuin pysytelleisiin verrattuna, mutta kokivat olonsa muuten pirteämmäksi. Muu perimätieto väittää kylmettymisen pikemminkin aiheuttavan flunssaa.

Mikäli kuitenkin yleinen nuhakuume, eli tavallisen viruksen aiheuttama flunssa, pääsee yllättämään kannattaa turvautua lepoon. Yleisimpien hengitystiesairauksien erot kannattaa tunnistaa, sillä flunssa ja influenssa menevät arkipuheissa usein sekaisin. Tavallinen flunssa on terveelle kiusallinen mutta vaaraton, eikä siihen ole rokotetta. Influenssa sen sijaan aiheuttaa osalle sairastuneista varsin vakavan sairaudenkuvan ja siihen liittyy sairaalahoidon tarvetta ja jopa kuolleisuutta. Siksi influenssarokotetta voi hyvin suositella etenkin riskiryhmiin kuuluville.

FLUNSSAA AIHEUTTAVIA viruksia on satoja erilaisia, jotka leviävät helposti pisara- tai kosketustartuntoina. Hygienia on siis avainasemassa, kun flunssan leviäminen halutaan pysäyttää. Flunssaa aiheuttavat virukset siirtyvät ihmisestä toiseen arkipäiväisessä kanssakäymisessä. Viruksia on eniten nenän eritteissä ja ysköksissä. Virukset siirtyvät ihmisestä toiseen usein käsien kautta. Flunssan välttämiseksi tai toisaalta sen leviämisen ehkäisemiseksi kannattaa siis välttää nenän kaivelua ja pestä käsiä etenkin ennen ruokailua. Toisia ihmisiä kohti ei saa yskiä tai aivastella, eikä niin kannata tehdä myöskään omaan kämmeneen. Aivastus ja yskänkohtaus kannattaa mieluummin suunnata kyynärtaipeeseen.

Tavallisen flunssan aiheuttamat oireet kestävät noin viikon, jolloin koetellaan sairastajan kärsivällisyyttä. Selvitimme, miten niistä pääsee nopeimmin eroon. Flunssaan ei ole parantavaa hoitoa. Niinpä flunssaan sairastuneen kannattaa keskittyä lepäämään vointinsa edellyttämällä tavalla ja lievittämään oireitaan. Kuumetta ja särkyä hoidetaan tavanomaisilla särkylääkkeillä, yskään saattaa auttaa höyryhengitys ja hunaja, ja nuhatipoista saattaa saada nenän tukkoisuuteen lyhytaikaisen avun. C-vitamiini saattaa hiukan lyhentää flunssan kestoa.

LÄÄKEKURISTAKAAN EI ole apua flunssan parantamiseen. Sillä antibiootti ei auta virusinfektioon, vaan saattaa jopa pahentaa flunssasta kärsivän oireita. Nykyään tiedetään, että antibioottikuuri muuttaa elimistöä suojaavan bakteeriston koostumusta merkittävästi ja varsin pitkäkestoisesti. Siksikin tarpeetonta antibioottien käyttöä tulee välttää. Flunssan paras hoitomuoto on siis lepo, mikä auttaa välttämään myös pahemmat jälkitaudit, kuten keuhkokuumeen.

 

Vastustuskyky
hyvinvointi
flunssa

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva