Valinnanvapautta

ja tietoa

Teksti Digimag/Heta Jyrälä, Kuvat Pixabay
Kiireettömässä hoidossa potilaalla on vapaus valita hoitopaikkansa.
Potilastiedot käden ulottuvilla

Kanta-palvelu on Kelan hallinnoima julkisen ja yksityisen sektorin käyttämä sosiaali- ja terveydenhoidon palvelukokonaisuus, jossa yhdistyvät Omakanta, potilastietojen arkisto ja sähköiset reseptit. Palvelu tehostaa suomalaista terveydenhuoltoa, kun kaikki terveystiedot ovat ajan tasalla, ja hoitohenkilökunta pääsee tarvittaessa käsiksi tietoihin missä ja milloin vain.

Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. Palvelussa voi antaa suostumuksensa hoitohenkilökunnalle potilastietojen käyttöön, minkä ansiosta asiointi terveydenhuollossa nopeutuu ja potilasturvallisuus paranee.
Henkilökunta kirjaa potilastietoarkistoon käynnit, tehdyt tutkimukset, laboratoriokokeiden tulokset ja saadut hoidot. Terveystiedoista on luettavissa myös saadut diagnoosit ja potilaskertomukset.

Sähköisissä resepteissä näkyvät myös määrätyt lääkkeet, paljonko lääkettä on saamatta sekä reseptin voimassaoloaika. Palvelusta voi myös lähettää vanhentuvalle reseptille uusimispyynnön, ja uusimisesta saa halutessaan ilmoituksen tekstiviestillä. Reseptit näkyvät palvelussa 2,5 vuotta niiden kirjaamisesta.

www.kanta.fi

Sosiaali- ja terveyspuolen valinnanvapauslaki on ollut voimassa jo useamman vuoden. Lain puitteissa oman terveyskeskuksen voi valita omasta kaupungista tai toisesta kunnasta kirjallisen ilmoituksen perusteella. Valinta on voimassa vuoden kerrallaan ja maksamisen hoitaa kotikunta.

Toinen valinnanvapauden mahdollisuus on kiireettömässä erikoissairaanhoidossa, jossa voi valita missä julkisen puolen yliopistollisessa sairaalassa haluaa tulla hoidettavaksi. Lääkärin tehtävä on varmistaa, että valitussa sairaalassa on hoidon edellyttämän erikoisalan osaaminen.

- Valinnanvapautta laajentava laki on tällä hetkellä eduskunnan uusintakäsittelyssä. Nyt odottelemme lakiehdotusta, ja ehkä ensi vuoden puolella tulee päätöksiä lain hyväksymisestä. Perustuslailliset muutokset ja niiden käsitteleminen vievät aina aikaa, kertoo Kuopion kaupungin terveysjohtaja Jari Saarinen.

Omakanta-palvelussa tapahtuu muutoksia, kun lokakuun lopussa suunterveydenhuolto siirtyi valtakunnalliseen Potilastiedon arkistoon. Arkistoon tallentuvat tiedot 27.9.2017 jälkeen tapahtuvilta käynneiltä. Järjestelmä on osa Omakanta-palvelua, josta asiakas voi itse käydä tarkastelemassa omia tietojaan.

- Omakanta on hyvä paikka arkistoida tietoja, ja se mahdollistaa eri toimijoiden yhteistyötä. Sama järjestelmä on käytössä myös KYSillä, avaa Saarinen järjestelmämuutoksen hyötyjä.

Elokuun hoitotakuutiedotteen mukaan Kuopiossa hoitoon pääsee hoitotakuun mukaisesti. Vastaanottopalvelujen kiireetön hoito toteutuu keskimäärin kahden viikon sisällä. Hoidontarpeen arviointi toteutuu vastaanotoilla ja suun terveydenhuollossa lain mukaisesti kolmen vuorokauden sisällä. Suun terveydenhuollossa kiireellinen hoito toteutuu samana päivänä ja odotusaika jonosta tarkastukseen kestää noin viisi kuukautta.

Elokuun tilanteeseen vaikuttavat kesälomat, minkä takia lasten ja nuorten mielenterveysyksikössä ja Harjulan sisätautien poliklinikalla hoitoon pääseminen on hieman venynyt. Seuraava hoitotakuutiedote tulee joulukuussa 2017.

 

POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI
Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS)
Puijonlaaksontie 2, 70210
Kuopio, p. 017 173 311
www.psshp.fi

 

terveys
hyvinvointi
valinnanvapaus
omakanta

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva