Vaara vaanii

jouluna

Teksti ELL Jutta Puomio ja ELL Hannele Hänninen Kuvat shutterstock
Joulunaika on ihana, piparin- ja pullantuoksuinen keskitalven juhla. Valitettavasti juhlakausi näkyy eläinlääkäriasemilla joidenkin myrkytysten sesonkina.

Hyvä perussääntö on, että jos lemmikillä on mahdollisen myrkyllisen aineen syömisen jälkeen minkäänlaisia oireita, tulisi se viedä eläinlääkärin tarkistettavaksi. Hoidon aloittamista nopeuttaa, kun tiedetään syödyn myrkyllisen asian nimi, syöntiaika ja eläimen sen hetkinen vointi sekä paino. Vastaanotolle kannattaa ottaa mukaan syödyn myrkytyksen aiheuttajan pakkaus tai näyte syödystä aineesta, mikäli se on mahdollista.

VAHDI KOIRAASI JA VARO JOULUSESONGIN MYRKYTYKSIÄ

1. Suklaa

Suklaassa lemmikille myrkyllisiä yhdisteitä ovat teobromiini ja kofeiini. Myrkytyksen oireet alkavat noin 1–4 tuntia suklaan syömisen jälkeen, ja ne voivat kestää useamman päivän ajan. Tyypillisiä oireita ovat oksentelu ja ripuli, tärinä, hyperreaktiivisuus, kohtausoireet, läähättäminen ja runsas juominen sekä virtsaaminen. Myrkyllinen annos riippuu syödyn valmisteen kaakaopitoisuudesta.

Suklaamyrkytyksen ensihoitona koira oksennutetaan. Teobromiinin hitaan imeytymisen vuoksi oksennuttaminen kannattaa tehdä, vaikka suklaan syömisestä olisi kulunut jo 2–6 tuntia. Oksennuttamisen lisäksi koiralle tarjotaan lääkehiiltä toistetusti 36–72 tunnin ajan. Tarvittaessa annetaan myös muuta oireiden mukaista tukihoitoa. Potilaalle suositellaan tiheää pissatusta, koska suklaan myrkylliset ainesosat voivat imeytyä virtsasta takaisin elimistöön virtsarakon seinämän läpi.

2. Viinirypäleet ja rusinat

Viinirypäleiden ja rusinoiden myrkyllistä ainesosaa ei tarkkaan tunneta. Oireita ei tule kaikille näitä ruoka-aineita syöneille koirille, eikä myrkytysoireisto vaikuta olevan annossidonnainen. Kissalla myrkytystä epäillään mahdolliseksi, mutta koirat ovat sille herkempiä. Koska etukäteen ei voida tietää, mille yksilölle myrkytysoireita tulee, suositellaan kaikki potilaat hoidettaviksi.

Myrkytyksen ensioire on oksentelu vuorokauden sisällä viinirypäleiden tai rusinoiden syömisestä. Akuutin munuaisvian oireet kehittyvät 2–3 päivää altistuksen jälkeen. Oireita ovat muun muassa runsas juominen ja pissaaminen tai pissaamattomuus, apaattisuus, ruokahaluttomuus sekä mahasuolikanavaoireet.

Viinirypäleet ja rusinat imeytyvät hitaasti, joten oksennuttaminen voi olla tuloksekasta jopa useita tunteja niiden syömisen jälkeen. Lääkehiilen hyöty on kyseenalainen, koska myrkyllistä ainesosaa ei tunneta. Potilaille suositellaan suonensisäistä nestehoitoa ainakin 1–2 päivän ajan myrkytyksen jälkeen munuaisten toiminnan tukemiseksi. Munuaisten toimintaa tulee seurata 2–3 päivän ajan. Ennuste on varauksellinen, mikäli munuaisvaurio kehittyy. 

3. Macadamiapähkinät 

Macadamiapähkinät ovat myrkyllisiä lemmikeille, mutta myrkytyksen aiheuttava yhdiste on vielä tuntematon. Oireina voi olla jalkojen heikkoutta, oksentelua ja väsymystä. Oireet alkavat yleensä noin 12 tunnin päästä altistuksesta.

4. Joulutähti

Huonosta maineestaan huolimatta joulutähti on onneksi vain lievästi myrkyllinen kissalle ja koiralle. Kasvin myrkylliset ainesosat ovat kasvin maitiaisnesteessä. Syötynä joulutähti voi aiheuttaa lemmikille oksentelua ja kuolaamista, joskus harvoin myös ripulia. Maitiaisnesteen päästessä ihokosketukseen voi alueelle kehittyä ärsytysreaktion oireita, kuten punaisuutta, turvotusta ja kutinaa. Oireet yleensä häviävät itsestään, mutta harvinaisemmat vakavat oireet vaativat kuitenkin tukihoitoa eläinlääkärissä.

5. Tulppaanit ja hyasintti

Tulppaanien ja hyasinttien myrkylliset ainesosat ovat keskittyneet suurimmaksi osaksi kasvien juuriosaan. Myrkytysoireet ovat yleisimpiä koirilla, jotka pääsevät kaivamaan kasvien sipuleita ylös maasta tai syömään niitä suoraan pussista. 

Syötynä ja pureskeltuna tulppaanit ja hyasintit voivat ärsyttää suuta ja ruokatorven limakalvoa. Tyypillisiä seuraavia oireita ovat kuolaaminen, oksentelu, ja joskus myös ripuli. Suuria määriä syöneillä voi olla myös vakavampia myrkytysoireita, kuten nopea syke ja hengitysvaikeuksia, jotka vaativat eläinlääkärin hoitoa. 

6. Liljat

Etenkin kissoille monet huonekasvit ovat mieluisia puuhastelun kohteita. Suurin osa tavallisimmista huonekasveista on kuitenkin myrkyllisiä eivätkä liljat tee tässä poikkeusta. Kaikki liljojen osat ovat myrkyllisiä. Hyvin pieni määräkin voi aiheuttaa oireita jo jopa alle tunnissa. Ensioireina ovat oksentelu, vaisuus, syömättömyys ja pahoinvointi. Lilja voi aiheuttaa kissalle myös akuutin munuaisvaurion.

7. Sipulit

Sipulit (sipuli, valkosipuli, ruohosipuli, purjo) sisältävät disulfideja ja tiosulfaatteja, jotka ovat lemmikeille myrkyllisiä. Sipulien kypsennys ei poista yhdisteitä. Myrkytys aiheuttaa anemiaa, minkä vuoksi oireiden alkuun voi mennä useita päiviä ja oireilu voi kestää 2–3 viikkoa. Oireina voivat olla muun muassa oksentelu, ripuli ja vaaleat limakalvot. Ensiapuna oksetus ja lääkehiili kerta-annoksena.

8. Ksylitoli

Ksylitolia on purukumissa, mutta sitä käytetään makuaineena myös yllättävän monissa makeisissa ja ravintolisävalmisteissa. Ksylitoli aiheuttaa koiralla lisääntynyttä insuliinin eritystä haimasta, minkä seurauksena verensokeri voi laskea nopeasti vaarallisen alas. Suuret ksylitolipitoisuudet saattavat myös aiheuttaa koiralle maksavaurion. 

Ksylitoli imeytyy ruuansulatuskanavasta nopeasti, minkä jälkeen se metaboloituu maksassa. Imeytyminen voi olla myös viivästynyttä riippuen syödyn ksylitolivalmisteen muodosta, jolloin oireet voivat viivästyä usealla tunnilla. Yleensä verensokerin lasku seuraa noin 10–15 minuutin kuluessa ksylitolin syömisestä. Maksavaurion kehittyminen voi kestää jopa 9–72 tuntia.

Myrkytyksen ensioire on usein oksentelu. Tätä seuraavat matalan verensokeritason aiheuttama heikotus, väsymys, tärinä, mahdollinen tajunnanmenetys ja kohtausoireet.  Maksavaurion mahdollisia oireita voivat olla apaattisuus, oksentelu, ripuli, limakalvojen keltaisuus, neurologiset oireet ja verenvuototaipumus.

Mikäli koiran tajunnantaso ei ole matalan verensokerin seurauksena laskenut, voidaan se yrittää eläinlääkärissä oksennuttaa. Lääkehiilestä ei ole hyötyä, koska se imee huonosti alkoholeja, joihin ksylitolikin kuuluu. Lisäksi annetaan lemmikin tilanteen vaatimaa tukihoitoa.  Mikäli maksavauriota ei kehity, on ennuste hyvä. 

9. Hiiva

Turpoamassa oleva hiivataikina voi olla lemmikille houkutteleva. Syötynä taikina kuitenkin alkaa käymään vatsassa, jolloin käymistuotteena syntyvä etanolialkoholi aiheuttaa myrkytystilan. Lisäksi taikina turpoaa aiheuttaen mahdollisesti mahakipua ja pahimmassa tapauksessa suolitukoksen. 

10. Ihmisten tulehduskipulääkkeet 

Melkein kaikki ihmisten tulehduskipulääkkeet aiheuttavat vakavia oireita eläimillä. Myös eläinten omat tulehduskipulääkkeet yliannosteltuina ovat myrkyllisiä. Tulehduskipulääkkeiden aiheuttamat myrkytykset voivat aiheuttaa lääkkeestä riippuen joko ruuansulatuskanavaoireita, munuais- tai maksa vaurioita tai keskushermosto-oireita.

11. Etyleeniglykoli

Mahdollisia etyleeniglykolia sisältäviä tuotteita ovat muun muassa pakkasneste, kylmä pakkaukset, printterimuste, liuottimet ja maalit. Etyleeniglykoli on makea ja hajuton neste, jota lemmikit juovat mielellään. Erittäin pienikin määrä etyleeniglykolia on hengenvaarallista. Tämä tarkoittaa koirilla noin yhtä teelusikallista per kilo ja yhtä teelusikallista kissaa kohti. Ensimmäiset oireet ovat yleensä hermostollisia oireita, oksentelua, runsasta juomista ja virtsaamista. Lemmikki saattaa käyttäytyä kuin se olisi humalassa. Myrkytys voi aiheuttaa nopeasti akuutin munuaisvian, joten eläin pitää viedä mahdollisimman nopeasti eläinlääkäriin.

Lähteet: 
Maria Louhelainen. Yleisimmät myrkytykset koirilla ja kissoilla. Luentomateriaali, Yliopistollinen eläinsairaala.
Christina Pérez Vera. Toxicological emergencies. ESAVS Emergency and Critical Care I, Course material
www.petpoisonhelpline.com
www.apsca.org

Koirat
lemmikit
kuopio
Vaarat

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva