Uutta terveysteknologiaa testataan Kuopiossa

Uutta terveysteknologiaa

TESTATAAN KUOPIOSSA

Teksti: NMT/Outi Kokkarinen Kuva: NMT Arkisto
Living Lab -toimintamallissa yritykset saavat nopeaa palautetta uusista tuotteista ja palveluista oikeassa toimintaympäristössä.

Kuopio tunnetaan kansallisesti terveyden ja hyvinvoinnin osaamiskeskuksena, ja kaupungin asemaa pyritään vahvistamaan tulevaisuudessa terveysteknologiaosaamista kehittämällä.

Kuopio Innovationin terveys- ja hyvinvointipalveluliiketoiminnan asiantuntija Johanna Jylhä-Ollila pystyy nimeämään nopeasti alueen selkeät vahvuudet.

- Kuopio on sopivan kokoinen kaupunki. Täällä ihmiset tuntevat hyvin toisensa ja yhteistyö on mutkatonta esimerkiksi yritysten, kaupungin, KYSin ja oppilaitosten välillä. Meillä pystytään reagoimaan yritysten toiveisiin nopeasti ja tuotteiden testaus onnistuu kätevästi aidossa ympäristössä.

KUOPIO INNOVATION käynnisti tammikuussa uuden Terveysteknologian kehityskeskus -hankkeen yhteistyössä KYSin ja Kuopion kaupungin kanssa. Yrityslähtöisen hankkeen toteutuksessa on kuunneltu paikallisten terveysteknologiayritysten toiveita ja tarpeita. Hankkeen ensimmäisenä tavoitteena on lisätä alueen innovaatio-, testaus- ja kehitystoimintaa, ja toisena edistää yritysten kasvua nopeuttamalla innovaatioiden pääsyä markkinoille. 

Hanke koostuu kolmesta osa-alueesta, jotka ovat rahoitus, Living Lab -toiminta ja yrityksen tunnettuuden edistäminen. Erityistä mielenkiintoa on herättänyt Living Lab -toiminta, jossa yritykset pääsevät testaamaan uusia tuotteita, palveluita ja ratkaisuja joustavasti aidossa terveydenhuollon käyttöympäristössä. Hankkeessa on jo testattavana parikymmentä innovaatiota, joista Jylhä-Ollila nostaa esimerkeiksi erilaiset etähoitojärjestelmät ja ikäihmisille suunnatut aktivointipelit.

LIVING LAB -testausympäristöinä ovat ikäihmisten hoivapalvelukeskus Mäntykampus sekä Kuopion yliopistollinen sairaala. Testaukset tehdään ammattilaisten valvonnassa, potilasturvallisuutta vaarantamatta. Yritysten tukena testauksissa on KYSin erikoislääkäri ja kaupungin palveluesimies, joilta yritykset saavat suoraa palautetta.

- Yritykset saavat hankkeessa tärkeää tietoa ratkaisujensa käytettävyydestä, ja vastaavasti Pohjois-Savo saa käyttöönsä uusimmat palvelut, joilla voidaan tehdä kustannussäästöjä.  Hankkeelle on ollut erittäin hyvä vastaanotto, ja toimintaan on ollut myös pohjoismaista kiinnostusta. Kannustamme kuitenkin ensisijaisesti paikallisia yrityksiä tarttumaan mahdollisuuteen, jotta alueelle saataisiin uusia yrityksiä ja työpaikkoja, Jylhä-Ollila sanoo.

Muita käynnissä olevia Kuopio Innovationin terveyspalveluhankkeita ovat Games for Health Finland -hankkeen Health Game Lab -toiminta sekä yrityskehityshanke, jossa kasvuun tähtäävät yritykset saavat asiantuntija-apua liiketoiminnan kehittämiseen. Kuopio Innovation on ollut lisäksi mukana oleellisesti muissa Kuopion kaupungin terveyshankkeissa, kuten sosiaali- ja terveyspalveluita sähköistävässä ODA-hankeessa, kuntien velvoitteita vähentävässä Kuntakokeilussa ja hyvinvointidataa kokoavassa ISAACUS-hankkeessa.

Kuopio Innovation on pääosin sulautumassa osaksi kaupungin elinkeinopalveluita. Organisaatiomuutoksesta huolimatta palvelut säilyvät keskeisimmiltä osin jatkossakin ennallaan.

 

Poimintoja Kuopion alueen terveysteknologiayrityksistä

Kuopion alueella toimii yli 30 terveysteknologian yritystä.

Anitest
Terveystestit lemmikkieläimille ja karjalle, joiden tulokset saa suoraan kännykkään.
www.evicetest.com

Bene Power
Korkeatasoiset lääketieteelliset mittaus- ja harjoituslaitteet erityisesti lihasvoiman mittaukseen.
www.benepower.fi

Bone Index Finland  
Luotettava ja turvallinen tapa todeta osteoporoosi perusterveydenhuollossa.
www.bindex.fi

Finvector Vision Therapies
Maailman johtava viruslääkealan tutkimukseen ja vaativiin sopimusvalmistuksiin erikoistunut yritys. 

www.finvector.com

Medeia Therapeutics
Uusia lääkeaineita keskushermoston rappeumasairauksiin ja eturauhassyöpään.
www.medeiatherapeutics.com

Medfiles
Farmaseuttinen tuotekehitys, laboratorioanalytiikka, kliiniset lääke- ja laitetutkimukset, terveystaloustieteelliset ja viranomaispalvelut.
www.medfiles.eu

Medikro
Lääketieteelliset mittalaitteet, esimerkiksi keuhkosairauksien diagnosointiin ja seurantaan käytettävät spirometrit.
www.medikro.fi

Mega Elektroniikka
Biosignaalien mittaamiseen käytettävät lääketieteelliset laitteet.
www.megaemg.com

Myontec
Hyvinvointiteknologiaa sisältävät vaatteet, joilla voidaan mitata esimerkiksi lihasryhmien aktiivisuutta.
www.myontec.com

NewIcon
Lääkehuollon automaatioratkaisut, lääkeannostelijat ja lääkevarastoautomaatit.
www.newicon.fi

Reagena
Korkealuokkaiset diagnostiikkatuotteet infektioiden tunnistamiseen, reagenssit ja puskurit laboratoriokäyttöön sekä teollisuuden prosesseihin.
www.reagena.com 

 

Terveysteknologia

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva