Uudet tekniikat edistävät
lääketiedettä

Teksti Digimag/Teemu Viemerö Kuva Pixabay
Teknologiaa kehittämällä voidaan lääketieteellisesti tutkia potilaita yksityiskohtaisemmin ja ennen kaikkea kehittää monipuolisempia menetelmiä. Itä-Suomen yliopiston uudet hankkeet tuovat käyttöön teknologiaa, jolla voidaan analysoida kohteita jopa molekyylitasolla.

Yliopiston luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnan infrastruktuuriyksikkö SIB Labsin aloittama hankekokonaisuus tulee edistämään Itä-Suomen alueella molekyylitason tutkimista kehittyneillä optisen spektroskopian menetelmillä. Optisilla tutkimusmenetelmillä kohteeseen suunnataan valoa ja analysoidaan kohteesta heijastunutta tai siihen absorboitunutta valoa, mikä kertoo näytteen kemiallisesta koostumuksesta. Menetelmiä voidaan hyödyntää lukuisilla eri tutkimusaloilla – aina lääketieteestä ympäristötieteeseen.

‒ Ensimmäinen hankekokonaisuutemme liittyy tutkimusluontoiseen kokonaisuuteen, jossa saamme perustietoa erilaisista materiaaleista tutkien niiden kemiallista koostumusta eri tutkimusalueilla, kuten hammaslääketieteen ja farmasian tutkimuskohteissa. Kansalaisia yleisemmin ajatellen teknologialla voidaan tutkia myös tuki- ja liikuntaelinsairauksia, kuten analysoida esimerkiksi kudosvaurion etenemismekanismeja rustovaurioiden yhteydessä. Kokonaisuus on kahden hankkeen yhdistelmä, jossa hankitaan uusia tutkimuslaitteita ja hankkeen toiminnallisessa osassa tehdään laitteiden käyttöönottaminen ja pilotoidaan yhdessä muiden tutkimuslaitosten ja tutkijoiden kanssa mihin uudet laitteet soveltuvat. Käyttömahdollisuudet ovat kuitenkin laajat, yksikön johtaja Arto Koistinen kertoo.

‒ Toisessa juuri alkaneessa hankkeessa hammaslääketieteen tutkimuskohteet ovat erityisesti tarkastelun alla. Kehitämme 
uusia laitteistoja kliinistä potilastyötä varten, jotta hammaslääkärit voivat jatkossa tutkia suun alueen kudoksia muun muassa ikeniä, limakalvoja, hampaita (hammaskiveä, kariesta tai kehityshäiriöitä) ja sairauksien aiheuttamia muutoksia pehmytkudoksissa. Tämä kehittäminen on mahdollista vahvan hammaslääketieteellisen ja väritutkimuksen osaamisen ja yhteistyön myötä, Koistinen jatkaa.

LÄÄKETIETEELLISTEN KÄYTTÖTARKOITUSTEN lisäksi spektroskopialla voidaan tutkia myös muun muassa ilman pienhiukkasia, vedenpuhdistukseen käytettäviä materiaaleja sekä paljon keskustelua herättäneitä vesistöjen mikromuoveja. SIB Labs tekee hankkeissaan tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa, jotka voivat myös hyödyntää laitteistoja omissa tutkimus- ja tuotekehitystarkoituksissaan.

‒ Tutkimusemme ja kehitystyömme myötä useiden eri alojen tutkijat pystyvät parantamaan valmiuksiaan omissa tutkimuksissaan, sillä laitteemme ovat muidenkin tutkijoiden käytettävissä. Näin ollen meidän kauttamme saadaan yhteistyökumppaneidemme hankkeille ja paikallisille laitteita rahoittaneille tahoille moninkertainen hyöty, Koistinen kommentoi.

 

terveys
hyvinvointi
spektroskopia
SIB Labs
Itä-Suomen yliopisto

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva