Unohda kielteiset ajatukset

Unohda

kielteiset ajatukset

Teksti Digimag/Mirka Happonen Kuva Shutterstock
Omien ajatuksien ja uskomuksien korjaaminen vapauttaa, lisää motivaatiota ja kohottaa mielentilaa pitkällä aikavälillä. Miten voisi rikkoa kielteisen ajattelun ja olla enemmän läsnä hetkessä?
Päästä irti murehtimisesta
  • Palveleeko murehtiminen itseäsi tai muita ihmisiä? Useimmiten murehtiminen ei palvele ketään ja vain kuluttaa voimavaroja.
  • Voitko vaikuttaa itse asioihin? Jos et, niin ei sitä voi muuttaa murehtienkaan. Jos taas voit, silloinkaan ei tarvitse murehtia, vaan voi käytännössä tehdä asialle jotakin.
  • Pidä tietoisesti esimerkiksi 10 minuutin huolihetki ja anna silloin täysi huomio huolille. Ne voi vaikka kirjoittaa itselle ylös. Voit antaa itselle luvan palata niihin uudelleen seuraavana päivänä tai viikon päästä. Näin vapautat aikaa murehtimiselta muuhun.
  • Kontrolloimisessa voi kysyä itseltään, kenen hyväksyntää, arvostusta tai rakkautta haen kontrolloimalla itseäni. Voinko olla rakastettu vaikka en kontrolloikaan itseäni? Päätä, mikä riittää itselle, ja ajattele, että se saa luvan riittää muillekin.
  • Pysähdy ja elä hetkessä: tarkkaile ruskan sävyjä ja pudonneita lehtiä. Aisti syksyn tuoksuja, sateen ja tuulen ääniä. Aisti ilman lämpötilaa ja tunnustele puiden runkoja ja pehmeää sammalta.

Lähde: Mindfulness-ohjaaja ja työyhteisövalmentaja Eeva Ojalehto

Kielteiset ajatusmallit ja itsensä rajoittaminen vaikuttavat mieleen ja kehoon. Sanotaan, että pessimisti ei pety, mutta jatkuva negatiivisuuteen varautuminen ei vie eteenpäin esimerkiksi työelämässä. Suomalaistutkimuksessa on tutkittu, että pessimisteillä on jopa kaksinkertainen riski menehtyä sepelvaltimotautiin kuin positiivisemmin ajattelevilla. 

Normaaliinkin elämään kuuluu valittaminen, mutta jos negatiivinen ajattelu alkaa vaikuttaa myös ihmissuhteisiin tai omaan tekemiseen, kannattaa kyseenalaistaa ja pysähtyä hetkeksi pohtimaan omia ajatusmalleja. Oman asenteen tunnistaminen on ensimmäinen askel sen muuttamiseksi. Yksinkertaisena vinkkinä on pohtia, millaista energiaa tuot mukanasi huoneeseen. Tuotko mukanasi myötätuntoa ja iloa vai kenties valittamista ja tiuskintaa? 

Negatiivisuuteen liittyy yleensä myös krooninen väsymys ja uupumus. Henkisesti väsynyt ihminen ei jaksa töiden jälkeen tehdä ja liikkua, vaan jämähtää makaamaan sohvalle television ääreen. Uupuneena myös muille on helppo olla äkäinen ja kiukkuinen. Turhalla valittamisella ja kiukuttellulla on tulehduttavat seuraukset ihmissuhteisiin. Itse voi miettiä, mitä tunteita kielteisten ajatusten alla oikeasti on, pohjautuvatko ne omaan elämään vai ärsyttävätkö muut? Mikäli mieliala vetäytyy jatkuvasti maahan, kannattaa rohkeasti hakeutua puhumaan esimerkiksi terapiaan tai etsiä lähipiiristä luotettava henkilö, joka osaisi kehittää mielialaa pidemmällä aikavälillä.

Kaikesta ei tarvitse ajatella positiivisesti: riittää, kun asioita hyväksyy eikä heti tuomitse itseään. Itsetuntoasioissa myötätuntoharjoitteet voivat auttaa tässä paljonkin.

Yksi mindfulnessin perusajatuksista on irti päästäminen. Takertuminen hyvään ja vimma päästä eroon negatiivisesta ovat ihmiselle ominaisia piirteitä. Silloin apua voi saada hyväksyvästä tietoisesta läsnäolosta, jota juuri mindfulness on. Tapahtuneen hyväksyminen auttaa.

Säännölliseen mindfulnessin harjoittamiseen ja sisäistämiseen ei ole helppoa päästä hetkessä. Mindfulness ei ole pikakeino, vaan se vaatii säännöllistä harjoittelua, kuten liikuntakin.

Apu on lähellä

Mielenterveys on hyvinvoinnin perusta, mutta jopa 50,6 prosenttia suomalaisten työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveysperusteisia. Mielenterveydenhoito on tutkitusti tärkeää erityisesti kansantalouden sekä -terveyden kannalta. THL:n sairastavuusindeksin mukaan Pohjois-Savon alueella luvut ovat koko suomeen verrattuna korkeammat. 

Kuopiossa apua on tarjolla monipuolisesti, esimerkiksi Kuopion kriisikeskus tarjoaa keskustelutukea aina kun kuuntelijaa tarvitaan. Valtakunnallinen kriisipuhelin tarjoaa apua nopeasti numerossa 09 2525 0111. Onnettomuustilanteissa tai äkillisissä kuolemantapauksissa voi aina kääntyä Kuopion kaupungin kriisituen piiriin. Kriisitukiryhmään saa yhteyden alueen terveyskeskuksen, oman työterveydenhuollon kautta tai ottamalla yhteyttä Sosiaalipäivystyksen päivystysnumeroon 044 718 3930.

Lähde: Suomen Mielenterveys Ry, THL, Kuopion Kaupunki

RUOKA JA mieli kulkevat käsi kädessä. Syö hyvin ja monipuolisesti, liiku paljon ja lepää kunnolla. Keskitä aikasi ja tekemisesi niiden asioiden ympärille, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Tarkastele tunteita sellaisina kuin ne ovat ja anna muutoksille tilaa. 

Arjessa pitää muistaa välillä tietoisesti hiljentyä ja pysähtyä, sillä aivot tuottavat arvioiden mukaan 60–70 000 ajatusta vuorokaudessa. Auttaa kun pysähtyy hetkeksi vaikka hengittämään 4–7–8-hengitystekniikalla. Metodin on kehittänyt stressiä ja ahdistusta lievittävistä hoidoista sekä unettomuudesta kärsivien ihmisten auttamisesta tunnettu yhdysvaltalainen lääkäri Andrew Weil.

4–7–8-hengitystekniikka toimii näin: tyhjennä ensimmäiseksi kaikki ilma ulos keuhkoistasi ulos puhaltamalla. Vedä sitten ilmaa nenän kautta sisään neljän sekunnin ajan. Pidätä hengitystä seitsemän sekuntia ja puhalla ilma ulos suun kautta kahdeksan sekunnin verran. Uusi hengityskierros alkaa seuraavalla sisäänhengityksellä. Harjoitusta kannattaa toistaa neljä kertaa.

Työelämässä jatkuva itsensä epäily ja pidättely voi hidastaa edistymistä. Omien uskomuksien ja ajatuksien tunnistaminen auttaa niiden vaihtamiseen parempiin. Mikäli ajattelet uusien haasteiden kohdatessa ”En pysty tähän” tai löydät itsesi jatkuvasti vertaamasta itseäsi muihin, niin ratkaisuna on löytää asiat, joissa itse olet hyvä, ja keskittyä siihen. Jos löydät itsesi jatkuvasti epämukavista tilanteista, saatat omalla toiminnallasi ajaa itsesi niihin. Muuttamalla ajattelu- ja käyttäytymismallia voit ajaa itsesi miellyttävämpiin tilanteisiin. 

 

mindfulness
4-7-8
hengitys
Stressi
työelämä
hyvinvointi
jaksaminen
meditaatio

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva