Ulkoilun vapaus 
ja riemu

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Pixabay
Luontoa saa hyödyntää vapaasti retkeillen ja ulkoillen. Kaupunki tai kyläyhdistykset ylläpitävät Kuopiossa noin sataa tauko- tai rantautumispaikkaa. Suurinta osaa kohteista voi käyttää niin kesällä kuin talvellakin.
Jokamiehen-oikeudet lyhyesti

SAAT:

 • Liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla ja erityiseen käyttöön otetuilla alueilla (esimerkiksi viljelyksessä olevat pellot ja istutukset)
 • Oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua (esimerkiksi telttailla riittävän etäällä asumuksista)
 • Poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia
 • Onkia ja pilkkiä
 • Kulkea vesistössä ja jäällä

ET SAA:

 • Aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille tai ympäristölle
 • Häiritä lintujen pesintää ja riistaeläimiä
 • Kaataa tai vahingoittaa puita
 • Ottaa sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai puuta
 • Häiritä kotirauhaa
 • Roskata
 • Ajaa moottoriajoneuvolla maastossa maalla ilman maanomistajan lupaa
 • Kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia

Lähde: ymparisto.fi

Marjastus, sienestys ja muu keräily kuuluvat monen suomalaisen suosikkiharrastuksiin. Monia näitä voi harrastaa lähellä kaupunkia, sillä Kuopiota ympäröi ulkoilureittien verkosto. Marjojen poimiminen on sallittua siellä, missä muutenkin saa liikkua. Pääasia on pysyä tarpeeksi kaukana taloista ja pihapiireistä. Rauhoitetuilla alueilla saa myös keräillä, mikäli siellä saa muutenkin liikkua.

Kasvavasta tai tuoreesta kaatuneesta puusta ei saa ottaa mitään osia, joiden irrottaminen vahingoittaa puuta. Esimerkiksi oksia, käpyjä, tuohta tai terhoja saa kerätä vain maanomistajan luvalla. Sen sijaan kääpiä saa poimia puusta vapaasti. Sammal ja jäkälä kasvavat niin hitaasti, ettei niitä saa kerätä.

RETKEILYN LOMASSA voi huilata ja jopa yöpyä erilaisilla laavuilla ja kalamajoilla. Taukopaikat ovat kaikkien vapaasti käytettävissä. Kohteiden varustelutaso vaihtelee – joissakin on valmiina puut, käymälät ja jätehuolto. Toisissa kohteissa puolestaan retkeilijän tulee itse huolehtia varusteista sekä roskiensa poisviennistä. 

Laavut ja kalamajat sijaitsevat Kuopion ympäristössä kulkevien reittien ja luontopolkujen varressa. Taukopaikkoja on myös saaristossa. Osaan kohteista pääsee kulkemaan näppärästi myös linja-autoilla, sillä ne sijaitsevat lähellä asutuskeskuksia. 

Esteettömyys on huomioitu Suovun kodalla ja Summan tulipaikalla. Kota sijaitsee Suovun ulkoilualueella ja tulipaikka Riistavesi–Vehmesalmi-venereitin varrella. Tulipaikalle pääsee myös maantietä pitkin. 

LAAVUJEN JA kalamajojen käyttö on kaikille mukavaa, kun ensiksi tulleet antavat seuraaville tilaa. Taukopaikat on tarkoitettu maksimissaan kolmen vuorokauden tilapäiseen käyttöön. Lähtiessä viedään omat roskat pois sekä jätetään seuraaville kuivia polttopuita. Paikan ylläpitäjille ja muille vieraille voi jättää terveisiä kohteen vieraskirjaan.

Sekä luonnossa liikkumisessa että taukopaikkojen käyttämisessä kannattaa muistaa maalaisjärjen käyttö. Tärkeintä on kunnioittaa muuta elämää ja ihmisiä sekä käyttäytyä siten kuin haluaisit muiden käyttäytyvän omalla maallasi. 

retkeily
Ulkoilu
Luonto
jokamiehen oikeudet
marjastus
sienestys
keräily
luonnonantimet
laavut
kalamajat

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva