Ulkoile
säässä kuin
säässä

TEKSTI digimag/Heta Jyrälä KUVAt digimag/Jessika Narkaus
Raikkaassa syyssäässä on mielekästä ulkoilla kunnon varusteilla.

Alkusyksyssä ulkoillaan vielä kuoritakeissa ja vapaa-aikaa vietetään kevyissä untuvatakeissa. Ilmojen viilentyessä kuorivaatteille saadaan lisää käyttöikää kerrospukeutumisella. Oikeanlaiset ulkoilukamppeet pitävät tuulen ja kosteuden takin ulkopuolella.

‒ Ulkoiluvaatteet on tärkeää valita käyttötarkoituksen mukaan, sillä takeissa on valtavasti eroja tuulen- ja vedenpitävyydessä sekä hengittävyydessä, kertoo Intersportin asiantuntija Margit Leppänen.

Ammattilaisen apuun tukeutumalla on takkiviidakosta helpompi lähteä etsimään itselleen sopivaa vaatetusta. Takin valinta riippuu siitä, aikooko se päällä hikiliikkua, seikkailla rinkka selässä vesisateessa vai ulkoilla kevyemmin esimerkiksi lasten tai koiran kanssa.

Aktiivisempaan liikuntaan, jossa tulee kunnolla hiki, passaavat parhaiten tuulta pitävät windstopperit. Paksummat kuorituotteet puolestaan sopivat rauhallisempaan tahtiin. Retkeilyyn paras materiaali on gore-tex, joka kestää pitkätkin taipaleet reppu tai rinkka selässä. Materiaalissa on myös korkeimmat vedenpitävyysarvot, jolloin vesisadekaan ei haittaa. 

‒ Kelistä riippuen on tärkeää myös kerrospukeutua oikein. Ohuissa teknisissä vaatteissa kosteudensiirto ja nopea kuivuminen ovat tärkeitä ominaisuuksia. Laadukkaissa tuotteissa on myös antibakteerinen käsittely, joten ne eivät ala haista kovassakaan käytössä, neuvoo Leppänen.

VÄLIVAATTEISSA NOUSEVANA trendinä ovat merinovillaiset tuotteet, jotka ovat jo itsessään antibakteerisia. Merinovilla sopii oivasti esimerkiksi retkeilyyn, sillä kosteanakin tuote lämmittää. Retkeilyolosuhteissa vaatteen huoltoon riittää pelkkä tuuletus, sillä harvoin laavulla tai retkimajalla on pyykkäysmahdollisuutta. Merinovillaisia vaatteita on ohuemmista paksumpiin, joista voi valita aktiivisuuden tason mukaan. Muita hyviä eristeitä ovat fleecet, joita on myös eripaksuisia ja -mallisia. Myös untuvatakkeja voi pitää sellaisenaan tai pukea kuoritakin alle tuomaan lisälämpöä.

‒ Pieneen tilaan menevät, ohuet untuvatakit ovat käteviä taukotakkeja. Kun pysähtyy pidemmäksi aikaa, takin voi kaivaa taskusta tai repusta lisälämmöksi ja pakata takaisin, kun lähtee uudelleen liikkumaan, vinkkaa Leppänen.

Hybriditakki yhdistelee erilaisia materiaaleja optimaalisesti. Takin hihat voivat olla neulosta tai kangasta, mutta enemmän lämpöä tarvitsevien ruumiinosien kohdalle on lisätty lämpöpaneeleja. Kainaloissa puolestaan on hengittävämpiä materiaaleja, jotta hiki pääsee ulos.

‒ Hybriditakit sopivat sekä aktiivisempaan käyttöön että rennompaan oleiluun. Tuotteista löytyy todella kauniitakin takkeja, jotka menevät hyvin sport casual -muotiin, Leppänen kertoo.

ULKOILUVAATTEIDEN MATERIAALEISSA ajankohtainen trendi on huomioida ympäristöystävällisyys ja eettisyys entistä paremmin. Yhteiskuntavastuun myötä toimittajat kehittävät koko ajan ekologisempia vaihtoehtoja, jotta tuotteet kuormittaisivat vesistöjä vähemmän. Take Care -merkin tuotteet allergisoivat vähemmän ja tuotteiden elinkaaressa on huomioitu ympäristövaikutukset.

Trendikäs ulkoilija pukeutuu tällä kaudella syksyisiin sävyihin. Naisten kuoritakeissa on paljon klassista mustaa, murrettuja keltaisen sävyjä sekä punaisen eri sävyjä, kuten burgundia, luumua ja pinkkiä. Miehet pukeutuvat syksyiseen oranssiin sekä erilaisiin sinisen väreihin kirkkaasta turkoosiin.

‒ Pääasia on pukeutua sään mukaan ja panostaa takin hengittävyyteen. Kun lenkille ei laita liian kylmää tai kuumaa takkia, niin liikkuminen pysyy mukavana, tiivistää Leppänen.

 

Intersport
Ulkoiluvaate
kuopio

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva