TYKY-toiminnasta

energiaa

Teksti: Sirpa Korhonen Kuva: Fontanella
Virkistäytyminen kuuluu olennaisena osana TYKY-, eli työkykyä ylläpitävään toimintaan. Työyhteisöille on tarjolla runsaasti vaihtoehtoja erilaisten aktiviteettien parissa. TYKY-toiminnan lähtökohtana ovat työporukan toiveet ja päivä räätälöidään ryhmän koon ja tarpeiden mukaan.

TYKY-päivä antaa työyhteisölle eväät hyvinvoinnin edistämiseen ja mahdollisuuden syventää ryhmädynamiikkaa. Kaikki haastatellut näkevät TYKY-päivän sysäyksenä aktiivisempaan elämään myös työajan ulkopuolella. Fontanellan toimitusjohtaja Johanna Lamminahon mukaan päivän aikana halutaan kokea jotain uutta ja virkistävää.

- Hyvä lähtökohta onnistuneelle päivälle on se, että se täyttää päivälle asetetut tavoitteet. Ohjelmassa voi olla alkuun asiapitoinen osuus ja sen perään kaikille sopivaa yhdessä tekemistä. Päivään tullaan pääasiassa koko työporukalla tai pienemissä ryhmissä. Toimintaa voi pitkin vuotta harrastaa myös yksin liikkumalla, mutta silloin ei puhuta TYKY-päivästä vaan yksittäisitä käyntikerroista.

-USEIN PÄIVÄSSÄ on kokous- tai asiapitoinen osuus, ruokailut ja sen perään liikuntaa ja kylpylässä toimintaa. Päivän rentoon osuuteen tilaussauna on mukava tila, jossa porukka saa olla rauhassa. Suurin muutos on huomattu alkoholitarjoilujen vähentymisenä. Ennen tarjolla oli reilummin alkoholijuomia, nykyisin selvästi vähemmän ja päivät ovat muutenkin muuttuneet monipuolisemmiksi, Lamminaho kertoo.

- TYKY-päivässä on tärkeää katkaista arkiset työrutiinit ja ottaa niihin vähän etäisyyttä. Ohjelmat tehdään paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa ja tarjoamme toimintaan ympäristön. Maaseudun rauhassa on mahdollisuus uuden näkökulman saamiseen asioihin, jotka työpaikalla kuormittavat. 

Tärkeintä olisi, että puhutaan rennossa ilmapiirissä muutakin kuin työasioita. Päivän ei tulisi tuntua työltä, vaan huvilta.

- Monesti taide on ollut vahvasti mukana ja yleensä yrityksillä on valmiit toiveet sisällöstä. Esimerkiksi voidaan ratkoa ongelmakohtia tai edistää ryhmäyttämistä uuden esimiehen tullessa kuvioihin, kertoo Jokiniemen matkailun yrittäjä Marita Lähdesmäki.

- Ihmisten pitäisi viihtyä ja liikuntaa tulisi olla päivän aikana sopivasti. Toiminta ei saisi olla ”pakkopullaa”. Rauhalahdessa suosituin paketti on TYKY-iltapäivä, johon kuuluu hyvinvointiluento ja jokin liikunta-aktiviteetti. Luennoilta saa eväät työkyvyn edistämiseen ja vaihtoehtoja liikuntaan on runsaasti, Rauhalahden kylpyläpäällikkö Ari Järveläinen kertoo.

KIIPEILYKESKUS VOEMAN yrittäjä Sami Romppainen korostaa virkistäytymisen lisäksi kuntoilun osuutta.

- Toiminnan tulisi olla työyhteisön hyvinvointia edistävää, yhteistoimintaa, syventymistä ja ryhmädynamiikan esiin saantia. Voemalla käy viikoittain TYKY-ryhmiä. Tarjolla on erilaisia kokonaisuuksia, muun muassa sisäkiipeilyssä ja ulkoilmassa kallioilla. Voemalla on myös uusi ryhmäliikuntamuoto, akrobatiajooga, joka on pareittain tehtävä joogamuoto.

- Akrobatiajooga vahvistaa luottamusta. Myös kiipeilyssä toimitaan ryhmissä. Paljon riippuu ryhmästä mitä haluaa, toiset ottavat kiipeilyn enemmän tai vähemmän leikkimieleisenä kilpailuna. Aina mennään kuitenkin ryhmän ehdoilla ja heille luodaan sopiva paketti. Pikkujouluaika on kevyempi, sillä pääpainona on viihtyminen, mutta jonka moni mieltää TYKY-toiminnaksi, Romppainen kommentoi.

- Tärkeintä olisi, että puhutaan rennossa ilmapiirissä muutakin kuin työasioita. Päivän ei tulisi tuntua työltä, vaan huvilta. Meillä on saatavilla aktiviteetteja seinäkiipeilystä hiihtoon ja hemmottelusta sumopainiin, jolloin porukalle voidaan räätälöidä sopiva paketti. Tärkeää on myös, että porukka pysyy kasassa, eikä lähde omille teilleen. Mielestäni toiminnan pitäisi olla pitkäjänteisempää, jolloin pääsisi näkemään pidemmän aikavälin tuloksia. Näin myös sairaspäivät saataisiin minimiin, kertoo Vesileppis Areenan toimitus- ja myyntijohtaja Tatu Säisä.

työhyvinvointi
työyhteisö
tyky

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva