Tunnista
ihotyyppisi

Teksti Digimag/Mirka Happonen Kuvat Shutterstock
Viisi vinkkiä vahvempiin kynsiin

1. Käytä käsineitä, kun siivoat tai teet puutarhatöitä.

2. Viilaa kynnet reunoilta keskelle, ei edestakaisin.

3. Käytä kynsinauhaöljyä päivittäin hieroen se kunnolla kynsiin ja kynsinauhoihin.

4. Leikkaa kynnet vain kynsileikkurilla ja vähän kerrallaan.

5. Anna kynsien hengittää, älä lakkaa niitä jatkuvasti.

Iho kaipaa ihotyypistään riippuen erilaista hoitoa ja huolenpitoa. Oman ihotyypin tunnistaminen auttaa valitsemaan oikeat tuotteet ja hoitotoimenpiteet.

 

Normaali iho

Normaali iho on ihanteellinen tyyppi, jossa kaikki toimii tasapainoisesti ja ongelmia ei ole. Muiden ihotyyppien hoidossa pyritään juuri tähän ihannetilaan, jossa iho on kimmoisa, pehmeä ja ihohuokoset ovat pienet ja miltei näkymättömät. Normaalissa ihossa ei ole rasvaisia eikä kuivia kohtia. Se pysyy puhtaana lähes vaivattomasti, ollen kuulas ja heleä.

Hoitoa ihotyyppi kaipaa hillitysti, koska normaalissa hoidossa ei pyritä korjaamaan ongelmia. Toki joskus vuodenaikaan katsoen voi ilmaantua pintakuivuutta tai pieniä näppyjä, näistä ei kannata huolestua. Ratkaisevinta normaalin ihon hoidossa on kosteutus, estää ikääntymistä ja suojata iho haitalliselta uv-säteilyltä.

Rasvoittuva iho

Rasvainen iho on kiiltävä ja epäpuhdas. Ihohuokoset ovat laajentuneet ja talineritys on runsasta. Iho kuultaa epätasaisesti ja näyttää usein kalpealta ja kellertävältä. Rakenteeltaan se on paksu. Ihotyyppi luo helposti mustapäitä ja näppyjä otsan, nenän ja poskipäiden muodostamalle T-alueelle. T-alueen öljyisuus saa ihon kiiltämään erityisen paljon, jolloin helposti turvautuu puutereihin, jotka tukkivat ihosolukkoa entistä enemmän. Meikin pakkaaminen rasvaiselle iholle ei kannata, vaan kannattaa mieluiten suosia kevyitä öljyttömiä tuotteita.

Hoidossa kannattaa panostaa hyviin puhdistustuotteisiin, mutta välttää liikaa jynssäystä. Käytä kevyitä päivä- ja yövoiteita ja pidä huolta rutiineista.

Kuiva iho

Kuivan ihon rakenne on ohut ja karhea, jolloin se myös voi tuntua kireältä. Kasvojen huokoset ovat tiivistyneet lähes olemattomiksi, ja silloin niissä ei myöskään näy epäpuhtauksia. Tällainen iho huutaa kosteutusta. Tähän ihotyyppiin ilmestyvät rypyt ja juonteet näkyviin helpoiten. Kylmiin vuodenaikoihin kuiva iho tarvitsee erityisen huolellista kosteutusta, koska kylmä kuivattaa ihoa entistä enemmän.

Kuivaa ihoa tulisi hoitaa runsaasti kosteuttamalla pesutuotteilla tai ihovoiteilla. Kuivan ihon omistavan kannattaa juoda päivittäin runsaasti vettä ja pyrkiä kosteuttamaan ihoa sisältäpäin. Öisin kasvoille kannattaa jättää paksu yövoide.

Sekaiho

Sekaiho voi olla sekoitus rasvoittuvaa, kuivaa ja normaalia ihoa. Ihossa voi olla sekä rasvaisia, normaaleja että kuivia alueita. Kasvojen T-alue kiiltää herkästi päivän mittaan, ja siinä voi esiintyä epäpuhtauksia. Sekaihossa kiilto ja öljyyntyminen keskittyvät kasvojen keskialueelle, ja se voi olla muualta jopa kuivan oloinen. Se on erittäin yleinen ihotyyppi Suomessa ja Pohjoismaissa.

Hoidossa kannattaa panostaa tasapainoiseen kosteuttamiseen, myös ongelma-alueilla. Tavoitteena on ennaltaehkäistä ongelmat ja hoitaa kasvoja kokonaisuutena.

hyvinvointi
terveys
ihotyyppi
hoito
huolenpito
normaali iho
rasvoittuva iho
kuiva iho
sekaiho
kynnet
iho
vahvat kynnet

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva