Toimintakyky paremmaksi
– arki
helpommaksi

Teksti: Digimag/Sisko Korhonen Kuvatt Digimag/Jessika Narkaus
Onnettomuudella tai vaikealla sairaudella voi olla kauaskantavia vaikutuksia ihmisen kykyyn toimia arjessa. Kuntoutuksen avulla on mahdollista palauttaa toimintakyky osittain tai kokonaan.

Neuron on neurologiseen kuntoutukseen erikoistunut kuntoutuskeskus, joka myös kehittää ja tutkii uusia kuntoutusmuotoja. Keskukseen tullaan kuntoutukseen esimerkiksi aivovamman, aivoverenkiertohäiriön, muun neurologisen sairauden tai ikääntymisen mukana tulleiden haasteiden takia. Yhteistä kaikilla kuntoutujilla on se, että he tarvitsevat apua liikkumiskyvyn, kommunikoinnin tai arkielämän taitojen palauttamisessa. Yrityksen palveluihin kuuluu laitoskuntoutusta, sopeutumisvalmennuskursseja ja Kuopion keskustan toimipisteessä avoterapioita, joita voi pian saada myös etäkuntoutuksena.

Jokaisen asiakkaan tilanne, tarpeet ja kuntoutumisen tavoitteet otetaan huomioon.

‒ Mikään päivä ei ole samanlainen, sillä asiakkaat ovat yksilöllisiä omine haasteineen. Terapeuttina on palkitsevaa nähdä, kun asiakas kuntoutuu ja pystyy toimimaan mahdollisimman itsenäisesti omassa arjessaan, sanoo Neuronin toimintaterapeutti Sari Pasanen.

Kuntoutuminen vaatii sitoutumista ja ymmärrystä omasta sairaudesta. Yhtenä terapeutin tehtävänä on auttaa motivaation löytämisessä ja ylläpitämisessä.

‒ Motivaatio on tärkeintä kaikessa kuntoutuksessa. Ilman sitä kuntoutuminen on hyvin haastavaa, Pasanen kertoo.

Sairastumistilanteen vaikeudesta riippuen toisilla toimintakyky palautuu täysin ja toisille voi jäädä toimintakyvyn heikkoutta, eivätkä he pärjää kotioloissa ilman apua. Pitkäaikaissairaudet eivät parane kuntoutuksella, mutta terapia ja harjoitukset auttavat ylläpitämään toimintakykyä.

KUNTOUTUSKESKUKSESSA HYÖDYNNETÄÄN useita kuntoutusmenetelmiä. Painokevennetyssä kävelykuntoutuksessa kuntoutujaa tuetaan tukivaljaiden avulla, jolloin harjoittelun voi aloittaa jopa ennen kuin henkilö edes hallitsee pystyasennossa liikkumisen. Myös digitaalisia pelejä ja ympäröivää luontoa hyödynnetään kuntoutuksessa.

Viime aikoina yritys on selvittänyt etäkuntoutuksen toimivuutta neurologisessa kuntoutuksessa. Nykyteknologian ja internetin avulla asiakas voi harjoitella luonnollisessa toimintaympäristössään eli kotona. Verkkopalvelun kautta terapeutti on yhteydessä kuntoutujaan ja ohjaa kotiharjoituksia.

‒ Kynnys kokeilla etäkuntoutusta voi olla korkea, sillä on totuttu tekemään toisin, kertoo projektipäällikkö Leena Korhonen. Hän on kuitenkin iloinen siitä, että etäkuntoutushankkeisiin on saatu ennakkoluulottomia osallistujia.

‒ Teknologian avulla myös vertaistuen saaminen on helpompaa. Ihmiset voivat jakaa kokemuksia ja vinkkejä toisilleen netissä, Korhonen lisää.

Neuron
Vehmersalmentie 735, Kuopio
p. 050 4145 007

Kuntoutuspoliklinikka Kupoli
Itkonniemenkatu 9, Kuopio
p. 050 324 0510
www.neuron.fi

kuopio
hyvinvointi
Neuron
terveys

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva